Élményfestés – Elefánt

Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok, egyben a legtermetesebb szárazföldi emlősök. Számos régészeti lelet tanúsítja, hogy az őskori emberek elejtettek és fogyasztottak különféle elefántféléket. Az ókor több civilizációjában pedig a hadsereg meghatározó erői voltak. Indiában mindmáig kultikus tisztelet övezi őket, az elefánt jelkép a vallásukba is beépült.

A modern korban kedvelt cirkuszi attrakciók és állatkerti látványosságok lettek az elefántok. Közben folyamatosan vadásztak rájuk, elsősorban értékes agyaruk, az elefántcsont miatt, ami számos luxuscikk alapanyaga volt. Ezért sajnos mára veszélyeztetett állattá váltak, elsősorban az emberi kapzsiság és önzés miatt. Szerencsére vannak a megmentésükre irányuló kezdeményezések is, amelyek minden igyekezetükkel azon vannak, hogy az elefántok élettere megmaradjon és állományuk ne csökkenjen tovább.

 

Elefántok a térrendezésben

Biztosan sokan hallottátok már, hogy az elefánt felfelé álló ormánnyal szerencsét és jólétet hoz a házba a feng-shui-ban hívő emberek szerint. Ezzel kapcsolatban nem szeretnénk konkrét állást foglalni, de abban biztosak vagyunk, hogy önmagában egy szobor, egy porcelán nipp, vagy egy fröccsöntött kínai piacos kacat nem hordoz semmilyen energiát. Amitől a feng shui „működik”, az a rászánt figyelemnek lehet köszönhető. Ha ugyanis ránézel az elefántodra, eszedbe jut a cél is, amit el szeretnél érni és amiért oda tetted, arra a helyre, hogy segítsen téged az utadon. Ha a tárgy tetszik, kedves a szemednek, akkor öröm és jó érzés is kötődik hozzá, így jó energiákat fog okozni a térben is.

 

Elefántok a képzőművészetben

Az elefántnak, mint szimbólumnak számtalan jelentése van. Legjellemzőbb, hogy a siker, az erő, a bölcsesség, a függetlenség, a hatalom, a termékenység, a jámborság, a higgadtság és a hosszú élet jelzőket társítják hozzá. E tulajdonságok nem csak az elefántnak, hanem a kiváló embereknek is vonásai. Ezért nem véletlen, hogy akik szeretik az elefántokat, vagy birtokolnak elefánt szobrot, motívumot, festményt, azok magukra ismerhetnek az elefánthoz csatolt jelzők hallatán.

Hajdanán Ázsiában csak a királyok és a gazdag előkelőségek tarthattak elefántot. Ezáltal ezekben a régiókban az uralkodói hatalom jelképévé is vált ez a nemes állat.

Elefántot ábrázoló szobrok és festmények sokszor vallási színezettel készültek. Inkább az európai kultúrában lett pusztán esztétikai szerepük a képzőművészetben. Ezen kívül természetesen az egzotikumuk és általánosságban is az egzotikus stílus és hangulat kifejezőeszközei lehetnek az elefántos képek vagy más képzőművészeti alkotások.

 

Élményfestés a KreatívLigetben

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető képeket az Események menüpontban találod meg. Ide mindig az aktuális hónap és a következő néhány hét időpontjait töltjük fel, így választhatsz konkrét képet vagy dátumot. Időről időre elefántos festmények is feltűnnek a kínálatban. Ha ilyet keresel nézd meg az aktuális lehetőségeket vagy írj nekünk e-mailt, hogy felvehessük a következő időpontok közé a Te kedvencedet is!

 

Szeretettel várunk foglalkozásainkon!

Szeretteidnek, barátaidnak is ajándékozhatsz KreatívLiget élményfestést, amely lehetőségről az Ajándékutalvány menüpontban tudhatsz meg további részleteket. Ha születésnapra, évfordulóra, céges csapatépítésre vagy lánybúcsúra keresel helyszínt és programot, akkor jó helyen jársz. A Privát események menüpontban olvashatsz az általunk kínált szolgáltatásról és kérhetsz ajánlatot a programra.

Blog

A színek jelentése

Mit nevezünk színnek? Színesnek nevezzük a fényt, ha különböző hullámhosszokon eltérő intenzitása van, a nem átlátszó felületeket, ha különböző hullámhosszokon más és más mértékben verik vissza a fényt és az átlátszó vagy áttetsző anyagokat is, ha különböző hullámhosszokon különböző mértékben bocsátják át a rájuk vetülő fényt. Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy a szín nem más, mint a szemünkbe érkező fénynek az a tulajdonsága, hogy különböző hullámhosszúságú összetevői más intenzitásúak.   A színek pszichológiája A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben és az erre a témára irányuló vizsgálatok szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz, amely társítások ráadásul a világ nagy részén egyformán működnek. Ilyen szín-érzelem társítás például az, hogy a depressziós vagy szorongó állapotot legjobban a szürke szín fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga szín jeleníti meg. A színválasztásaink legtöbbször tükrözik az életünk aktuális helyzeteit, állapotát és az ezek miatt kialakuló hangulatunkat is, de ne feledjük, hogy ez a jelenség akár meg is fordítható. Ha vidámabb, pozitívabb hangulatra ösztönző színekkel vesszük körül magunkat, azt az életünk minden területére hatni fog. Az otthonunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A körülöttünk lévő színek le tudják csillapítani az elménket vagy fel is tölthetnek energiával. A színek

Olvass tovább »

Hírességek, akik festenek is – Johnny Depp

Depp nevét mostanában sajnos nem a művészvilágban mutatott tehetsége és munkája kapcsán hallottuk, hanem csúnya válásának és szétcsúszott életének apropóján. Hogy mi lehet az igazság abból, amit exnejével kölcsönösen egymás fejéhez vágnak, talán sosem tudjuk meg, mindenesetre hatalmas gumicsontot dobtak a bulvárra éhes közönségnek. A (kapcsolati) erőszak bármilyen formája megengedhetetlen, ez az egy vitathatatlan tény, amit a közelmúltbeli pereskedés kapcsán megállapíthatunk. Cikkünknek nem tisztje pálcát törni Depp fölött, vagy épp felmenteni a színészt a vádak alól, hanem elismerni ennek a nem mindennapi polihisztornak a tehetségét. Ugyanis a színészeten kívül Johnny Depp kiváló zenész és festő is.   Korán otthagyta az iskolát a zenei karrierért John Christopher Depp II, 1963. június 9-én látta meg a napvilágot Owensboroban. Ősei Angliából vándoroltak ki, de távolabbi felmenői között előfordultak  francia hugenották is. Anyja, Betty Sue Palmer pincérnőként, apja, John mérnökként kereste kenyerét.  Christie és Debbie a lánytestvérei,  fiútestvére  pedig Danny, aki később az írói pályát választotta. Azt nyilatkozta, hogy legjobb gyerekkori barátja a nagypapája volt, ám azt követően, hogy a Depp család Floridába költözött, ő elhunyt. Tizenkét éves  volt, mikor az anyja vett neki egy elektromos gitárt, és Johnny különféle garázsbandákban kezdte próbálgatni a szárnyait. Tizenöt éves volt, mikor szülei a válás mellett döntöttek,

Olvass tovább »

A nyírfák ábrázolása festményen

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak. Erről szólt a bejegyzésünk az erdőkről. Az egyik olyan fatípus pedig, amely a külső jegyei alapján különösen egyedi mintázatot mutat és ezáltal feltűnőbb, „fotogénebb”, festményen is jó hangulatú háttere bármilyen ábrázolása, az a nyírfa.   Tudnivalók a nyírfáról A nyír közepes méretű fáiról felismerhető, lombhullató fafajta, magyar nevét a vesszőkön képződő bibircseiről kapta. Kérge fehér színű, helyenként feketés foltokkal, míg ágai lecsüngenek. Levelei háromszög alakú, többszörösen fűrészes szegéllyel rendelkeznek, melyek ősszel sárga színűre változnak. Barkavirágzata van, melyből a könnyű magokat beérésüket követően a szél messzire hordja. Számos madárfaj és egyéb állatfajok otthona a nyírfaerdő, és a fákon számos rovarfaj telepedik meg. A nyírfaerdők a szellős, félárnyékos mivoltukból kifolyólag gazdag aljnövényzettel és fejlett cserjeszinttel rendelkeznek. A közönséges nyírfát gyakran ültetik kertekbe, parkokba díszfaként, valamint a faipar kedvelt alapanyaga, egyebek mellett tüzelőnek, lóversenypályákon akadályok alapanyagaként, továbbá seprűnyélnek is felhasználják. Erdészeti szempontból azonban gyomfának tekintik. A nyírfa számos részét felhasználja a hagyományos természetgyógyászat, mivel a kéreg triterpént tartalmaz, aminek gyógyító hatását már régen felismerték.   A nyírfa gyógyhatása Leveleit június-július folyamán

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü