Élményfestés – Francia bulldog

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be a kutyákat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére.

Ebben a bejegyzésben egy különleges, bohókás kutyáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is.

 

A francia bulldog története

A 19. század végén jobb megélhetést remélő csipkeverők települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték a már akkor is kis méretű bulldogjaikat. Míg a fajta a szigeten hanyatlásnak indult, a család francia ága felvirágzott, és Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket, és olyan új típust alkottak meg, amely temperamentumában és küllemében is egyértelműen elkülönült az addig ismert bulldogoktól.

A fajta hivatalos elismeréséig azonban még hosszú volt az út, mert a denevérfülű, alacsony testű, előreugró állkapcsú kutyák tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak: kézművesek, utcai árusok és szolgálók. A „bouledogue français” csak akkor vált „szalonképessé”, amikor VII. Eduárd brit király is vett egy ilyen kutyát magának.

 

Milyen kutya a francia bulldog?

A francia bulldogok általában intelligens, kedves, gyengéd és hízelkedő kutyusok. Mindig készek megosztani a gazdájukkal minden örömet és bánatot. Szelídek, barátságosak, és nagyon szeretik a gyerekeket. Szeretnek sétálni, de nem kimondottan szaladgálós kedvűek, inkább a gazdájuk mellett sétálnak. Mindezek ellenére igen játékosak. Nem igazán ugatós kutyafajta a francia bulldog.

Testarányai miatt sajnos a problémás fajták közé tartozik, a nagy feje és a keskeny medencéje miatt a természetes születések ritkák. Sok példány nehéz légzésben és/vagy horkolásban szenved, és eléggé érzékeny a melegre, ezért nyáron feltétlenül figyelni kell arra is, hogy a bulldognak legyen hűvös helye, ahol hűsölni tud.

A francia bulldog jól tartható városban is, különösen alkalmas idősebb emberek társának. A szemét és az orrát kell fokozott figyelemmel tisztán tartani, a szőrét könnyű ápolni. Az aljszőrzet nélküli fényes bundája a legváltozatosabb színekben fordul elő a szokásos feketétől, fehértől kezdődően egészen a bézs, krém vagy sötét foltos színekig.

 

Francia bulldog portré saját kivitelezésben

Napjainkban már gyakran előfordul, hogy egy festmény kutya portréként készül el. Ha ilyet szeretnél készíteni, nézz körül a Kreatívliget Élményfestő Stúdió foglalkozásai között és találd meg a Neked tetszőt.

Ha kedvet kaptál alkotni vagy éppen kitaláltad, hogy kinek adj ajándékba saját magad által festett képet, a legjobb helyen jársz. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió választékában többféle állatos témájú festményt is megtalálsz. Keresd ezeket az Események menüpontban, ahol dátumok és festmények szerinti bontásban láthatod egymás mellett az alkalmakat, megkönnyítve ezzel a döntésedet.

 Gyere el hozzánk egy élményfestésre!

A korábbi foglalkozásokon készült fotókat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió Facebook oldalán tudod megnézni. Legyél részese hamarosan Te is egy ilyen élménynek! Szeretettel várunk.

Blog

Alkotni nem csak vászonra lehet – Simon Beck munkássága

Az utóbbi bő két évtizedben egy kezünkön meg tudjuk számolni hányszor örvendeztetett meg minket az időjárás fehér karácsonnyal. Nem hiába álmodozik  Bing Crosby a klasszikus karácsonyi dalban, az I’m dreaming of a white Christmas című énekben  fehér karácsonyról. A hóban van valami megnyugtató, ahogy mindent fehér takaróval borít be. Sokunk gyermekkorának kedves emléke a szánkózás, a hócsatázás, a hópelyhek kergetése. Olyan jó vizesen, átfagyva, rendszerint farkaséhesen hazatérni a meleg otthonba, ahol mindezen kellemetlenségek egy szempillantás alatt megszűnnek. Azonban hazánkban egyre ritkább jelenség a hó, nem úgy, mint a Francia-Alpokban, ahol Simon Beck használja a festői havas tájat alkotása vásznaként.   Térképészből művész lett Simon Becket tartják számon a világ első hótaposó művészeként. Az eredetileg térképész végzettséggel rendelkező brit férfi 1958-ban született Angliában, de idővel a Francia-Alpokba költözött. Akkor fordult a gyaloglás felé, amikor egy súlyos sérülés miatt orvosai eltiltották a tájfutástól és majdnem minden létező sporttól. Nem maradt más mozgásforma számára, mint a gyaloglás, azonban 2004-től ezt a viszonylag hétköznapi tevékenységet Beck rendkívül magas színvonalon űzi. Ugyanis varázslatos geometriai formákat, fraktálokat, óriási hópehely mintákat rajzol a hótakaróba pusztán a lábnyomaival.   A mérnöki és sportolói múltja segít az alkotásban A gigantikus méretű alkotások létrehozásának mikéntje egy hétköznapi ember számára felfoghatatlannak

Olvass tovább »

Híres magyar festők – Rippl-Rónai József

Jellegzetes festményei közül biztosan Te is fel tudsz idézni párat. A fejét támasztó Babits portré, az ibolyacsokrot szorongató nénike vagy a kalitkát tartó hölgy olyan alkotások, amelyeket mindenki megjegyez, aki akár egyszer is látta őket. Fontos alkotóelemei a 19. század végén és a 20. század elején a magyarországi poszt-impresszionista és szecessziós irányzatoknak. Rippl-Rónai életrajz Sváb származású, római katolikus vallású, első generációs értelmiségi apa és horvát ősökkel is rendelkező anya fiaként született Kaposváron, Rippl József néven. Családnevét apját és két testvérét egy évvel később követve 1889-ben változtatta meg Rippl-Rónaira. Művészi pályafutásának kibontakozása előtt a pécsi Arany Sas patikában és Kaposváron, az Arany Oroszlán Gyógyszertárban volt patikussegéd, majd Budapesten gyógyszerész mesteroklevelet is szerzett. Gyógyszerészi tevékenységéhez köthető baleset érte, amelyben élete végéig megmaradó sérülést szerzett, amikor kénsavval leöntötte bal kézfejét. 1882-ben már Zichy Ödön családjánál házitanítóskodott, élt Szurdon és Kalksburgban is, közben pedig rajzórákat vett. 1884-től a müncheni Művészeti Akadémiára járt. 1887-ben Párizsba ment és az ott élő Munkácsy Mihálynál tanult, akinek később a segédje is lett. Festészetén eleinte meglátszott mestere hatása, akinek a stílusát utánozta is. Franciaországi tartózkodása alatt megismerkedett az új, kibontakozóban lévő stílusirányzatokkal. Miután hazatért Franciaországból, 1900-ban kiállítása volt Budapesten, majd 1902-ben Kaposváron is, ahol végül egy Fő utcai házban

Olvass tovább »

Fessünk együtt téli tájat!

Mostanában egyre kevesebbszer örvendeztet meg minket az időjárás egy igazán kiadós havazással. Olyannal főleg ritkábban, amely megmaradna pár óránál tovább, esetleg több napig is. Így tehát nem csoda, hogy az igazi téli hangulatra mindenki ki van éhezve. A hó csillogó fehérségében és a jég áttetsző tömegében könnyű meglátni a tiszta szépséget. Havas tájképekben akár egész évben gyönyörködhetünk a falunkon, ha éppen úgy tartja kedvünk. Akár saját festményünk is lehet ilyen témában, mert kereshetünk egyet a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában és elmehetünk egy élményfestésre. Elég régóta közkedvelt témának számítanak a téli tájképek a képzőművészetben. A „kis jégkorszak” idején nem is kellett az alkotóknak messzire mennie egy kis ihletért. Hiszen a havas látkép Európa középső sávjában is olyan jellemzője volt a téli időszakoknak, mint napjainkban csak jóval északabbra.   Téli tájak a festményeken Olyan festőket gyűjtöttünk össze most, akik nem mindannyian a havas tájak ábrázolásával vívták ki maguknak a hírnevet. Nem mehetünk el azonban ezen művészek téli hangulatú képei mellett sem szótlanul. Ezek is olyan értéket képviselnek az egyetemes művészettörténetben, amely nélkül határozottan kevesebb lenne az életünk.   Hendrick Avercamp A saját idejében sem volt és később sem lett olyan híres, mint más holland festők, mint például Rembrandt vagy Vermeer, de a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü