Híres magyar festők – Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző)

Több olyan festészettel kapcsolatos téma van, amely folyamatosan foglalkoztat bennünket, mert érdekes és sokszínű. Ezért is szeretjük olvasóink és követőink elé tárni ezeket. Ilyen témakör a magyar festőkről indított sorozatunk is. Eddigi bejegyzéseink során Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József és Ferenczy Károly munkásságáról írtunk részletesebben.

Ebben a bejegyzésben egy olyan festőről lesz szó, akiről a művészként használt neve alapján elsőre senki nem gondolna magyar származásra. Victor Vasarely életműve a mai témánk. Ő volt az a képzőművész, akit az utókor már úgy emleget, hogy az optikai festészet atyja.

 

Néhány furcsaság Vasarely-vel kapcsolatban

A legtöbb forrás szerint 1908. április 9-én született Pécsett, de van olyan életrajzi írás, ahol 1906-ot írnak. A másik furcsaság pedig a neve. Vásárhelyi Győzőként maradt fenn, azonban úgy tűnik, hogy a születésekor még Csiszár Győző néven anyakönyvezték, az édesanyja után, akit Csiszár Annának hívtak.

Ez valószínűleg azért történt így, mert a szülei nem voltak házasok, és ő így az akkori szóhasználat szerint törvénytelen gyermek volt. Amikor két évvel később a család Budapestre költözött, a kis Győző már a Vásárhelyi vezetéknévvel érkezett.

 

A kezdeti évek

1925-ben, a középiskola elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem orvosi karának esti tanfolyamait kezdte látogatni, közben pedig egy laboratóriumi eszközöket előállító üzemben dolgozott. A művészi tevékenység mindennél erősebben vonzotta már ebben az időszakban is.

1927-ben Podolini-Volkmann Artúr szabadiskolájába iratkozott be, majd a Bauhaus eszmevilágához formailag nagyon közel álló Bortnyik Sándor műhelyének lett a tagja, és ott két éven át folytatott elsősorban grafikai tanulmányokat. Ebben az időszakban ismerkedett meg későbbi feleségével, az ugyancsak grafikai tervező Spinner Klárával.

A műhelyben ismerte meg igazán a modern művészet huszadik századi történetének legjellemzőbb alakjait, így, amikor 1930-ban emigrált Franciaországba, már majdnem minden tanulnivalót elsajátított az absztrakt művészet területén.

Az önálló művészi tevékenység mellett intenzíven foglalkozott alkalmazott grafikai, és reklámfeladatokkal.

 

Vasarely munkássága

Vasarely, aki a harmincas években festő és reklámgrafikus volt, 1950 táján indult el optikai és kinetikai vizsgálatainak útján: kezdetben különböző átlátszó anyagokra készült rajzokat helyezett egymásra, majd utóbb kettős mozgó szerkezeteket készített fehérben és feketében.

Korai korszakának egész pályáját végigkísérő felismerése volt a fekete és fehér ellentétére építhető kompozíció. Alkalmazott grafikai tervezőként és mint a formák analitikusa a későbbiekben többféle változatban feldolgozott zebrák alaptípusát 1938-ban hozta létre, és csak a hatvanas években születtek a korai tervek alapján a továbbfejlesztett alkotások. Ezek a művek – ha tökéletesedésük folyamán hosszabb ideig rejtetten is tartalmazzák a későbbi kinetikus, geometrikus formatörekvéseket – a szürrealizmus közelében fogalmazódtak meg. Céljuk alkalmazott feladat betöltése volt. Vasarely tulajdonképpen csak 1941-től kezdett festeni.

A művészet egyetemes története felől nézve a legnagyobb áttörést a Kassák Lajossal közösen rendezett kiállítása jelentette 1961-ben, amely esemény alkalmából jelentette meg a Denise René Galéria a Kassák/Vasarely-albumot.

 

Vasarely múzeumok a világban

Ő az egyik olyan művészünk, akinek a nevét a világ bármely szegletében ismerik, elnyerte szinte az összes művészeti díjat, amit csak lehetett.

1930-tól Franciaországot választotta otthonául, itt élt egészen haláláig, néhányszor hazalátogatott Magyarországra. Franciaországban két múzeum őrzi alkotásait, az egyik Gordes-ban a másik pedig Aix-en-Provence-ban. Az egyedülálló alkotásait Magyarországon is két múzeumban csodálhatjuk meg, Budapesten és természetesen szülővárosában, Pécsett.

Csodáld meg Te is a legkülönlegesebb Vasarely műveket, amikor csak teheted, meglátod lenyűgözőek. Nagyon érdekes belegondolni, hogy az op-art művészet mennyivel megelőzte a korát. Hasonló grafikai megoldásokkal csak a számítógépes grafika megjelenésével és fejlődésével találkozhattunk. A legnagyobb különbség azonban az, hogy Vasarely képei valódi festmények és grafikák, nem monitoron előállított, csupán a virtuális térben létező képek.

Blog

Kevésbé ismert festők – Fülöp herceg

Híres festőkről szóló cikksorozatunkban csupa olyan művész munkásságát mutattuk be olvasóinknak, akiket nagy valószínűséggel már ismertek valamennyire a festészet és a képzőművészet iránt érdeklődő és nyitott szemmel járó műkedvelők. Ebben a sorozatban felbukkant többek között Pablo Picasso, Salvador Dalí, Edvard Munch, Gustav Klimt, Vincent van Gogh, Claude Monet és René Magritte, hogy csak néhányat említsünk a híres kiválóságok közül. A magyar művészek közül külön bejegyzést szenteltünk Munkácsy Mihálynak, Szinyei-Merse Pálnak és Csontváry Kosztka Tivadarnak, illetve Rippl-Rónai Józsefnek. Szeretnénk a jövőben olyan festők képei és életműve iránt is felkelteni az érdeklődést, akik valamiért nem kerültek annyira előtérbe eddig, sőt akár teljesen ismeretlenek olvasóink számára. Első ilyen művészünk Gustave Caillebotte francia festő volt, aki Párizsban született és a 19. század második felében élt és alkotott. Jelen bejegyzésünk főszereplője egy olyan személy, aki, mint közszereplő nagy valószínűséggel az egész világon ismert, de a festői munkássága sokak számára teljesen ismeretlen lehetett. Ő Fülöp herceg, II. Erzsébet brit uralkodó nemrég elhunyt férje.   Fülöp herceg, a festő Fülöp edinburghi herceg (1921–2021) II. Erzsébet királynő (1926) férjeként számos hivatalos és protokoll eseményen vett részt hosszú élete során. Különböző rendezvényeken, külföldi utakon képviselte a királyi családot, sokat sportolt, mindenféle funkciói és titulusai voltak, de azt kevesen tudták

Olvass tovább »

Élményfestés – Hajó

Földünk valamivel több mint kétharmad részét tengerek és óceánok borítják. Ezeken a nagy kiterjedésű és általában egymással összeköttetésben lévő vízfelületeken kívül tavak és folyók szép számmal akadnak a szárazföldek belsejében is. Ennek eredményeképpen az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás már évezredek óta az, hogy valahogy át tudjon kelni a vizeken, illetve a távolságot ne csak a szárazföldön tudja legyőzni. Ennek érdekében olyan eszközöket kellett építenie már őseinknek is, amelyek egyszerre alkalmasak vízi járműnek és szállítóeszköznek, rosszabb esetben hadászati céloknak is megfelelnek. Megszülettek tehát a csónakok, a hajók és a vitorlások, amelyek az évszázadok folyamán sokféle módozatban és stílusban fejlődtek. Nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a hajók megihlették a képzőművészeket is, amelynek eredményeként csodás festmények és más alkotások készültek minden történelmi korban. A hajózás történetének kezdetei A régészeti leletek és fennmaradt ábrázolások alapján is csak nagyjából tudjuk meghatározni, hogy mióta használ az ember vízi járműveket. Az első vízen használt emberi eszközök kidőlt fákból vagy hordalék fatörzsekből „készültek”, ezeket tulajdonképpen a természet szolgáltatta, nem is kellett velük különösebben semmit tenni. Az épített hajók felé vezető úton a következő lépés a helyi alapanyagoktól függően valamilyen fatörzsből vájt csónak vagy vékonyabb fatörzsek, esetleg nád összekötözésével létrehozott tutaj lett. Az erdővel fedett területeken a

Olvass tovább »

Legtöbbször lefestett emberek – Jézus Krisztus

Akár kereszténynek valljuk magunkat, akár nem, Jézus Krisztus hatása mindenképpen jelen van az életünkben. Az utóbbi bő 2000 évben senki nem tűnt fel a történelem színpadán, akinek élete, tanítása ekkora hullámokat vetett, ilyen mértékben befolyásolta az emberiség történelmét. Mivel Jézus a világvallássá vált kereszténység központi alakja, megszámlálhatatlanul sok képzőművészeti alkotáson szerepel. Jézus életének jelentős eseményeit megörökítő  festményeket mutatunk be az utóbbi 2000 év terméséből.   Egy különleges ember különleges születése Jézus születésének történetét minden karácsonykor felelevenítjük, a magyar népi kultúra is rendkívül gazdag népdalkinccsel, népszokásokkal rendelkezik e témában. A Bibliában, Jézus életét bemutató evangéliumok azt írják, hogy édesanyjának, Máriának egy Gábriel nevű angyal adja hírül, hogy szűzen fogant fia fog születni, aki nem más, mint a zsidók által olyan régen várt Messiás, a Megváltó. Ezt a jelenetet ábrázolja Jan van Eyck oltárképe. Mária vőlegényének, Józsefnek szintén megjelent Gábriel, arra kérvén, hogy állapotos  jegyeséhez maradjon hű és jó szívvel fogadja a nyilvánvalóan nem tőle fogant gyermeket. Az ácsként dolgozó József teljesíti ezeket az angyali kéréseket és áldott állapotban lévő feleségével útnak indul Betlehembe, hogy a népszámláláskor ott jegyezzék fel őket. Szállás híján egy állatokkal teli istállóban jön világra Jézus, születését csodák övezik. Angyalkórus szól a közelben tanyázó pásztoroknak, hogy megszületett a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü