Eltűnt és megkerült festmények – Mona Lisa

Éppen 110 éve, hogy Leonardo da Vinci leghíresebb műalkotásának, a Mona Lisának egyszerűen lába kélt. A rendőrségnek két éven át fogalma sem volt, merre lehet a Louvre-ból ellopott festmény. A nagyszabású nyomozás során még Picassót is a gyanúsítottak közé sorolták. A tolvajlás tárgyát képező képet mindenki ismeri, azonban azt kevesen tudják róla, hogy egy rablás kapcsán ismerte meg az egész világ. A képről pár szót már írtunk egy korábbi bejegyzésünkben. 

 

A festmény eltűnését nem az őrök vették észre

Egy francia festő, Louis Béroud augusztus 22-én úgy döntött, hogy felkeresi kedvenc képeit a nagy hírű múzeumban. Azonban döbbenten tapasztalta, hogy a híres reneszánsz festménynek csak a hűlt helyét látja a falon. Mivel Louis Béroud aznap pont a Mona Lisa festési technikájának tanulmányozása végett ment a múzeumba, rögtön megkérdezte a biztonsági őröket, merre találja a képet. A személyzet első körben azt feltételezte, hogy fotózás céljából szállították el a műalkotást. Béroud el is fogadta ezt a magyarázatot és tovább ment szemlélődni, de amikor pár órával később sem került vissza a kép a helyére, újbóli érdeklődése nyomán az őrök rádöbbentek, hogy a képet ellophatták.

 

Hajsza az egyik legértékesebb festmény felkutatására

A Louvre élete azonnal felfordult. A múzeum  egy hétre bezárt és a rendőrség azonnal vizsgálódni kezdett. Rejtély volt, hogyan tűnhetett el ez a magasan őrzött festmény  a biztonsági óvintézkedések ellenére. A rendőrség először egy Géry Piéret nevű művészt gyanúsított meg, ami nem csoda, hiszen ő korábban már többször is lopott alkotásokat a Louvre-ból. Miután Piéret felkutatása hiábavalónak bizonyult, felkeresték a művész munkáltatóját Guillaume Apollinaire-t, aki elismert költő volt és akit a francia szürrealizmus “ősatyjának” tartanak.

Miután a költő korábban nyilvánosan tett olyan kijelentést, hogy legszívesebben felgyújtaná az egész Louvre-t, indokoltnak tartották börtönbe zárni ügye tárgyalásáig. Ezzel párhuzamosan Picasso is a rendőrség látókörébe került, pár napig börtönben is ült, mert korábban néhány Ibériából származó kőfejet vásárolt Piéret-től. Mentségére szóljon, nem volt tisztában azzal, hogy a szobrocskák lopottak voltak és a Louvre-ból származtak. Végül a Piéret-el kapcsolatos nyomozás vakvágánynak bizonyult, így felmentették őt és a vele kapcsolatban állókat a vád alól.

 

A hazafias tolvaj

Az ügy megfejtése két évet váratott magára, amikor 1913. november 29-én, egy olasz műkereskedő, Alfredo Geri levelet kapott egy Vincezzo Peruggia nevű embertől. A tolvaj fél millió líráért kínálta neki eladásra a Mona Lisát. Ugyanakkor azt erőteljesen kihangsúlyozta, hogy a képet Olaszországnak szeretné visszaadni. Az volt ugyanis Peruggia téves elképzelése, hogy ezt az itáliai remekművet Napóleon lopta el, és ezáltal lett francia tulajdon. Ehhez képest valójában I. Ferenc, francia király a XVI. században teljesen törvényes úton vásárolta meg, azóta pedig a francia állam jogos tulajdonát képezi.

A műkereskedő erőteljes fenntartásokkal volt a levélben említett kép eredetiségét illetőleg, de a biztonság kedvéért szólt Giovanni Pogginak, a firenzei képtár akkori igazgatójának, aki inkognitóban részt vett a tolvajjal megbeszélt találkozón. A kép minden kétséget kizárólag eredeti volt, így azonnal értesítették a rendőröket, akik aztán őrizetbe vették az olasz tolvajt.

 

A lopás részleteiről

Peruggia 1910-1911-ig a Louvre dolgozója volt, ekkor fogalmazódott meg benne a kép ellopásának ötlete. 1911. augusztus 20-án a tettek mezejére lépett. Bár nagyon sokáig úgy tartották, hogy tettét egyedül hajtotta végre, ma már azt feltételezik, hogy voltak társai. Ezen elmélet szerint Peruggianak két társa is akadt a Lancellotti fivérek személyében. A tettesek 1910. augusztus 20-án egy nagy közönséget vonzó esemény alatt elrejtőztek egy kis raktárhelységben, ahol a múzeumban tanulmányi festéseket végző festők eszközeit tárolták. Másnap, hétfőn a múzeum szünnapján nem voltak látogatók, de a személyzet egyes tagjai bent voltak. Peruggia és társai takarítóruhát öltöttek, majd besétáltak a  Salon Carrébe, ahol akkoriban a Mona Lisa ki volt állítva. A képet nemes egyszerűséggel leakasztották a falról majd elsétáltak vele.

Végül csak Peruggia került rendőrkézre, de az máig ismeretlen, hogy mi célból lopta el a festményt, ha nem hiszünk csak a hazafias érvelésének. Elméletek azért akadnak bőven. Egyesek úgy tartják, hogy  Peruggia mögött lehetett egy megbízó, Eduardo de Valfierno. Az argentin műkincskereskedő ugyanis még a festmény ellopása előtt másolatokat készíttetett a Mona Lisáról, amelyeket később a fekete piacon gazdag amerikaiaknak adott el, miután a világsajtó beszámolt a Mona Lisa elrablásáról.

Az biztos, hogy az eredeti alkotás végig Peruggiánál volt egy – a Louvre-tól pár perc sétányira lévő – kis lakásban. Egészen 1913-ig, amikor a férfi egy bőröndbe téve Olaszországba csempészte a festményt, ahol megpróbálta eladni Alfredo Gerinek. Ez az ötlete nem bizonyult túl bölcsnek, ahogy az fentebb olvasható.

A tolvajt végül csak 8 hónapos börtönbüntetésre ítélték, és az olaszoknak annyira bejött a hazafias magyarázata a bűncselekménynek, hogy Peruggiát nemzeti hősként tisztelték egy darabig.

 

A Mona Lisa kálváriája folytatódott

Azzal, hogy 1913-ban a kép visszakerült méltó helyére a múzeum falán, nem értek véget a Mona Lisát ért atrocitások. 1956-ban a kép egy része súlyosan megsérült, amikor egy elmebeteg vandál savat öntött rá. Ugyanezen évben a nőalak bal könyökén érte sérülés a festményt, amikor valaki kővel dobálta meg. 1974-ben a műremeket a Tokiói Nemzeti Múzeum vendégkiállításán mutatták be, ahol egy elborult elméjű nő vörös festékkel permetezte le.

2009-ben egy orosz asszony a múzeum ajándék boltjában vásárolt csészével dobta meg a képet. Abbéli frusztráltságát vezette így le, hogy a francia állam megtagadta tőle az állampolgárságot. Azonban az utóbbi két esemény szerencsére nem tett kárt a képben, mert golyóálló üveg és zárt tároló védi azt. Ennek továbbra is létjogosultsága van, ugyanis a Dan Brown által írt Da Vinci kód című bestseller még nagyobb őrületet váltott ki a kép körül.

Amennyiben kedvet kaptál te is valami maradandót alkotni, válogass bátran kínálatunkból. A helyszíni élményfestő alkalmaink, valamint az otthoni élményfestő szettjeink között biztosan találsz olyat, ami elnyeri tetszésedet.

Blog

Az óceánok világnapja

1992 óta minden évben június 8-án ünnepeljük az Óceánok Világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az óceánok, tengerek fontosságára és sebezhetőségére.   A Föld fél tüdeje kék  A Föld több mint 70%-át borítja sós víz. Számos tengeri élőlénynek ad otthont, becslések szerint kb. 2,2 millió faj élhet az óceánokban és tengerekben. Több millió ember megélhetését biztosítja, és élelemmel lát el bennünket. Bármilyen meglepő, de az óceánok jelentős mennyiségű oxigént is termelnek. A vízben úszó fitoplanktonok állítják elő az általunk belélegzett oxigén felét, emellett az emberek által termelt szén-dioxid negyedét is elnyelik. Magyarországnak nincs tengerpartja, mégis mi, magyarok is minden második lélegzetvételünket az óceánoknak köszönhetjük. Sajnos különböző problémák fenyegetik ennek a hatalmas víztömegnek az egyensúlyát: a környezetszennyezés, a túlzásba vitt halászat és a globális felmelegedés.   A műanyag szennyezés Nagyjából 5-12 millió tonna műanyag kerül évente az óceánokba. Egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A tengeri áramlatok hatalmas szeméttelepeket hoznak létre. A Csendes-óceán északi részén úszó szemétsziget becsült mérete kb. 700 ezer – 15 millió négyzetkilométer volt 2009-ben. Tehát még azt sem tudjuk pontosan, hogy mekkora. A szemétszigetben található műanyag a napfény ibolyántúli sugárzásának hatására fokozatosan darabolódik, szemmel nem látható apró részecskékre bomlik. Az

Olvass tovább »

Kreatív tevékenységek ősszel

Az időjárás segítségével már szeptember közepén megtapasztalhattuk, hogy milyen az ősz, amikor kicsit zordabb oldalát mutatja felénk. Az évnek ebben az időszakában kicsit átalakulnak a szabadidő eltöltésének a lehetőségei is emiatt. A szabadban tölthető idő lerövidül a korábbi sötétedés és a hőmérséklet csökkenése miatt, ráadásul nem mindenki szeret kirándulni vagy a városban sétálni, sokan pedig nem tudják ezeket művelni akkor sem, ha szeretnék, mert fizikailag nem képesek rá. Mit tehetünk a hűvös őszi időszakban, ha a kreatív energiáinkat szeretnénk kamatoztatni és a szabadidőnket pedig jól eltölteni? Ebben a bejegyzésben adunk pár ötletet és szeretnénk alkotásra inspirálni azokat is, akik már a szeretteik karácsonyi ajándékán töprengenek.   Kavicsfestés Vége lett a nyárnak és lehet, hogy ehhez a kreatív tevékenységhez már meg is van az alapanyag, mert a nyaralásról egy kupac lapos és simára csiszolódott kaviccsal tértél haza. Persze akkor sincs baj, ha ez nem így van. Folyó- vagy tóparton is keresgélhetsz megfelelő „alanyokat” a kavicsfestéshez. Ebben a tevékenységben az a jó, hogy szinte kimeríthetetlen a lehetőségek száma, ami a festés témáját illeti. Készíthetünk absztrakt, nonfiguratív díszítéseket, de akár aprólékos részletességgel kidolgozott tájképeket, madarakat, virágokat vagy bármi olyat, ami kedvünkre való és el tudjuk képzelni otthonunk vagy kertünk dekorációjának, ajándéknak, apró meglepetésnek

Olvass tovább »
Nyári élményfestés

Élményfestés – Görög pillanatok Nikos Kriderassal

Nagyon sokunknak fűződnek a legkedvesebb nyári emlékei Görögországhoz és a görög vendégszeretethez. Ezekhez az élményekhez szorosan kapcsolódnak azok a helyszínek, amelyek a jellegzetes fehér falú házaikkal, az azúrkék tengerrel és a csodálatosan burjánzó növényekkel a görög életérzést szimbolizálják. Ezeket az életképeket a nyári utazás elmúltával is szívesen viszontlátjuk akár a lakásunkban vagy a nyaralónkban, ahol akár az egész berendezést hangolhatjuk a fehér és a kék színek köré, nem feledve az élettel teli növényeket vagy gyümölcsöket, meg persze a tengert.   Görög kortárs tájképfestészet A görög életérzést és hangulatot igazán remekül visszaadják Nikos Krideras festményei. Ezeken a kortárs műveken nincsen semmi különös, de a szemnek kellemes színek használatával és a laza, könnyed ecsetvonásokkal a művész igazán szerethető képi világot alkotott. Ábrázolásaiban a görög hétköznapok elevenednek meg utcaképek, jellegzetes épületek és tájak segítségével. Nem csoda, hogy ilyen átéléssel volt képes vászonra álmodni a görög hangulatokat a művész, hiszen beleszületett ebbe a miliőbe. Nikos Krideras a különleges nevű és karakterű Mitilíni városkában született 1933-ban. Mitilíni a görögországi Leszbosz sziget fővárosa és  fő kikötője is egyben, de a Magyarországról érkező turisták körében talán kevésbé ismert. 2021-ben a művész elhunyt, de mintegy fél évszázadot felölelő tájképfestészetében szerencsére bármikor gyönyörködhetünk, hiszen sok gyűjteményben előfordulnak a képei.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü