Festők fordulatos élete – Amadeo Modigliani

A híres festők életét bemutató sorozatunknak több olyan eleme is volt már, amelyben nem éppen vidám életútról és végkifejletről írtunk. Sok olyan művésze volt az egyetemes művészettörténetnek, akik nem vetették meg a káros szenvedélyeket és a veszélyes életet, illetve jó néhányan szenvedtek valamilyen pszichés problémától is. Ez utóbbi erőteljes lenyomatot hagyott aztán az egész életükön is, nem kímélve azokat az embereket sem, akik hosszabb vagy rövidebb ideig társul szegődtek egy ilyen – saját korában nem eléggé értékelt – művésznek.

Érdekes kérdés, hogy egy művész életpályájához mennyit tesz hozzá vagy mennyit vesz el belőle, hogy ő maga milyen ember. Modigliani esetében sajnos az látszik, hogy hiába a tehetség, a siker és a fokozatosan elért ismertség, ezekkel jól kell tudni együtt élni, a megkeresett javakra pedig tudni kell vigyázni, különben elveszhetnek.

 

Modigliani élete

Amadeo Modigliani 1884. július 12-én született Livornóban. Kereskedő édesapja korán tönkrement, francia származású édesanyja azonban fontos szerepet játszott abban, hogy fia művész pályára került. 1898-ban kezdte meg művészeti tanulmányait, 1902-ben Firenzébe utazott és beiratkozott a Szabad Akt Iskolába.

1903-ban már Velencében élt, ahol tanulmányozhatta a reneszánsz művészetet és találkozott Umberto Boccionival és Ardengo Sofficivel, a futurizmus vezéralakjaival. 1906-ban Párizsba költözött, és a párizsi iskolához csatlakozott. Modigliani ekkor kezdte el élni a bohém művészek életét – igaz, a kábítószerrel és az alkohollal már Velencében megismerkedett.

36 évesen, 1920. január 24-én hajnalban halt meg a TBC-vel összefüggő agyhártyagyulladásban.

 

Modigliani művészete

Más avantgárd művészekkel ellentétben, leginkább aktokat és valószerűtlenül hosszúkás arcú, mandulavágású szemű, melankolikus hangulatú portrékat festett. Ezzel kivívta többek között a futuristák ellenérzését, akik szerint túl maradiak voltak képei. Ezzel az állítással persze vitatkozhatunk, de az biztos, hogy Modiglianit nem is lehet besorolni sehová. Olyannyira egyéni utat járt be a művészettörténeten és a modernizmuson belül is.

 

Modigliani szerelmei

A jóképű Modigliani a közhiedelemmel ellentétben épp csak annyira szerette a nőket, mint minden más művészember. Első múzsájával, a nála öt évvel idősebb Beatrice Hastings ausztrál írónővel két évig élt együtt. Az intelligens, művelt és nem utolsósorban tehetős hölggyel való kapcsolat nagy hatással volt mind művészére, mind anyagi lehetőségeire.

Az első találkozásuk idején még kiskorú Jeanne Hébuterne-nel való kapcsolata viszont a művészszerelmek egyik legszomorúbb epizódja: a szintén tehetséges, ámde visszahúzódó festőnövendékkel viharos életük volt. Mikor aztán Modigliani egy januári napon végül elhunyt, Jeanne nem bírt tovább élni nélküle, és 21 évesen, második gyermeküket várva 8 hónapos terhesen levetette magát az ötödik emeletről.

A pár egy kétéves kislányt hagyott hátra, akit végül Modigliani nővére vett magához és nevelt fel. Jeanne Modiglianiból felnőttként művészettörténész lett, és könyvet is írt édesapjáról ’Modigliani legendák nélkül’ címmel.

 

Modigliani és Picasso

A két művész ismerte, és a közhiedelemmel ellentétben nagyra becsülte egymást. Mindketten aktív résztvevői voltak a századforduló utáni pezsgő párizsi művészvilágnak. Modigliani sok más művésszel egyetemben Picasso portréját is megfestette többször is, a katalán zseni pedig csak olyanoktól vásárolt képet, akikre felnézett. Az egyik ilyen alkotás volt Modigliani egyik festménye 1930-ban.

Picasso egyike volt azoknak, akik nagy hatással voltak Modiglianira. Ő ugyanis egész pályája során figyelte a kortársak munkáit, magába szívva minden hatást, amelyekből kialakította saját, senki máshoz nem hasonlítható stílusát.

 

Modigliani végzete

Modigliani mindössze 36 évet élt, és nagyjából 13 év alatt alkotott meg egy jelentős festői életművet. Közben pedig folyamatosan pusztította a saját egészségét alkohollal és drogokkal is.

Még gyerekkorában lett TBC-s, amiből valószínűleg sose gyógyult fel teljesen. Az életét úgy élte, mint aki tudja, hogy nem fog sokáig élni. Talán ezért is volt szüksége mindenféle “doppingszerre”, hogy minél többet alkothasson. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem volt mellőzött festő. Egyrészt mindig volt mecénása, és a sajtóban is írtak róla, másrészt pedig a műveit el tudta adni, ami a kortársakat nézve egyáltalán nem annyira magától értetődő dolog. Csak éppen Modigliani nem gazdálkodott jól, az eladott művek után kapott pénzt rendszeresen elverte.

 

Modigliani emlékezete

A fiatalon elhunyt festő életének utolsó hónapjaiban megkezdődött egy cinikus gyűjtői és kritikusi játszma, aminek egyetlen célja az volt, hogy felhajtsa a művész alkotásainak árát. Tették ezt úgy, hogy egy konstruált történetbe, a bohém művész sztorijába csomagolva adják majd el a képeit.

A Modiglianit hosszú évek óta támogató műgyűjtőt, Zborowszkit még arra is megkérték, hogy ne adja el a művész képeit egészen addig, amíg a festő meg nem hal.

Arról valószínűleg ezek a száz évvel ezelőtti ügyeskedők sem álmodtak, hogy Modigliani Kék párnán fekvő akt című festményét 95 évvel később a világ egyik legdrágább festményeként adják majd el. A képért egy kínai milliárdos több mint 170 millió dollárt volt hajlandó fizetni.

Rögtön a halála után beindult a mítoszgyártás. Olyan jelzős szerkezeteket aggattak rá, miszerint ő volt az utolsó bohém, a különc festő, akinek sorsa talán az utolsó romantikus tragédia.

 

Örülünk neki, ha a cikkeink segítségével Téged is megérintenek a régen élt festők, ez esetben pedig Modigliani különlegesen egyedi művészete. Nézz körül az Események menüpontban és keresd a neked tetsző festményeket a kínálatban! Várjuk üzenetedet is, tegyél javaslatot, hogy melyik művet látnád szívesen a megfesthető képek között!

Blog

Híres női festők – Mary Cassatt

Mai cikkünkben ismét egy amerikai festőt és grafikust, ezúttal az imresszionista Mary Stevenson Cassatt-et mutatjuk be. Alkotásain legtöbbször a nők kaptak szerepet, különös érzékenységgel ábrázolta az anya-gyermek közötti meghitt kapcsolatot.   Mary, a világlátott gyermek 1844-ben született Pennsylvaniaban. Apja, Robert Simpson Cassatt jómódú bróker volt, édesanyja, Katherine Kelso Johnston pedig bankár családból származott. Hét gyermek született a családban, azonban abból kettő még csecsemőként elhunyt. A gazdag szülők kitűnő oktatásban részesítették gyermekeiket, és úgy gondolták, hogy az oktatás fontos része a világ megismerése. A család öt évet töltött Európában. Ezalatt az idő alatt megfordultak Londonban, Berlinben és Párizsban is. Mary művészeti nevelése is Európában kezdődött, a zenéléssel és a rajzolással is itt kezdett ismerkedni, emellett megtanult franciául és németül.   Mary Cassatt tanulmányai 15 éves volt, mikor hazatértek Amerikába, és bár szülei nem örültek neki, ő beiratkozott a Pennsylvaniai Képzőművészeti Akadémiára. Tanulmányait az amerikai polgárháború évei alatt sem szakította meg, pedig nem volt elégedett az ottani oktatással. A diákok mindössze 20 %-a volt nő és férfi társaikhoz képest több hátrányos megkülönböztetés is érte őket. A nők nem rajzolhattak akkoriban például élő modellről. Cassatt megelégelve a helyzetet végül félbeszakította tanulmányait és diploma nélkül távozott az iskolából. Nagy nehezen rábeszélte családját, hogy térjenek

Olvass tovább »
Nyári élményfestés

Élményfestés – Santorini

Nagyon sokunknak fűződnek a legkedvesebb nyári emlékei Görögországhoz és a görög emberek vendégszeretetéhez. Ezekhez az élményekhez szorosan kapcsolódnak azok a helyszínek is, amelyek a jellegzetes hangulatú fehér falú házaikkal, a háttérként szolgáló azúrkék tengerrel és a csodálatosan burjánzó növényekkel együtt remekül szimbolizálják a görög életérzést. Ezeket az emlékezetes életképeket a nyári utazás elmúltával is biztosan szívesen viszontlátjuk akár a lakásunkban vagy a nyaralónkban, ahol aztán akár az egész berendezést hangolhatjuk a fehér és a kék alapszínek köré, nem kihagyva a kompozícióból az élettel teli növényeket vagy gyümölcsöket, meg persze a tengert vagy legalábbis valamilyen vízpart csodálatos hangulatát.   Santorini, a csodás görög sziget Santorini tulajdonképpen nem is egy sziget, hanem egy majdnem szabályos körív mentén elhelyezkedő vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben. Görögországhoz tartoznak a szigetek. A fővárostól, Athéntól pedig mintegy 200 km-re délkeleti irányban helyezkednek el. A Kükládok szigetcsoportjának legdélibb tagja Santorini. A szigetcsoport egy irdatlan nagy erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg csak egyetlen szigeten. Ez a robbanás alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát, azaz kráterhez hasonló horpadást. A vulkán felrobbanása és önmagába roskadása hozta létre ezt a különleges tájat, ahol tulajdonképpen a megmaradt kráterszél alkotja a jelenlegi szigeteket. A kaldera kialakulásának közvetlen előzménye

Olvass tovább »
Híres virágos festmény

A 8 leghíresebb virágos festmény

Virágokat festeni és rajzolni egészen hamar „megtanulunk”. Kisgyermekként az egyik első olyan motívum, amelyet szerepeltetni tudunk a saját műveinken. A népi művészeti ágaknál is sokféle módon előfordulnak a virágok, legyen az akár díszítőfestés egy tárgyon, egy hímzés a ruházaton vagy valamilyen lakástextilen. A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. Mint látvány és mint ihletadó vagy „alapanyag” a legszebb festményekhez. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ezek közül a nagyszerű művek közül választottunk ki most 8-at, amelyek talán a leghíresebbek, de mindenképp egytől egyig kiemelt figyelemre méltóak.   1. Claude Monet – Vízililiomok (Tavirózsák) Tulajdonképpen nem is egy képről van szó, hanem egy teljes sorozatról, amelyek Monet leghíresebb képei közé tartoznak. Összesen mintegy 250 festményt készített erről a csodás témáról. Kevesen tudják, hogy Monet szenvedélyes kertész volt és amikor a sikeres festményeladások lehetővé tették a számára anyagilag, vásárolt egy telket, amin egy tó is volt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy gyönyörű kertet varázsoljon belőle. Ez a tó és kert lett később festményeinek fő témája is. Élete utolsó 30 évében a saját kertje lett a fő művészi témája, itt festette a vízililiomokról szóló sorozatát is. Monet tavirózsás festményei megtalálhatók a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü