Alkotni nem csak a vászonra lehet – Street art Budapest utcáin

Az utcaművészet vagy köztéri művészet – univerzális nevén a street art – nagyon közel áll ugyan a graffitihez, amely ugyan része a street artnak, de nem tévesztendő össze vele. Ez egy városban előforduló művészi forma, amelynek nem más a célja, hogy művészet az utcákra költözzön, és a közösségi tereket nyitott galériává alakítsa. A műfajon belül egyaránt megtalálhatók a házfalakra festett graffitik, grafikák, kihelyezett matricák, vetített videók, köztéri installációk, valamint szobrok. Fontos szempont, hogy az alkotás utcán legyen, és ne reklámként, kereskedelmi céllal jöjjön létre. Művészi önkifejező formaként a 90-es években kezdte meghódítani a világot.

 

A street art célja, hogy a művészet az utca emberéhez is eljusson

Nem áll tőle messze a humor, az irónia és a társadalomkritikus szemlélet sem, ugyanakkor sokszor fontos társadalmi üzeneteket hordoznak az alkotások, reflektálva a világ történéseire. Fontos különbség, hogy amíg a graffiti inkább az illegális és anonim, addig a street art alkotók profi és elismert művészek, akik vállalják a nevüket. Ezek rendszerint művésznevek, és az alkotók arra is figyelnek, hogy zömmel engedélyezett köztéri helyszíneken készítsék el műveiket. Ezzel igazából minden városlakó jól jár, akiben egy kicsi nyitottság is van: egy szép, szellemes falfestmény gyönyörködtet és elgondolkodtat, mellesleg öltözteti a csupasz, omladozó falakat.

Arról, hogy a street art mennyire tekinthető „magas művészetnek” a mai napig viták folynak a művészeti és tudományos körökben. Egyelőre az is kérdés, hogy hol van a helye a művészettörténetben, de ezt csak a több száz évvel később született földlakók fogják eldönteni, hogy értékállónak ítélik-e ezeket az alkotásokat.

 

A Színes Város Csoport 13 éve varázsolja szebbé a lakókörnyezetünket

Egész Európában találhatók legális, vagy illegális street art alkotások a nagyvárosokban. Időközben Budapest belvárosának tűzfalai is beálltak a sorba és tették egyedibbé, jelentéstelibbé a városképet.

Több művészeket összehozó csoport is munkálkodik a budapesti street art műfajában. Az úttörőnek számító Színes Város Csoport 2009 óta dolgozik azon, hogy a sokszor lehangoló állapotú, kihasználatlan tűzfalak új köntöst kapjanak.

A civil kezdeményezésű projekt már a kezdetekkor mozgalommá nőtte ki magát, ugyanis a köztérszínesítés legális formában ismeretlen volt hazánkban a csoport alapítása előtt. A Színes Város Csoportot nagyban motiválja, hogy a városok, ahol élünk, számos helyen szürkék és elidegenítőek. A köztéri felületeken szinte kizárólag csak reklámhordozók vannak jelen, vagy egyszerűen elhanyagoltak, így nehéz szeretni és óvni őket.

A Színes Város munkája nem csupán a falak festéséről szól. A közterek nem töltik be a közösségi funkciójukat, de a tűzfal festés olyan eszköz, ami segítheti az összefogást városlakók, a város és a versenyszféra érdekei között.

Céljuk éppen ezért a kulturális értékek fejlesztése, de ugyanígy támogatják az általános és kommunikációs kampányok megvalósítását is. Tevékenységük nem csak Budapestre fókuszál, hanem több magyarországi nagyvárosra is kiterjed. Kapott egyedi festményt már Kiskunfélegyháza, Sopron, Pécs, Budakalász, Budakeszi és Tatabánya is. A nemzetközi porondon is volt már lehetőségük bemutatkozni, találhatunk alkotást tőlük Londonban, Berlinben és Moszkvában is.

Számtalan belföldi munkájukból honlapjukon találhatunk egy nívós válogatást.

 

Neopaint Works, aki a versenyszférában is megtalálta a helyét

A műfaj másik nagy képviselője a Neopaint Works, mely viszont nem civil szervezetként, hanem fiatal megbízható cégként van jelen a street art világában. Sokszor cégek, önkormányzatok, szervezetek kérik fel őket, hogy elképzeléseiket megvalósítsák, üzeneteiket hatalmas felületen jelenítsék meg. Bár némely felkérés megvalósítása nem tekinthető klasszikus street artnak, hiszen reklám célból is készítenek megrendeléseket, a kivitelezés színvonala mindig művészi értékű. Számos budapesti tűzfal köszönheti nekik új arculatát.

 

Hiánypótló graffiti kiállítás nyílt Törökbálinton

Aki ezt a műfajt jobban meg szeretné ismerni, annak most lehetősége van a törökbálinti MaxCity Bevásárlóközpontban található SSH! Graffiti. Streetart. Kortárssh! című tárlat megtekintésére. A kiállítás a graffiti szubkulturális és organikus fejlődését mutatja be, amit rendkívül érdekes történeteken keresztül tesz mindenki számára befogadhatóvá. A 2022. október 20-ig látogatható tárlat magabiztosan bizonyítja be, hogy a serdülőkor ösztönös lázadásának induló falfirkálásból hogyan válhat művészet.

A kiállítók  között olyan hazai alkotók szerepelnek, mint Árvay Márton (Trans One), Blik Dániel, Fork Imre, Rapa 73, Soopercrapz, Tóth Balázs és Void. A kiállítás anyaga nem archaizál, nem tematizál, csupán jó érzékkel és ízléssel válogat a hatalmas anyagból, ezzel hívva fel a figyelmet a graffitizés esztétikai sokszínűségére. Érdekes történeteken keresztül ismerhetjük meg a műfajt, ami meghatározó szerepet játszik a kortárs vizuális kultúrában.

 

Ha rád is inspirálóan hatnak ezek az alkotások és érzed magadban bizseregni a a kreatív energiákat, akkor ragadj ecsetet! Helyszíni élményfestő alkalmainkon, vagy otthoni videós szettjeink segítségével megismerkedhetsz a festés alapjaival, ami kinyitja neked a vászonra alkotás világának csodás kapuját.

Blog

Híres virágos festmények

Virágokat festeni és rajzolni egészen hamar „megtanulunk”. Kisgyermekként az egyik első olyan motívum, amelyet szerepeltetni tudunk a saját műveinken. A népi művészeti ágaknál is sokféle módon előfordulnak a virágok, legyen az akár díszítőfestés egy tárgyon, egy hímzés a ruházaton vagy valamilyen lakástextilen. A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. A betöltött szerepükön kívül mint látvány és mint ihletadó „alapanyag” a legszebb festményekhez egyaránt fontosak. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ezek közül a nagyszerű művek közül választottunk ki most néhányat. A cikkben szereplő festmények talán a leghíresebbek, de mindenképp egytől egyig figyelemre méltóak még akkor is, ha valakinek esetleg nem tetszenek.   Claude Monet – Vízililiomok (Tavirózsák) Tulajdonképpen nem is egy képről van szó, hanem egy teljes sorozatról, amelyek Monet leghíresebb képei közé tartoznak. Összesen mintegy 250 festményt készített erről a csodás témáról. Kevesen tudják, hogy Monet szenvedélyes kertész volt. Amikor aztán a sikeres festményeladások lehetővé tették a számára anyagilag, vásárolt egy telket, amin egy tó is volt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy gyönyörű kertet varázsoljon belőle. Ez a tó és kert lett később festményeinek fő témája is. Élete utolsó 30 évében a saját kertje lett a fő

Olvass tovább »

Élményfestés – Gordon Bruce

Azokat a képeket, amelyeket az élményfestés foglalkozásokon lehet megfesteni, hosszan válogatjuk. Többféle szempontot kell figyelembe vennünk, amikor beválogatunk egy festményt a kínálatba. Nem elsősorban a festő vagy a festmény ismertsége a meghatározó, hanem inkább az, hogy az adott festmény magában hordozza azokat a jegyeket, amitől egy egyszerű kép is nagyszerű lehet. Fontos a jó témaválasztás, amely sokak fantáziáját megmozgatja, vagy az alkotás folyamatának szempontjából, vagy a végeredmény szempontjából. Legyen jól követhetők, de magában némi kihívást is tartogassanak a festés egymás után sorakozó fázisai, és természetesen az sem mindegy, hogy mennyire inspirálja az embereket arra, hogy pont azt a képet akarják elkészíteni és végül kirakni a saját falukra vagy éppen büszkén elajándékozni valakinek.   Élményfestés kortárs képekkel Így kerülnek a megfesthető képek közé azok a kortárs festmények, amelyekkel ugyan nem találkozhatunk sem a galériákban, sem a csillagászati áron elkelő aukciós műtárgyak között, de a témák, az alkalmazott színek és technika miatt méltán népszerűek és saját kezűleg készített másolataik pedig bátran kiakaszthatók akár egy családi nappali falára is. A festmények alkotói olyan hétköznapi emberek, akik nem minden esetben főállású festők, előfordul, hogy van „civil” munkájuk is a festészet mellett. A képeiket pedig – az internet adta lehetőségeket kihasználva – erre a témára

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Edvard Munch

Ha azt mondjuk, hogy híres norvég festő, sokan biztosan elgondolkodnak, hogy ismerünk-e olyat egyáltalán. Szerencsére igen. Ő Edvard Munch, akiről ebben a bejegyzésben megtudhattok néhány érdekes dolgot, hiszen a fordulatokban bővelkedő életéből bőven találhatunk ilyeneket.   Munch és a halál A híres norvég festő középosztálybeli családból származott, apja orvos volt. Gyermek- és ifjúkorában saját szavai szerint a betegség, az őrület és a halál angyalai vették körbe őt. Öt éves volt, amikor elveszítette édesanyját, kamaszként az egyik húgát, huszonéves volt, amikor pedig az édesapja és egyik bátyja is meghalt, egyik nővére pedig megőrült. Ezek után nem csoda, hogy maga Munch is meglehetősen labilis alkattá vált, alkoholproblémákkal küzdött, többféle pszichés betegségtől szenvedett és nikotinfüggő is volt. Az előzményeket ismerve egyik dolgon sem tudunk igazán csodálkozni vagy megütközni. Képeinek is visszatérő motívuma lett a halál és az elmúlás: a Halottas ágynál, a Halál a betegszobában, a Halott anya és gyermeke című képein gyerekkori élményeit próbálta meg feldolgozni.   Munch pályafutása Eredetileg mérnöknek készült, de a műszaki főiskoláról kimaradt, ezután a kristianiai (oslói) Királyi Művészeti Iskolában tanult festészetet és tagja lett a Kristianiai Bohémok nevű művészcsoportnak. 22 éves korában Párizsba utazott, ahol a Louvre és a Szalon festményeit tanulmányozta nagy figyelemmel, különösen Manet művei

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü