Élményfestés – A kis herceg és a róka

Az egyik legismertebb mesekönyv a világon, amelynek nem népmesei motívumok az alapjai és ismerjük az íróját, ’A kis herceg’ című regény. 1943-ban jelent meg először, Antoine de Saint-Exupéry francia író könyveként, azóta pedig 345 különböző nyelvre fordították le és a 80 millió eladott példánnyal bekerült a világ 50 legolvasottabb könyve közé.

Ez a könyv egy nagyon fontos mű, az emberi társadalom elé tart görbe tükröt, ugyanakkor több dologra is figyelmezteti az olvasót, úgy, mint az ősi bölcsek tanításának örökké tartó igazságára, amelyet sokszor azóta is semmibe vesz az emberiség.

 

A kis herceg története

A könyv az ajánlás szerint gyermekeknek íródott, a felnőttek számára is jelentős üzenetet hordoz, ráadásul a számukra már sokkal inkább befogadható és értelmezhető is ez az üzenet.

A történet szerint a könyv írója balesetet szenved, lezuhan a repülőgépével és ájultan álmodik, amiről tájékoztatja az olvasót. Ebben persze végig nem lehetünk teljesen biztosak, hogy álom vagy valóság mindaz, ami történik.

Az író a baleset bekövetkezése után találkozik a kis herceggel a sivatagban, egy apró, törékeny, aranyhajú kisfiúval, aki rendkívüli módon érdeklődő és kíváncsi természet. Addig kérdez, amíg nem kap a kérdéseire megnyugtató választ. A kis herceg szemén keresztül feltárul előttünk a világ egy másik látásmódja, amelyet a gyerekkorában a szerző és valószínűleg mindenki ismert. Ez az a képesség, amikor meg tudjuk látni, ami a felszín mögött rejlik.

Eleinte a rajzokból tűnik ki, hogy van a látható felszín alatt valami rejtett, másodlagos tartalom, ami az igazi értéket adja. Ennek a megnyilvánulása a regényben, ahogy a kis herceg meglátja a jóllakott kígyó kalapnak látszó rajzában a nemrég felfalt elefántot vagy aztán a ládában a bárányt, amit el kell képzelnie, mert a rajzon csak a láda látszik, a bárány nem.

Az író a fiúcskával eltöltött idő alatt a beszélgetéseik segítségével egyre többet tud meg a kis herceg bolygójáról, valamint a korábbi utazásai helyszíneiről és az ott szerzett élményeiről is. Közben a kis herceg maga is formálódik és egyre bölcsebbé válik a találkozásaik révén, az írót és rajta keresztül az olvasókat is néha meghökkenti a különleges szemléletmódjával, amely szokatlannak tűnik, de gyakran mégis nagyon érzékenyen a lényegre tapint.

 

 A kis herceg és a róka

„– Isten veled – mondta a róka. – Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

– Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.

– Az idő, amit a rózsámra vesztegettem… – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…”

A fenti idézet a regény valószínűleg leglényegesebb néhány sora, amelyet a kis herceg rókája, mint szereplő mond ki. A megszelídített róka a történet legelgondolkodtatóbb és legépítőbb tanácsait adja nemcsak a kis hercegnek, hanem nekünk, mindenkori olvasóknak is.

Egyrészt a látszat mögöttire, a rejtettre való összpontosítás fontosságára emlékeztet, másrészt pedig a felelősségre, amellyel nemcsak önmagunknak tartozunk, hanem mindazon embereknek, tárgyaknak, növényeknek, állatoknak is, amelyeknek közük van az életünkhöz. Hiszen ugyanúgy, ahogy felelősséggel tartozunk saját magatartásunkért, cselekedeteinkért, megnyilvánulásainkért, felelősséggel kell viseltetünk a szeretteink, barátaink, vagy akár kollégáink iránt is.

 

A kis herceg és a róka élményfestés

Keresd a kis herceg festményeket a KreatívLiget Élményfestő Stúdió képei között, az Események menüpontban és gyere el hozzánk egy alkalomra! A stúdiónkban profi instruktoraink segítenek Neked lépésről lépésre megfesteni az általad kiválasztott képet, amit a végén haza is vihetsz magaddal. Várunk szeretettel!

Blog

Eltűnt és megkerült festmények – Mona Lisa

Éppen 110 éve, hogy Leonardo da Vinci leghíresebb műalkotásának, a Mona Lisának egyszerűen lába kélt. A rendőrségnek két éven át fogalma sem volt, merre lehet a Louvre-ból ellopott festmény. A nagyszabású nyomozás során még Picassót is a gyanúsítottak közé sorolták. A tolvajlás tárgyát képező képet mindenki ismeri, azonban azt kevesen tudják róla, hogy egy rablás kapcsán ismerte meg az egész világ. A képről pár szót már írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.    A festmény eltűnését nem az őrök vették észre Egy francia festő, Louis Béroud augusztus 22-én úgy döntött, hogy felkeresi kedvenc képeit a nagy hírű múzeumban. Azonban döbbenten tapasztalta, hogy a híres reneszánsz festménynek csak a hűlt helyét látja a falon. Mivel Louis Béroud aznap pont a Mona Lisa festési technikájának tanulmányozása végett ment a múzeumba, rögtön megkérdezte a biztonsági őröket, merre találja a képet. A személyzet első körben azt feltételezte, hogy fotózás céljából szállították el a műalkotást. Béroud el is fogadta ezt a magyarázatot és tovább ment szemlélődni, de amikor pár órával később sem került vissza a kép a helyére, újbóli érdeklődése nyomán az őrök rádöbbentek, hogy a képet ellophatták.   Hajsza az egyik legértékesebb festmény felkutatására A Louvre élete azonnal felfordult. A múzeum  egy hétre bezárt és a

Olvass tovább »
Híres virágos festmény

A 8 leghíresebb virágos festmény

Virágokat festeni és rajzolni egészen hamar „megtanulunk”. Kisgyermekként az egyik első olyan motívum, amelyet szerepeltetni tudunk a saját műveinken. A népi művészeti ágaknál is sokféle módon előfordulnak a virágok, legyen az akár díszítőfestés egy tárgyon, egy hímzés a ruházaton vagy valamilyen lakástextilen. A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. Mint látvány és mint ihletadó vagy „alapanyag” a legszebb festményekhez. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ezek közül a nagyszerű művek közül választottunk ki most 8-at, amelyek talán a leghíresebbek, de mindenképp egytől egyig kiemelt figyelemre méltóak.   1. Claude Monet – Vízililiomok (Tavirózsák) Tulajdonképpen nem is egy képről van szó, hanem egy teljes sorozatról, amelyek Monet leghíresebb képei közé tartoznak. Összesen mintegy 250 festményt készített erről a csodás témáról. Kevesen tudják, hogy Monet szenvedélyes kertész volt és amikor a sikeres festményeladások lehetővé tették a számára anyagilag, vásárolt egy telket, amin egy tó is volt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy gyönyörű kertet varázsoljon belőle. Ez a tó és kert lett később festményeinek fő témája is. Élete utolsó 30 évében a saját kertje lett a fő művészi témája, itt festette a vízililiomokról szóló sorozatát is. Monet tavirózsás festményei megtalálhatók a

Olvass tovább »

Tacsi élményfestés a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére. Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is. A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket.   A tacskó tulajdonságai Ő az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, ki-ha-én-nem viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben. A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.   A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü