Élményfestés – Galaxis

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető festmények között az egyik legnépszerűbb a karakteres és különleges ’Galaxis’ című kép, amely nem lehetséges együttállásban ábrázolja a naprendszerünk bolygóit és háttérként a messzi csillagok milliárdjait.

De mitől is annyira különleges téma ez, hogy mindig megragadja az emberek figyelmét és meg is ihlet, alkotásra buzdít felnőttet és gyereket egyaránt? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a galaxisokról és a világegyetem sokszínűségéről.

 

A galaxisok keletkezése

Az univerzum első galaxisai a titokzatos sötét anyagból, valamint abból a főleg hidrogénből és héliumból álló gázból keletkeztek, amely az ősrobbanás bekövetkezte után betöltötte az alakuló félben lévő teret.

Azokon a helyeken, ahol a sötét anyag sűrűsége nagyobb volt, a gázok a sötét anyag saját gravitációjának engedelmeskedve húzódtak össze és formálódtak nagyon lassan azokká a sokféle galaxisokká, amelyeket napjainkban ismerünk.

A galaxisok anyagának összehúzódási sebessége a sötét anyag létezésének egyik fontos bizonyítéka, hiszen nélküle a kisebb tömegű gázból sokkal lassabban, akár 100 milliárd évet is elérő idő alatt keletkeztek volna az első galaxisok, így viszont körülbelül egymilliárd év is elegendőnek bizonyult a meglepően nagy, a mi Tejútrendszerünkével hasonló tömegű galaxisok kialakulására.

 

A galaxisok az univerzumban

Csak nagyon kevés galaxis létezik külön-külön, egymagában. A közöttük levő űr nagyjából tényleg üres, kivéve a csillagközi porból alkotott felhőket. A körülbelül 50 galaxisból álló struktúrát galaxiscsoportnak nevezzük. A nagyobb, több ezer galaxist tartalmazó struktúrát galaxishalmaznak hívjuk. A szuperhalmazok akár több tízezer galaxist is tartalmaznak.

A mi Tejútrendszerünk is egy ilyen csoportosulás, a Lokális Galaxiscsoport tagja. Két nagy spirálgalaxis tartozik hozzá: a Tejútrendszer és az Androméda-köd, valamint még legalább 20 kisebb törpegalaxis. Ennek a csoportosulásnak a teljes átmérője mintegy 10 millió fényév körüli. A kisebb galaxisok közé tartoznak a Magellán-felhők, amelyek a szabálytalan típusba sorolhatóak. A Lokális Galaxiscsoportnak nem minden tagját látjuk. Vannak olyan galaxisok, amelyeket a Tejútrendszer gáz- és porfelhői eltakarnak előlünk.

 

A Tejútrendszer

Mi magunk is, a Földön élő minden ember a komplett Naprendszerrel együtt egy galaxisban éljük mindennapjainkat. Ezt a galaxist Tejútrendszernek nevezzük, amely fizikailag semmiben sem különbözik a világegyetemben található többi spirálgalaxistól.  Egyszerűen a Földről észlelhető látványa más, a speciális, belső megfigyelői pozíciónk miatt. A Naprendszer ugyanis a galaxisunk laposnak tekinthető (nagyjából néhány ezer fényév vastag) korongjában található, nagyjából félúton a látható korong középpontja és annak széle között.

A Tejútrendszer a legnagyobb átmérőjét figyelembe véve nagyjából 100000 fényév méretű. Ha ezekkel az óriási a méretekkel összehasonlítjuk a mi Naprendszerünk méretét, egyszerűen megállapítható, hogy bolygórendszerünk elenyészően kis helyet foglal el ebből a korongból.

A Tejútrendszerben még további 150 milliárd csillag található, azok bolygórendszereivel együtt. Ez a szám azonban csak becslés, amely természetesen alapos kutatásokon alapul. A valós számot nem ismerjük, mert a Galaxis nagy részét a csillagközi anyag miatt egyszerűen nem látjuk.

Galaxis festmény készítése

Ezek után egyáltalán nem csoda, hogy Te is kedvet kaptál egy festményt készíteni a világegyetemünkről és a benne található galaxisokról, csillagokról és bolygókról, illetve azok összességéről.

Nincs is más dolgod, mint választani egy képet az Események menüpontban található lehetőségek közül és eljönni hozzánk a kis létszámú élményfestés alkalmak egyikére. Szeretettel várunk!

Blog

Élményfestés – A kutya

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be a kutyákat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére.   Híres kutyák a nagyvilágból Az első kutya az űrben – Laika Élete nagy részében Moszkva utcáin kóborolhatott, amíg aztán egy sintértelepre került. Onnan a szovjet űrhivatal munkatársai választották ki két kutya társával együtt arra a különleges kísérletre, amelynek az volt a célja, hogy kiderítsék, képes-e egy élőlény elviselni a rakéta kilövésével járó megterhelést, az űrbéli viszonyokat, illetve, hogy milyen viselkedésbeli változásokon megy ott keresztül. Rövid kiképzés követően Laikát az 1957. november 3-án fellőtt rakétával juttatták az űrbe, ahonnan – visszatérő egység építése híján – semmiképp nem térhetett vissza és így a biztos halál várt rá. Szegény kutya a Föld körüli pályán csupán néhány órát lehetett életben, de ezzel ő lett a világtörténelem egyik leghíresebb kutyája. A hűség mintaképe – Hachiko A kutyák olyan állatok, amelyek eleve a hűségükről híresek, ám Hachiko, a japán akita inu kutya története még a többi kutya közül is

Olvass tovább »

Élményfestés – Téli táj

Mostanában egyre kevesebbszer örvendeztet meg minket az időjárás egy igazán kiadós havazással, olyannal főleg elég ritkán, ami megmarad pár óránál tovább, esetleg néhány napig is. Így tehát nem csoda, hogy az igazi téli hangulatra mindenki ki van éhezve, aki látja a hó csillogó fehérségében és a jég áttetsző tömegében a tiszta szépséget. Havas tájképekben ezzel szemben akár egész évben gyönyörködhetünk az otthonunk falán, ha éppen úgy tartja kedvünk, és akár saját festményünk is lehet ilyen témában, mert kereshetünk egyet a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában és elmehetünk egy élményfestésre. Elég régóta közkedvelt témának számítanak a téli tájképek a képzőművészetben és a „kis jégkorszak” idején nem is kellett az alkotóknak messzire mennie egy kis ihletért, hiszen a havas látkép Európa középső sávjában is olyan jellemzője volt a téli időszakoknak, mint napjainkban jóval északabbra.   Téli tájak a festményeken Olyan festőket gyűjtöttünk össze ebben a bejegyzésben, akik nem mindannyian a havas tájak ábrázolásával vívták ki maguknak a hírnevet, inkább valami mással érték el a népszerűséget. Nem mehetünk el azonban ezen művészek képei mellett szótlanul, hiszen olyan értéket képviselnek az egyetemes művészettörténetben, amely nélkül határozottan kevesebb lenne az életünk.   Hendrick Avercamp A saját idejében sem volt és később sem lett olyan híres, mint

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – Jolita Vaitkute

Egy hihetetlenül tehetséges és zavarba ejtően fiatal művész munkásságát mutatjuk be mai cikkünkben. Ez a 26 éves litván alkotó  installációkat, performanszokat, illusztrációkat és portrékat készít igen szokatlan anyagok felhasználásával. Alkotásait  ételből, földből, falevélből, erdei termésekből, de olykor szemétből  készíti. Az 1995-ös születésű litván nő meglehetősen védi a magánéletét, így nem sokat lehet tudni családi körülményeiről, életének eddigi fordulatairól. A művész alkotásai a politikai és társadalmi élet aktuális kérdéseit dolgozzák fel. Reflektálva az világ folyamatos változására, Jolita legtöbb alkotása rövid életű. A kiállítás után azonnal megsemmisül, ha installációról van szó,  viszont amennyiben ételből készül, azt a fotózás után megeszik.   A portrék virtuóza Kedvelt témája a portrék készítése, melyeket rendkívül változatos alapanyagokból készít. A tányérra rajzolt híres emberek portréinak készítéséről így nyilatkozott: “Ezen ismert emberek portréit csokoládé, különféle fűszerek, ketchup, sajt és néhány egyéb termék felhasználásával készítettem. Általában szeretek portrékat rajzolni, így szinte mindegy, hogy milyen anyagot használok az ábrázoláshoz. Eleinte az ablakpárkányomat használtam vászonnak, mert a felülete sima és ragyogó fehér volt. Általában 2-6 órát vesz igénybe egy darab elkészítése, méretétől függően. A legnehezebb a portrékat tisztán és felismerhetően tartani.” A sorozatban többek közt készült Obamáról ketchupból portré, Putyint borsból formázta meg, Conchita Wurst-ot  pedig csokipudingból alakította ki. De Albert

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü