Festmények világító festékkel

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz.

Ilyen anyag például a világító festéknek is nevezett foszforeszkáló festék, amellyel igazán különleges hatásokat érhetünk el az elkészített festményen.

 

Foszforeszkáló festék

Ha ilyen festéket is használunk az akrilfestéken kívül, akkor az elkészült kép nagyon látványos lesz, mert a felvitt foszforeszkáló festék nappali fényben feltöltődve egész éjszaka világítani fog. Egészen különleges hatásokat érhetünk el ezzel a technikával.

Nappal csak egy szép festménynek látszik az ezzel a technikával elkészített képed, aztán amikor leszáll az éj és sötét lesz a helyiségben, ahová elhelyezted, akkor a különleges festékkel dekorált részek világítani fognak. Használható a technika azon részek kiemelésére, amelyek egy éjszakai tájképen tényleg a legfényesebbek, ilyenek például a Hold és visszatükröződése mondjuk egy vízfelületen, a csillagok az égen vagy a messziről látszódó házak belső fényei, de játszhatunk azzal is, hogy váratlan helyekre viszünk fel foszforeszkáló festéket vagy készítünk egy feliratot a képre, amit ajándékba adunk és amit az ünnepelt csak esti fényviszonyok mellett fog meglátni.

 

A foszforeszkáló festék működése

Foszforeszkálónak nevezzük azokat az anyagokat, amik fény hatására többnyire feltöltődnek és a fényforrás megszűnése után is világítanak. Találkozhatunk vele sötétben világító festék néven is. A foszforeszkáló festékkel szemben a fluoreszkáló anyagok nem tárolnak energiát, csak addig reagálnak az UV-fényre, amíg az éri őket. Ezek klasszikusan a neon színek.

 

Foszforeszkáló festék színek

A megfelelő szín kiválasztásához két fő szempontot érdemes figyelembe venni. Az első szempont az, hogy el kell döntened: szeretnéd-e, hogy a felfestett minta nappali fényben is látszódjon halványan, vagy majd csak éjszaka, amikor sötét van?

Arra érdemes ügyelni, hogy a festék és az alapfelület színe összeadódik egymással, ezért mindenképp az alapfelülettel harmonizáló színt érdemes választani. Emellett fontos tudni, hogy a festék nappal látható és éjszaka érzékelhető színe eltérhet egymástól. Így például a nappali fénynél napsárga színű festék sötétben élénk árnyalatú sárgás-zöld fénnyel világít.

A második szempont pedig az, hogy a különböző festékek fényereje színenként eltérő és szintén függ az alapfelület színétől is. Ugyanis minél erősebb az alapfelület színe, annál több rétegben érdemes felvinni a festéket a kívánt fényerősség elérése érdekében.

 

A foszforeszkáló festékek láthatósága

A jó minőségű foszforeszkáló festékek képesek akár 8-10 órán át is világítani, először erősebben, majd fokozatosan halványodva. Minden foszforeszkáló anyagnak a környezeti fényszennyezés rontja a láthatóságát. A legjobban akkor látható, amikor teljesen sötét van és semmilyen fényforrás nincs a közelében.

 

Világító élményfestés

Keresd az aktuális foszforeszkáló festékkel elkészíthető képeket a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában az Események menüpontban és válaszd ki a neked tetszőt! Szeretettel várunk!

Blog

Őszi hangulatban festményekkel

Sokaknak az ősz a kedvenc évszaka, annak ellenére, hogy ebben az időszakban a természet olyan változásokon megy keresztül, amiről leginkább az elmúlás és a halál juthat eszünkbe. Lehet, hogy ez így van, de ebben rejlik a szépsége is. A változás szükséges és állandó a természetben, ráadásul gyönyörű is. Ahogy a zöld lombú erdők lassan az ősz legszebb árnyalatait öltik magukra és sárga, bordó, vörös, rozsdabarna színekben pompázva várják a még hidegebb időt. A téli hidegben aztán a maradék lombjuktól is megszabadulva, teljesen csupasz ágakkal várják a tavaszt, amikor pedig ismét kirügyezhetnek és kipattinthatják a virágaikat is újra.   Az ősz festői Az ősz különlegessége minden korszakban megfogta a képzőművészeket. A meleg árnyalatú színek kavalkádján kívül számtalan témát szolgáltattak az alkotáshoz az ilyenkor érő gyümölcsök, a szőlő és a belőle készülő bor, az eső, az erdő és állatai és az ebben az időszakban zajló mezőgazdasági munkák. Magyar és külföldi festők egyaránt szívesen választották és választják mostanában is témának az őszt, igazán nincs nehéz dolgunk, ha remek példákat szeretnénk felsorolni.   Claude Monet Az élményfestés foglalkozásaink egyik legnépszerűbb alkotója Claude Monet, akit közvetve az impresszionizmus, mint művészeti irányzat névadójaként is ismerhetünk. 1872-ben festette meg az ’Impresszió, a felkelő nap’ című képét és

Olvass tovább »

A virágok jelentése

Egyáltalán nem újkeletű dolog, hogy az emberek virágokat ajándékoznak egymásnak. Persze mostanában legtöbbször valamilyen alkalomhoz kötjük, ha virágot vásárolunk valamelyik szerettünknek vagy hozzátartozónknak. Születésnap, névnap, esküvő, ballagás, Valentin nap, temetés vagy bármilyen évforduló lehet apropója a virágoknak és mindegyik hordozhat valamilyen többlet jelentéstartalmat is, amelyek mostanra kicsit elhalványodtak, de érdemes újra felidéznünk ezeket.   Hogyan lett a virágoknak jelentése? Már a régi időkben is, ráadásul teljesen különböző kultúrákban egyaránt a virágokhoz különböző jelentéseket társítottak, amelyeket többnyire a növény természetes tulajdonságai alapján határoztak meg. Az a speciális „nyelv”, amelyben a virágokkal fejeztek ki érzéseket és mondanivalót, a segítségükkel kezdtek különböző elvont jelentéseket közölni, csak Viktória királynő korában, a XVIII. században alakult ki. Ennek a korszaknak nagyon szigorú etikai-, és viselkedés kódexe volt, amely mindenkinek meghatározta, hogy mit mondhat és kinek, így véve elejét annak, hogy bárki bármilyen tiszteletlen vagy illetlen dolgot mondjon egy másik embernek.  Ebben az időben kezdtek el a virágokhoz különböző konkrét jelentéseket társítani, hogy a segítségükkel kifejezhessék azt is, amit szavakkal nem tudtak vagy nem lehetett. A hölgyeknek általában volt egy kis könyve is a virágok jelentésével, hogy könnyebben megfejthessék az ajándékba kapott virágok mondanivalóját.   Értelmező szótár virágokhoz A mai modern kultúra ugyan már sokkal szókimondóbb és nyitottabb,

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Rembrandt

1606. július 15-én született Rembrandt Harmenszoon van Rijn, a Holland Aranykor leghíresebb festőművésze. A művész több ezer alkotása révén nem csak a hatalma csúcsán álló Hollandia, hanem egész Európa művészetében is maradandót alkotott. Az a fajta ember volt, aki mert új irányba elmenni, miközben a régiek tudását is elismerte és alkalmazta.  Rembrandt – ötvözve elődei technikáját – saját stílust teremtett, és hatással volt egy egész festő nemzedékre.   Rembrandt gyermekkora és korai évei Leydenben született, apja egy városi molnár volt, édesanyja pedig egy pék leánya. Elég népes családban látta meg a napvilágot, a festőnek legalább 7 testvére volt, a szülők mégis jómódúnak számítottak. Ezért a művésznek biztosítani tudták, hogy a város latin iskolájában, majd később az ottani egyetemen folytathasson tanulmányokat. Eredetileg szülei tudós pályát szántak Rembrandtnak, de ő inkább a festészethez vonzódott. Abbahagyta hát az egyetemet, hogy a festészet tudományában mélyedhessen el inkább. Rembrandt már húszéves kora előtt saját műtermet nyitott, ahol többnyire portrékat festett. Hamarosan tanítványokat is fogadott, akikkel gyakran közösen is alkotott. Mivel metszeteit és egyéb képeit egész Hollandia szerte szívesen vásárolták, 1631-ben Amszterdamba költözött.  Kezdetben egy híres műkincskereskedő, Hendrick van Uylenburg házában élt. Innen eredeztethető, hogy Rembrandt szenvedélyesen érdeklődött a műkincsek iránt. Ezen  passziója sok anyagi nehézséget

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü