Az újévi fogadalmak nyomában

Az utóbbi 2 évben a világjárvány miatt rendkívül sok kihívással kellett szembenéznünk. Számos családban kellett egy szempillantás alatt lehetőséget teremteni az otthoni munkavégzésre és a gyerekek otthoni tanulására. Jó előre megtervezett, régi álmokat megvalósító utazásokat, programokat kellett bizonytalan ideig elhalasztani, esetleg végleg lemondani. Kevesebbet találkozhattunk a tágabb családunkkal, szeretteinkkel és sajnos túl sokan éltek át tragikus veszteséget a járvány miatt. Ezekben a példákban -mely csak a jéghegy csúcsa- egy közös van: a kontroll elvesztése. Senki se szereti, ha kihúzzák a lába alól a talajt. Már egy egészen kicsi gyereknél is megfigyelhető, mennyire fontos számára, hogy döntéseket hozhasson és annak valós következményei legyenek. Éppen ezért az újévi fogadalmaink azt az érzést erősíthetik bennünk -amennyiben betartható fogadalmat teszünk-, hogy urai vagyunk életünknek, vagy legalábbis egy kis szeletének. Ez okból fontos a jó célmeghatározás a következő évünket illetően.

 

A legnépszerűbb újévi fogadalmak

Az újévi fogadalmaknak több ezer éves hagyománya van. Kezdetben az isteneket ünnepelték, az emberek különböző esküket tettek, vagy megajándékozták egymást és áldásokat kívántak barátaiknak. Az idő múlásával ez a szokás átalakult, hiszen  napjainkban leginkább nagy elhatározásokat teszünk – és jó esetben tartjuk is azokat.

Aki újévi fogadalmat tesz, azt érzi, valamit változtatnia kellene az életén. A karácsonyi szünet, leállás jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk az évünkre és értékeljük azt.  Az újév kezdete arra ösztönöz minket, hogy kijelöljünk egy célt, ami javít az életminőségünkön, mentális állapotunkon.

A legtöbben fogyást tűznek ki célul, nem pedig életmódváltást. Rögtön drasztikus módszerekkel próbálkoznak, miközben sokkal célravezetőbbek az apró lépésben felépített módszerek. Az étkezési szokásos lassú, de kitartó megváltoztatása, a mozgás rendszeres bevezetése az életünkbe hozzák meg a kívánt eredményt. Erre viszont egyáltalán nem biztos, hogy január elsején állunk készen, így az ilyen jellegű célkitűzéseket a szakemberek szerint akkor kell megfogalmazni, amikor valóban erős elhatározásra jutottunk. Ne az újév első napja legyen a kezdő löket, hanem a belső elhatározás.

Nem csak a fogyást, vagy egészséges szokások bevezetését, esetleg káros szenvedélyek elhagyását fogadják meg legtöbben. Van, aki azt tűzi ki célul, hogy több karitatív, önkéntes tevékenységben vesz részt, mások bakancslistát készítenek. Olyan élményeket próbálnak gyűjteni a következő évben, amely érdekli őket, kicsit kitágítja a komfortzónájukat és hozzátesz a személyiségükhöz.

 

Mitől lesz tartható az elhatározás?

Hiába a szent elhatározás, az újévi fogadalmak mindössze 8-10 százaléka valósul meg. Ennek hátterében a valós motiváció és eltökéltség, vagy a fogadalom irreális volta áll. Akármit is fogadtunk meg, egy új elhatározás beépüléséhez legalább másfél hónap kell, de a fogadalom ezt az időt általában már nem éri meg. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem tudunk minden nap ugyanúgy teljesíteni, hiszen rajtunk kívül álló hatások eltéríthetnek bennünket.

Ami segíthet bennünket, ha kellő önismerettel vágunk bele a fogadalom megvalósításába, így reális célokat is fogalmazunk meg. Fontos, hogy minél pontosabban tűzzük ki céljainkat, ne elégedjünk meg általános fogadalmakkal. Jó technika, ha valaki listát készít, hiszen egyrészt a szó elszáll, az írás megmarad, másrészt írás közben is rögzül a cél. Ha megosztjuk másokkal terveinket, akkor nem csak támogató közeget teremthetünk magunknak, hanem kénytelen leszünk felelősséget vállalni kitűzött terveinkért. Amennyiben elakadtunk, kérjünk bátran segítséget akár barátoktól, vagy szükség esetén szakembertől. Egy dietetikus, edző, coach, vagy pszichológus sokat tud lendíteni a célunk megvalósítása felé. Ráadásul együtt minden könnyebb!

 

Ha valami új élményre vágysz, gyere hozzánk

Amennyiben Te is azok táborát erősíted, akik a következő évben több új élménnyel szeretnének gazdagodni, szeretettel ajánljuk figyelmedbe élményfestő szolgáltatásainkat. A festés kikapcsol, sikerélményhez juttat, a felnőtt világban oly kevésszer megtapasztalt flow élményt adhatja. Ráadásul mindezen kellemes élményeknek egy tárgyi emléke is lesz a festmény formájában.

Festhetsz egyedül, gyermekeddel, pároddal. Nálunk számtalan lehetőség közül válogathatsz attól függően, hogy kivel szeretnél osztozni az élményen és hogy milyen képet látnál szívesen a faladon nap, mint nap. Válogass helyszíni élményfestő alkalmaink közül, vagy nézz körül az otthoni élményfestő szettjeink közt!

 

Nem tudjuk mit tartogat az emberiség számára 2022. Csak bízhatunk benne, hogy egy kiszámíthatóbb, békésebb, egészségesebb év köszönt ránk. Mindenesetre mi itt leszünk nektek, hogy kikapcsolódást, új élményt és tudást nyújtsunk!

Minden kedves régi és leendő vendégünknek békés, boldog új évet kívánunk!

Blog

Hogyan ábrázoljunk textilt a festményeken?

A textil nagyon régóta jelen vannak a festményeken, mint ruhanemű és úgy is mint a háttér része, drapéria, függöny vagy bútorkárpit formájában. Sokféle felületű, struktúrájú és mintájú lehet egy textil, nem beszélve arról az esetről, amikor redőkbe rendeződve a színe is több árnyalatban köszön vissza, mert a különböző fény- és árnyék hatásokat a szemünk így érzékeli. A felsorolásból is láthatjuk, hogy nincs könnyű dolga annak, aki élethű vagy legalábbis plasztikus textil ábrázolást szeretne „elkövetni” az általa készülő képen vagy rajzon. Ebben is szeretnénk segíteni a hozzánk fordulóknak, amikor élményfestésre invitáljuk őket.   Textilek és drapériák a festészetben A gótika idején a festészet túlnyomórészt az egyház szolgálatában állt, de azért fokozatosan komoly átalakuláson ment keresztül. Az ábrázolásokon lassanként eltűnt az alakokat szegélyező vastag kontúrozás, amelynek hatására oldódni látszott a képek addigi merevsége. Megjelent a természethű ábrázolásmódra való törekvés, az érzelmek megjelenítése és a környezet fontosságának hangsúlyozása. A mozgás és a drapéria ábrázolása is finom vonalvezetést és lágy festőiséget igényelt. A ruhaneműk sokasága, redőzöttsége, színei és fény-árnyék játékai ugyanúgy jelentősen hozzátettek a festmények képi világához, mint az ábrázolt alakok dinamikája. A színek használatával ráadásul sok mindent ki lehetett fejezni, amely lehetőséget a festők előszeretettel használták is. A reneszánsz idején már erőteljes hangsúllyal

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Mona Lisa

Éppen 110 éve, hogy Leonardo da Vinci leghíresebb műalkotásának, a Mona Lisának egyszerűen lába kélt. A rendőrségnek két éven át fogalma sem volt, merre lehet a Louvre-ból ellopott festmény. A nagyszabású nyomozás során még Picassót is a gyanúsítottak közé sorolták. A tolvajlás tárgyát képező képet mindenki ismeri, azonban azt kevesen tudják róla, hogy egy rablás kapcsán ismerte meg az egész világ. A képről pár szót már írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.    A festmény eltűnését nem az őrök vették észre Egy francia festő, Louis Béroud augusztus 22-én úgy döntött, hogy felkeresi kedvenc képeit a nagy hírű múzeumban. Azonban döbbenten tapasztalta, hogy a híres reneszánsz festménynek csak a hűlt helyét látja a falon. Mivel Louis Béroud aznap pont a Mona Lisa festési technikájának tanulmányozása végett ment a múzeumba, rögtön megkérdezte a biztonsági őröket, merre találja a képet. A személyzet első körben azt feltételezte, hogy fotózás céljából szállították el a műalkotást. Béroud el is fogadta ezt a magyarázatot és tovább ment szemlélődni, de amikor pár órával később sem került vissza a kép a helyére, újbóli érdeklődése nyomán az őrök rádöbbentek, hogy a képet ellophatták.   Hajsza az egyik legértékesebb festmény felkutatására A Louvre élete azonnal felfordult. A múzeum  egy hétre bezárt és a

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Hugo van der Goes

A mai cikkünkben egy középkori flamand festő, Hugo van der Goes életét és fő művét mutatjuk be. Sok tekintetben volt újszerű a munkássága, szinte megszállottan törekedett arra, hogy elődeit meghaladja, a festészetet megújítsa. Mint oly sok zseninek, neki sem adatott meg a kiegyensúlyozott lelkiállapot, élete vége felé egyre többet küzdött démonaival. Művei azonban inkább géniuszának állítanak emléket. Képeinek realizmusa, részletgazdagsága, az emberi testbeszéd és mimika jól eltalált finomságai mind-mind kiemelik őt kortársai közül.   A korai éveiről nem sokat tudunk Születésének, halálának pontos időpontját nem tudjuk,  annyi bizonyos, hogy a 15. században élt és alkotott. 1435-1440 között születhetett Gentben, halála pedig Brüsszelben következett be 1482 környékén. A genti festő céh megbecsült tagja lett és Gent város művészeti életében vezető szerepet töltött be. A mesteri címet 1467-ben nyerte el. Az irányú törekvése, hogy az adott kor festészeti sémáit meghaladja, fényesen sikerült neki.   Kolostorban lelt menedékre, de lelki nyugalmát itt sem találta A mesteri címe megszerzése után 10 évvel a Brüsszel melletti Ágoston rendi Vörös kolostorba vonult el egyre gyakoribb őrültségi rohamai miatt. Az itt töltött idejéről egy szerzetes részletes írásos megemlékezései tudósítanak bennünket. Kezdetben folytatta a festést és a barátai látogatásait is fogadta, 1480-ban még Habsburg Miksa is tiszteletét tette

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü