A nyár színei a festményeken

Ha lehunyjuk a szemünket és a nyárra gondolunk, ezernyi szín jelenik meg szemünk előtt. A nyári ég kéksége, rajta a hófehér bárányfelhőkkel, vagy a hold és a csillagok ragyogásával, a harsogó zöld fák, alattuk a fűvel. A víz kékes-zöldes árnyalata, rajta sok színes folttal, ami mögött a vidám fürdőzőket, vagy hajókat sejtjük. A naplemente narancsos fénye, a pipacsok és a nyári gyümölcsök tündöklő pirossága, a napsütés és a búzamezők sárgája. A szivárvány és a virágok tarkasága. Ezek a színek élénken meghatározzák a nyári emlékeinket. Ha szeretnéd megörökíteni a színpompás nyarat, nálunk biztosan találsz olyan képet, amit a kedvenc nyári színeid dominálnak.

 

Kék, mint az ég

A kék a tenger, égbolt színe, a végtelenség, megfoghatatlanság, transzendencia szimbóluma. Nem véletlenül volt a hippi mozgalom egyik jelképe a kék madár, amely a békét és a szabadságot is jelentette egyben. A kereszténységben Szűz Mária színe, aki az anyai értékek megtestesítője, mint a türelem és a szeretet. A kéket szerető emberekről úgy tartják, hogy kiegyensúlyozottak, komolyak.  Világos, őszinte kinyilatkozásokat tesznek baráti és emberi kapcsolataikban. Jó tanulási képességekkel, élénk képzelőerővel, jó ítélőképességgel rendelkeznek.

Ha azt szeretnéd, hogy a kék határozza meg a festményed színét, válaszd a csónakot a tengerparton, esetleg a görög kikötőt. A világítótorony is hamisíthatatlan tengerparti hangulatot áraszt, de ha a kedvenc időtöltésed az olvasás napozás közben, a tengerparti vakáció megfestése a legjobb választás számodra.

 

Az érzéki narancssárga

E szín szimbolikus jelentése kreativitás, ötletgazdagság, művészet. Összhang, szépség, érzékiség, nevetés, öröm, boldogság kapcsolódik hozzá. Vidám, társaságot kedvelő emberek vonzódnak hozzá leginkább, hiszen az érzelem, a boldogság és az életöröm színe.

Narancssárga dominancia jellemzi a vitorlást a naplementében. Ha egy hazai élmény emlékét szeretnénk viszontlátni a falunkon, akkor a balatoni naplementét fessük meg. Ha romantikusabb vizekre eveznél, válaszd a párosban is megfesthető együtt a csónakban képünket.

 

A titokzatos lila

A lila a  tudatalatti, a titok színe. Megvilágosodás, misztika, átváltozás szimbolikus jelentése. A magasabb szellemi beállítottságúak, spirituális vonzódásúak, a felszabadult, megvilágosodott emberek kedvelik. Egyensúly a föld és ég között, hiszen a hajnali és az esti ég színe, balansz az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között. A keresztény kultúrában a várakozás, a böjt színe.

A levendulamező megfestésével egy gyönyörű lila színfolttal lehet gazdagabb lakásod.

 

Piros, mint a pipacs

Az ősi bizalom és életenergia jele. A vörös szín szeretete aktív, dinamikus, életigenlő kedélyt mutat, olyan embert, aki önmegvalósító, új utakat, lehetőségeket is felvállal. Gyakran társítjuk felkavaró érzelmekhez:  szerelemhez, szenvedélyhez, dühhöz. A háború és halál, de ugyanúgy az élet jelképe is. Elég csak a húsvéti piros tojásra gondolnunk, mely a termékenység és az élet szimbóluma.

Az absztrakt pipacsok domináló színe a piros, válasszuk bátran, ha ez a szín közel áll hozzánk.

 

A zöld a nyugalom színe

A zöld szín a reményé, a nyugalomé, a gyógyításé. Nem véletlenül visel sok orvos zöld ruházatot, a kórházak, műtők fala is gyakorta zöld, hiszen nyugtató hatással bír. Azon emberek szokták kedvelni ezt a színt, akik harmóniára törekvők, érzékenyek, együttérzők, jószívűek, önzetlenek, megbízhatóak, barátságosak, természetszeretők. Akik ezt a színt preferálják, gyakran segítő jellegű foglalkozást választanak. A zöld szín szeretete jó ítélőképességet, igazságérzetet, határozottságot, megegyezésre való hajlamot, nagylelkűséget tükrözhet.

Ha természet közelségét szeretnénk a vásznon viszontlátni, jó választás az út a folyóhoz című kép megfestése.

 

Csillagos ég

A nyári élményekhez hozzátartoznak a szabad ég alatt eltöltött esték, melyeket a baráti beszélgetések tesznek emlékezetessé. No meg a csillagos égbolt, az ég sötétkékjén ragyogó ezüst hold, a hullócsillagok. Nem is kell más csak egy pokróc és jó társaság, hogy élvezhessük a csillagok ragyogását. A csillagnéző hangulat megidézéséhez választhatod Mickey egér és barátja festő szettet, vagy a sötét szobában is világító galaxis készletet. Gyermeked számára a két jóbarát az éjszakában megfestése lehet jó döntés.

Blog

Kreatív időtöltés télen

A téli időszak általában a bekuckózásról, az otthoni tevékenységek folytatásáról szól alapesetben is. Ezek még hangsúlyosabbá váltak az idei évben, amikor sokan ki sem mozdulnak otthonról, csak a legszükségesebb esetekben. Ahhoz azonban, hogy ne kerüljünk rossz hangulatba a bezártság és az elszigetelődés okán, érdemes az időnket okosan beosztva kreatív tevékenységekre is időt szakítani, amelyekkel ráadásul fokozhatjuk az otthonunk kellemes hangulatát, készülhetünk az ünnepekre és örömet okozhatunk a szeretteinknek is.   Illatgyertya készítés A téli időszak megérkeztével hideg lesz odakint és a nap sokkal nagyobb részében van sötét, mint a nyári időszakban, így szívesebben töltjük az időt otthon. Előkerülnek a kötött holmik, a puha párnák és a meleg takarók. A fények használatát is úgy alakítjuk, hogy meghitt, melegséget sugárzó környezetben érezhessük jól magunkat. A szerencsésebbeknél van kandalló vagy kályha, amelybe biztosan begyújtanak az első didergős estén és előkerülnek a hangulatot fokozó gyertyák is. Ezek közül a legjobbak az olyan típusok, amelyek valamilyen enyhe, de határozottan finom illatot árasztanak magukból az égés során, miközben a fényüknél beszélgetünk vagy éppen egymást masszírozzuk. Egy kis kézügyességgel és néhány jól megválasztott alapanyaggal magunk is készíthetünk illatos gyertyákat otthoni használatra. Gyertyaviaszt és hozzá való kanócot beszerezhetünk a hobbiboltokban, az illatosításhoz használható olajokat pedig nagy választékban találunk

Olvass tovább »

Élményfestés – Táncoló balerina az éjszakában

Az őszi-téli szezonban a nappalok rövidülése és az időjárás kevésbé vonzó mivolta miatt felértékelődnek a beltéri kikapcsolódási lehetőségek. Tavaly a koronavírus miatt rengeteg kulturális esemény maradt el, a koncertek, színházak, táncszínházak, múzeumok mind téli álomba kényszerültek. Idén azonban -egyelőre- lehetőségünk van kiszakadni a hétköznapjainkból pár órára és beülni egy-egy értékes előadásra. A mai cikkünkben az egyik legkecsesebb, légiesebb táncformáról írunk, a balettről, mely csupán mozdulatokkal, szavak nélkül mesél el nekünk egy történetet. A balett rajongóinak kedveskedtünk a Táncoló balerina az éjszakában című képünkkel, melynek megfestése is egy kiváló programnak ígérkezik egy szürke novemberi hétvégére.   Mint sok szépség a művészetben, a balett is olasz gyökerű Az a színpadon látott tánc, amit ma balettnek hívunk, több száz éves hagyománnyal rendelkezik. A XV. századi Olaszországban találhatjuk meg a gyökereit, ekkor kezdtek el hivatásos táncmestereket is alkalmazni az udvaroknál. A  cél az volt, hogy a fényűző, pompás és látványos rendezvényekkel kápráztassák el a vendégeket. Akkoriban vált szokássá, hogy az udvaroncok, elsősorban az udvarhölgyek drámai párbeszédeket és fennkölt táncokat adtak elő. A tánc neve olaszul ballo, innen eredeztethető a mai balett kifejezés. Ma már különösen hangzik, de az első balettekben párbeszédek, szöveges részek is voltak.   A Napkirály udvara lett a barokk balett bölcsője

Olvass tovább »

Élményfestés tavaszváró hangulatban

Így tél vége felé jön el az az idő, amikor már nem csak a farsang és a busójárás szól a téltemetésről, hanem az ember gondolatai és vágyai is egyre inkább a tavasz körül forognak. Sokan várjuk már nagyon a hideg időszak végét, még akkor is, ha megvannak a télnek is a maga szépségei. A tavasz jót tesz a lelkünknek. A megújulást, a több napsütést, a természet ébredését és sok virágot hoz magával.   Mi a tavasz? A tavasz a mérsékelt éghajlatú övezet egyik évszaka, a négy közül. A trópusi éghajlatú tájak ugyan nagyon egzotikusak és a maguk nemében szépek is, de arrafelé sajnos ez az évszak egyszerűen nem létezik. A tavasz arról ismerhető meg, hogy ilyenkor felélénkül az élővilág, virágba borulnak a növények, zöldellenek a mezők és lombot növesztenek az erdők. Mi emberek is felébredünk egyfajta téli álomból, és fokozott igényünk támadhat az alkotásra, a környezetünket szebbé varázsoló tevékenységekre. Földünk északi féltekéjén a március, az április és a május, a déli féltekén pedig a szeptember, az október és a november a tavaszi hónapok.   A tavasz igazi kezdete A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart. Tehát az északi féltekén megközelítőleg március 21-től június 21-ig, a déli féltekén

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü