Élményfestés – Világítótorony

Amióta az emberek a vizekre merészkedtek és elkezdtek hajókkal közlekedni, felmerült az igény azokra az irányjelzőkre, amelyek segítettek visszatalálni a kikötőkbe, illetve elkerülni a kiálló szirteket és zátonyokat. A világításról kezdetben tűzzel, a modern korban elektromos lámpákkal gondoskodtak.

Világítótornyok már az ókorban is épültek, amelyek közül a legismertebb pharoszi (vagy más néven alexandriai) világítótorony. Magasságát nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy 100 méternél magasabb volt. Még az is elképzelhető, hogy a 130 métert is elérte, ezzel a gízai nagy piramis és a Hafré-piramis után a világ harmadik legmagasabb épülete volt akkoriban. Az ókori világ hetedik csodájaként is szokás emlegetni.

A torony fontosságát az ókorban jelzi az is, hogy a képe szerepelt a római pénzérméken, ahogyan napjainkban is szokás a forgalomban levő bankjegyeket, érméket híres épületekkel vagy jelentős személyek arcképével díszíteni.

 

A világítótornyok romantikája és rémtörténetei

A világítótornyok alapvető feladata a navigáció segítése, amivel néha életeket is mentenek. Vannak azonban köztük olyanok, amelyek ennél is többet nyújtanak, és a turisták kedvelt célpontjai. Romantikus helyszínek, ahol évről évre érdeklődő emberek ezrei fordulnak meg és készítenek csodálatos fotókat a naplementében.

Nagyon sok olyan világítótorony van, amelyhez valamilyen történet is kapcsolódik, ezáltal még vonzóbbá téve a helyet. Előfordulnak kedves és romantikus történetek, de sokszor inkább rémisztő vagy máig megoldatlan rejtéllyel kecsegtető sztorik kapcsolódnak ezekhez a különleges épületekhez.

 

Rejtély egy világítótoronyban

Egy hátborzongató történet él a Skóciában található Eilean Mór-sziget világítótornyáról már több, mint száz éve. 1899 decemberében adták át az építményt, ahová három férfit küldtek, hogy lakjanak ott az egyébként teljesen elhagyatott szigeten, és üzemeltessék a világítótornyot.

Nagyjából egy éven át gond nélkül meg is tették ezt, azonban 1900. december 15-én mindhármuknak nyoma veszett. A rejtély a mai napig sem oldódott meg. A nyomozás során megmagyarázhatatlan bejegyzésekre és érthetetlen történésekre bukkantak a naplójukban.

A három férfi ugyanis pár nappal az eltűnésük előtt óriási viharról számolt be a mindennapos bejegyzésükben, pedig akkor – más beszámolók szerint – éppen szélcsend és napsütés volt arrafelé. Sem az eltűnt férfiakat, sem a holttestüket nem találták meg, 120 évvel ezelőtt örökre eltűntek, különös történetükre csak a ma is ott álló világítótorony emlékeztet.

 

Világítótornyok a képzőművészetben

Van olyan világítótorony, amelyet egy, az eredetijéről készült festmény segítségével építettek újjá. Androsz szigetének partjainál található az a festői világítótorony, amiről ezt a történetet tudjuk.

Az eredetit 1897-ben építették, de ez sajnos a második világháborúban elpusztult. 1996-ban építették újjá a megmaradt festmények alapján.

Egyik kedvenc festőnknek, Leonid Afremovnak (akinek más művei folyamatosan szerepelnek a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában) is vannak világítótornyos festményei. Ő legtöbbször naplementével együtt ábrázolta ezeket a különleges épületeket.

Ha kedvet kaptál világítótornyos festményt készíteni, keresd az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban és gyere el hozzánk egy élményfestés foglalkozásra!

Blog

Legtöbbször lefestett emberek – Marilyn Monroe

A huszadik század egyik legnagyobb ikonjának sorsa közel se volt olyan ragyogó és csodás, mint amit a róla készült fényképek, festmények és filmek alapján elképzelünk. Marilyn Monroenak nem adatott meg a nyugodt gyermekkor és felnőtt évei alatt sem találta meg tartósan a harmóniát. Rövid élete alatt több mélység jutott neki, mint magasság, 36 évesen elhunyt. Örökre hátrahagyva Hollywood hamis csillogását.   Marylin gyerekkora Marilyn Monroe – eredeti nevén Norma Jeane Mortenson Baker – 1926. június 1-jén született, harmadik gyermekként. Édesanyja, Gladys Monroe két exférjének vezetéknevét adta kislányának, ám az, hogy valójában ki az édesapja, máig rejtély maradt. Még az is meglehet, hogy egy harmadik férfi, Stanley Gifford lehetett a vér szerinti apa. Ő Gladys Monroe kollégája volt, de soha nem vállalta fel hivatalosan, hogy viszonya lett volna a kislány édesanyjával. A kis Norma édesanyja skizofréniában szenvedett, ezért még csecsemőkorában a Bolender házaspárra bízta a lányát. Bolenderék nagyon megszerették a kislányt, de Gladys Monroe sosem mondott le róla hivatalosan, így az örökbefogadás meghiúsult. Az édesanya hatalmas adósságot halmozott fel az évek alatt, ez a helyzet pedig betegségére is rossz hatással volt, ezért egy pszichiátriai intézetbe került. A kislányt ekkor kiemelték a szerető közegből és Grace McKee, az édesanyja egyik barátnője vette

Olvass tovább »

Élményfestés – Cicák

Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb háziállat a cica. Több ezer éve társa az embernek ez a barátságos, hízelgő, pihe-puha állat, amely sokak magányán enyhít, vagy éppen tesz teljesebbé egy családot. A legtöbb macskatartó arról számol be, hogy kedvence mindig megérzi, hogy milyen a gazdája hangulata, és aszerint keresi a kapcsolatot vele. Ha kell játszani hívja, bújik hozzá, hízeleg dorombol, vagy éppen rá se hederít. A következőkben néhány érdekességet mutatunk be erről a páratlan állatról.   Az első bizonyíték a macska-ember barátságra Ez a rendkívül ügyes ragadozó egyes tudósok szerint körülbelül 10 000 éve kezdett az ember társaságában élni. Erre 2004-ben talált bizonyítékot egy francia kutató, Jean-Denis Vigne egy ciprusi sírban. A  körülbelül 9500 éves holttest mellett egy macska csontváza is hevert. Mivel a cicák nem őshonosak Cipruson, az állat a közeli levantei partokról kerülhetett oda. Ez a lelet bizonyítéka a tudatos macska-ember együttélésnek, és ez a felfedezés nagyjából összhangban van a genetikai kutatások eredményeivel, melyek szintén ezt a földrajzi és időbeni eredetet valószínűsítik a macskák háziasításával kapcsolatban.   A cicák világhódító útja Az ókori Egyiptomból 4000 évvel ezelőttről vannak írásos bizonyítékok arra, hogy az egyiptomiak tartottak macskát háziállatként. Kezdetben szent állatként tisztelték őket, olyannyira, hogy elpusztításuk halálbüntetést vont maga

Olvass tovább »

Élményfestés – Angyalok

Az elmúlt néhány évszázadban természettudományos magyarázatra alapozva tagadták az angyalok létezését. Az emberiség különböző népei azonban egymástól függetlenül is mindig, minden korban hitték, hogy igenis vannak ilyen lények. A keresztény vallások legfőbb írásos alapja, a Szent Biblia pedig első könyvétől az utolsóig egységesen állítja a létezésüket.   Kik az angyalok? A Biblia eredeti nyelvei nem használtak rájuk olyan speciális szót, mint amilyen a magyar nyelvben az angyal kifejezés. Héberül és arámiul a nevük (’maleach’) jelentése hírvivő, hírnök, küldött vagy követ és pontosan ugyanezt jelenti a görög nyelvben az ’angelosz’ szó is. Ha össze akarjuk foglalni az angyalok természetéről a bibliai leírásokban adott képet, akkor azt mondhatjuk, hogy az angyalok teremtett, azaz nem öröktől fogva, de a jövőben örökké létező, elpusztíthatatlan, természetfölötti, szellemi lények. A teremtő Istenhez és a földi halandókhoz hasonlóan személyiséggel és intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek. A szintén személyiséggel bíró szellemi lények egy másik csoportjától, a démonoktól, valamint az elhunyt emberek szellemeitől pedig abban különböznek, hogy minden esetben van szellemi testük, nem test nélküliek. Éppen ezért a démonoktól eltérően nem tudnak beköltözni az emberek testébe, viszont képesek testet ölteni a földi szférában, és így részt tudnak venni földi eseményekben. Vannak jó, illetve gonosz

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü