Élményfestés – A jégmadár

Kékes árnyalatú, zömök testalkatú, látványos és karakteres madárka a jégmadár. Első ránézésre nem néznénk ki belőle, hogy nagy vadász. A kis halakat leginkább a víz fölé nyúló ágakról veszi észre és választja ki magának. Egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen, mozdulatlanul ülve lesi a vizet és a benne úszkáló halakat. Amint egy pisztráng vagy más hasonló hal közel úszik a víz felületéhez, a jégmadár lecsap rá és késéles csőrével megragadja a prédát, aztán lerázza róla a vizet, újból egy ágra ül és elfogyasztja a zsákmányt. Rendkívül gyors az emésztése, a szálkákat, a pikkelyeket és az úszóhólyagot pedig kiöklendezi. A jégmadár tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasoldal olyan színű, mint valami száraz levél, a halak nem is veszik észre, amikor a fán ülve várakozik. A hátoldala pedig olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem vehető észre olyan könnyen a ragadozó madarak számára.

 

A madarak ékszere

Ez a 16 cm hosszúságú madár egyike a világ legszínpompásabbjainak, nem hiába szokták úgy is emlegetni, hogy a madarak ékszere. Könnyű felismerni a jégmadarat, és aki egyszer már látott élőben, annak biztosan élesen az emlékezetébe vésődött a látványos megjelenése. A jégmadárnak mintegy 4 cm hosszú, fekete színű csőre van, a feje pedig viszonylag nagy méretű a teljes testméretéhez képest.

Narancsszínű mellével, kék alapon türkiz pettyekkel díszített felsőtestével, szárnyaival és fejével bárkinek megragadja a figyelmét. A fiatal madarak színe nem annyira irizáló, és inkább a zöld szín az uralkodó árnyalat a tollaikon. A lábaik színe is jellemző, a hússzínűtől a narancssárgáig terjedhet, a felnőtteké leginkább piros.

 

A jégmadár a mitológiában

A jégmadár latin neve (Alcedo atthis) a görög alküon mitológiai madárnévből származik. Alküoné Kéüsz király felesége volt és Aiolosz lánya is egyben, aki a szelek ura volt a mitológiában. Egy tengeri hajóúton Kéüsz király a nagy viharban vízbe fulladt, amely történést a felesége megálmodott. A partra sietve meg is pillantotta halott szerelmét és bánatában jégmadárrá változott. Óriási gyászát látva az istenek Kéüsz király halott testét feltámasztották jégmadár képében, így végül a szerelmesek legyőzve a halált együtt maradhattak.

A mitológia szerint Aiolosz a tél legrövidebb hét napján hatalma segítségével megállítja a szelet és a hullámokat, hogy a két szerelmes madár nyugodtan kikölthesse a tojásait a vízben úszó fészkén. Az alcedonia latin kifejezés is innen ered, magyarul szélcsendet jelent. Erről a madárról az ókorban azt tartották, hogy a párok szerelmesen és gyöngéden viselkednek egymással, ezért változott jégmadárrá Kéüsz és Alküoné.

 

A jégmadár festményeken

A színei és a karaktere miatt egy látványos és közkedvelt festészeti téma lehet a jégmadár. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásai között megtalálhatók a madaras témájú festmények, ezeken belül jégmadaras is. Az aktuális lehetőségeket megtalálod az Események menüpontban. Várunk szeretettel az élményfestés alkalmakon!

Blog

Legtöbbször lefestett emberek – Marilyn Monroe

A huszadik század egyik legnagyobb ikonjának sorsa közel se volt olyan ragyogó és csodás, mint amit a róla készült fényképek, festmények és filmek alapján elképzelünk. Marilyn Monroenak nem adatott meg a nyugodt gyermekkor és felnőtt évei alatt sem találta meg tartósan a harmóniát. Rövid élete alatt több mélység jutott neki, mint magasság, 36 évesen elhunyt. Örökre hátrahagyva Hollywood hamis csillogását.   Marylin gyerekkora Marilyn Monroe – eredeti nevén Norma Jeane Mortenson Baker – 1926. június 1-jén született, harmadik gyermekként. Édesanyja, Gladys Monroe két exférjének vezetéknevét adta kislányának, ám az, hogy valójában ki az édesapja, máig rejtély maradt. Még az is meglehet, hogy egy harmadik férfi, Stanley Gifford lehetett a vér szerinti apa. Ő Gladys Monroe kollégája volt, de soha nem vállalta fel hivatalosan, hogy viszonya lett volna a kislány édesanyjával. A kis Norma édesanyja skizofréniában szenvedett, ezért még csecsemőkorában a Bolender házaspárra bízta a lányát. Bolenderék nagyon megszerették a kislányt, de Gladys Monroe sosem mondott le róla hivatalosan, így az örökbefogadás meghiúsult. Az édesanya hatalmas adósságot halmozott fel az évek alatt, ez a helyzet pedig betegségére is rossz hatással volt, ezért egy pszichiátriai intézetbe került. A kislányt ekkor kiemelték a szerető közegből és Grace McKee, az édesanyja egyik barátnője vette

Olvass tovább »

Rémisztő festmények – Halloweeni válogatás

A globalizáció hatására egyre több világszerte megült ünnep lesz. Kezdetben az angolszász halloweeni tematikájú filmek magyarra fordított verziói által, később az internet bárki számára elérhetővé válásával beszivárogtak hozzánk a Halloweennel kapcsolatos szokások. Az élelmiszerboltok polcai roskadoznak az ijesztgetős tematikájú édességekkel, de jelmezeket, dekorációt és kiegészítőket is szinte bárhol vásárolhatunk októberben.   Ünnepelni, vagy figyelmen kívül hagyni – ez itt a kérdés Egyesek tárt karokkal fogadják ezt az új szokást, még egy alkalmat látnak arra, hogy kilépjenek a hétköznapok szürkeségéből és barátaikkal, gyermekeikkel együtt jól érezzék magukat. Az ünneppel kapcsolatos tradícióknak sokan nem tulajdonítanak szerepet, nem teszik magukévá az ezt megalapozó mitológiát, egyszerűen egy tematikus buliként fogják fel. Mások értetlenül állnak a jelenség előtt, mivel nincsen ennek az ünnepnek magyar hagyománya. Idegennek érzik a jelenséget és az ehhez kapcsolódó szimbólumokat. Félnek, hogy ez a hatalmas Halloween kultusz háttérbe szoríthat olyan ünnepeket, amely a magyarság számára fontos, meghatározó volt. Az ijesztő jelmezbe bújás, vagy az a szokás, hogy a gyermekek finomságokért jókívánságokat mondanak, üres kézzel távozva pedig rosszat kívánnak a házigazdának, a magyar néphagyományban is ismeretesek. Gondoljunk csak a busójárásra, ahol a farsangi időszakban ijesztő maszkokkal űzik el a telet. A Luca napi kántálás során pedig a gyerekek házról házra járva énekelnek

Olvass tovább »

Másolás vagy festés?

Amikor az élményfestést kritizálják, akkor sokszor jönnek azzal az érvvel az emberek, hogy ez az egész nem más, mint egyszerű másolás. Az ő véleményük szerint így semmiképp nem nevezhető művészetnek. Igen, de attól, hogy egyszerű másolásnak nevezzük az élményfestést, még igenis lehet értékes időtöltés. Amely nemcsak szórakoztató, hanem fontos része lehet egy olyan tanulási folyamatnak is. Ezen folyamat előrehaladott szakaszában már elmondhatjuk, hogy az addig festmények másolásával sok időt töltő és gyakorló festőtanonc a megszerzett és elmélyített technikai tudás birtokában képessé válhat saját elgondolása alapján új alkotások létrehozására is.   A másolás nem lopás Picasso már elismert és keresett művész volt, amikor állítólag elhangzott tőle az a mondat, hogy „A középszerű művész másol, a zseniális pedig lop.” Nem tudjuk, hogy Picasso valóban mondott-e ilyet. Az viszont biztos, hogy érdemes egy kicsit átgondolnunk, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Mi a különbség a másolás, a hamisítás és a plagizálás között? Másolásnak azt a gyakorlatot nevezzük, amikor a kezdő művészek korábban élt és alkotott mesterek műveit próbálják lemásolni és ezt leginkább gyakorlás céljából teszik. A másolás egy fontos alkotórész a festészet tanulásában. Így a tanuló új technikákat ismerhet meg, és gyakorlatban is el tudja sajátítani a festészet különböző szakmai fogásait és

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü