Digitális alkotók – Galina Bugaevskaya, a macskák nagy rajongója

Új cikksorozatunkban olyan alkotók munkáit mutatjuk be, akik már nem feltétlenül papíron, vásznon alkotnak valami szépet vagy szórakoztatót, hanem a 21. század eszközeivel készítenek fénykép montázsokat, alkotnak újra festményeket. Teszik mindezt rendkívül szórakoztatóan, anélkül, hogy gúny tárgyává tennék az eredeti képet.

 

A macskáknak jól áll a barokk cicoma

Valószínűleg a legtöbb macskaimádó egyetért abban, hogy egy macskát királynőként vagy királyként kell kezelni, különben szörnyű következményekkel szembesül a gazdi. Ezeket a kecses lényeket már az ókori egyiptomiak is nagyra értékelték – nem ok nélkül – és ezzel a hozzáállással az orosz Galina Bugaevskaya, a tehetséges digitális alkotó is azonosulni tud.

Galina olyan klasszikus festményeket alkot újra, amelyek egy magas rangú személyt ábrázolnak. Csak éppen a fejüket egy macskáéra cseréli le. Ily módon emeli ki mindazt a nagyszerűséget, és felsőbbrendűséget, amelyet ezek az állatok magukban hordoznak.

A művésznő hamar rájött, hogy van igény  arra, hogy a gazdik kiskedvencüket elegáns portrén lássák viszont. Galinát mulattatja a gondolat, hogy szerte a nagyvilágban találhatók képei a macskaimádók falán.

 

A világ minden táján kedvelik munkáját

Galina elmondása szerint ezt a projektet kezdetben csak a barátai szórakoztatására kezdte, de később instagram oldalt is létrehozott mulatságos képei számára. Egy év random posztolgatás után a feliratkozók száma robbanásszerűen megnőtt. “Annyira boldog és izgatott voltam, hogy az embereknek szerte a világon tetszettek a képeim!”- nyilatkozta az alkotó.

A Bored Panda internetes magazin megkérdezte Galinát, hogy miért választotta a macskákat inspirációként munkáihoz. A művésznő válasza egyszerű és kézenfekvő:  mert imádja a macskákat! Hozzátette, hogy édesanyjának és nagyanyjának is voltak macskái: “Gyerekkorom óta macskák között nőttem fel. És persze van egy Uma nevű macskám is, ő egy fehér perzsa cica.”

Galina megosztotta örömét, hogy világszerte oly sokan felkeresik az oldalát, nevetnek a képein és kedves kommenteket írnak. “Annyira szeretek az emberek kedvében járni! Túl sok a stressz és a negativitás a világban – próbálok egy csendes kis sarkot létrehozni az interneten, ami elterelheti az emberek figyelmét a rossz gondolatoktól.”

 

Sok energiát igényel egy-egy vicces kép létrehozása

A művész elárulta, hogy kezdetben nagyjából 30-60 percig tartott egy kép elkészítése. “Régebben sok időbe telt, mire kiválasztottam egy képet, majd dolgoztam rajta. Később, amikor tapasztaltabb lettem, felgyorsult a munka – átlagosan körülbelül 20 perc alatt készül el egy montázs. Most, jópár évvel a hátam mögött, mióta összetettebb technikákat alkalmazok, valósághűbbé váltak a képeim. Manapság ismét körülbelül 30-40 percet töltök azzal, hogy elérjem azt a szintet, amelyik megfelel nekem.”

 

Macskák mindenhol

Galinának nem ez az első projektje a macskákkal. Mivel rajongásig szereti ezeket a doromboló négylábúakat, megteremtett egy világot, ahol akárminek lehet macska arca. Valljuk be, rendkívül mulatságos látvány egy cica fejű csibe, zsiráf, panda, süni vagy teknős. De meglepően jól mutatnak a macska fejek egy fagylaltos kehelyben, esetleg fánkok között, vagy egy tál levesben.

 

Ha a kreatív energiáidat te is szeretnéd valamilyen kézzelfogható formába önteni, gyere el hozzánk egy élményfestésre! Helyszíni élményfestő alkalmainkon megismerkedhetsz a festés alapjaival, de ugyanúgy választ kapsz minden kérdésedre, ha egy otthoni videós szettet választasz. Ha alaposan körülnézel nálunk, még macskás képeket is találhatsz, amennyiben Te is annyira rajongsz ezekért az állatokért, mint Galina Bugaevskaya.

Blog

A virágok jelentése

Egyáltalán nem újkeletű dolog, hogy az emberek virágokat ajándékoznak egymásnak. Persze mostanában legtöbbször valamilyen alkalomhoz kötjük, ha virágot vásárolunk valamelyik szerettünknek vagy hozzátartozónknak. Születésnap, névnap, esküvő, ballagás, Valentin nap, temetés vagy bármilyen évforduló lehet apropója a virágoknak és mindegyik hordozhat valamilyen többlet jelentéstartalmat is, amelyek mostanra kicsit elhalványodtak, de érdemes újra felidéznünk ezeket.   Hogyan lett a virágoknak jelentése? Már a régi időkben is, ráadásul teljesen különböző kultúrákban egyaránt a virágokhoz különböző jelentéseket társítottak, amelyeket többnyire a növény természetes tulajdonságai alapján határoztak meg. Az a speciális „nyelv”, amelyben a virágokkal fejeztek ki érzéseket és mondanivalót, a segítségükkel kezdtek különböző elvont jelentéseket közölni, csak Viktória királynő korában, a XVIII. században alakult ki. Ennek a korszaknak nagyon szigorú etikai-, és viselkedés kódexe volt, amely mindenkinek meghatározta, hogy mit mondhat és kinek, így véve elejét annak, hogy bárki bármilyen tiszteletlen vagy illetlen dolgot mondjon egy másik embernek.  Ebben az időben kezdtek el a virágokhoz különböző konkrét jelentéseket társítani, hogy a segítségükkel kifejezhessék azt is, amit szavakkal nem tudtak vagy nem lehetett. A hölgyeknek általában volt egy kis könyve is a virágok jelentésével, hogy könnyebben megfejthessék az ajándékba kapott virágok mondanivalóját.   Értelmező szótár virágokhoz A mai modern kultúra ugyan már sokkal szókimondóbb és nyitottabb,

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – Julian Beever

A legtöbb embernek az aszfaltkrétáról a gyerekek jutnak eszébe. Az ugróiskolák, az írni tanuló gyerekek feliratai, a lábunk előtt heverő jellegzetes gyerekrajzok. Azonban létezik egy szűk -művészekből álló- réteg, akik meglátták a fantáziát ebben a rajzeszközben és észrevették a  “vásznat” az aszfaltban, vagy útburkolatban. Ezen alkotók témái az utcán hevernek – jelen esetben szó szerint is. Egyik leghíresebb aszfaltrajzoló az angliai Julian Beever, aki bizonyos szögből nézve a torzulás miatt térhatású képeket alkot a járókelők örömére – vagy épp ijedelmére.   Julian titka: az anamorfózis  A görög ana- (vissza-) és morphosis (változás)  szavakból alkotott kifejezést először egy Gaspar Schott nevű német jezsuita  használta az 1650-ben megjelent Magia Universalis c. könyvében. A perspektivikus anamorfózis azokat a felismerhetetlenné torzított képeket jelenti, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá. Julian Beever a “street art” egyik jeles képviselőjeként ezt az ábrázolásmódot használja alkotás közben.   Beever, a tehetséges életművész Julian Beever 1959-ben született Anglia kellős közepén, egy Cheltenham nevű településen. Két éves volt, mikor  Melton Mowbrayba költözött a Bevver család egy szép, 1920-as években épült házba, amelyet gyönyörű kert és gyümölcsös ölelt körül. Itt alakult ki benne a természet és a vadon iránti élénk érdeklődés. Állami iskolákba járt, majd művészetet tanult az angliai Leeds

Olvass tovább »

Élményfestés – A macska

Az erre irányuló kutatások szerint a macskák mintegy 10000 évvel ezelőtt kezdtek el az emberek társaságában élni, illetve fokozatosan háziasították őket. Az első háziasított macskák valószínűleg az ókori Egyiptomban éltek, ahol nagy tiszteletnek örvendtek és különleges bánásmódban részesültek. Napjainkban, a közösségi média korában talán egy állat sincs, amely akkora figyelmet kapna, mint a macska. A macskát ábrázoló képek népszerűsége nem most kezdődött. Amióta a macskák az emberrel együtt élnek, azóta a faliképek, a festmények, a szobrok és az egyéb iparművészeti alkotások főszereplőivé is váltak. Ebben a cikkben nálunk is a macskákról szól minden és arról, hogy milyen szerepet töltöttek be a különböző korszakokban az emberek életében és ezzel összefüggésben hogyan ábrázolták őket.   A macska, mint szimbólum Az állat szimbolikája sokrétű, pozitív és negatív értelemben egyaránt szerepelhet. Jelképezheti a hatalmat, a lustaságot, a kéjvágyat, az ördögöt, a halált, a démoni erőket és a női testet. Köztudott, hogy a macska a sötétben is jól lát, ezért az éleslátás, a belső látás megtestesítője, az éjszaka és a titkos tudás megtestesítője.   A macska az ókorban A Nílus partján élő emberek szerint Ré, a hatalmas napisten éjszakánként fekete kandúr alakjában harcolt Agep, a sötétség gonosz kígyója ellen. Ezért az akkoriban élő házimacskákat is

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü