Élményfestés – Ősz a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

Még néhány nap és beköszönt az ősz, ideje hozzászoknunk a tanév kezdetével járó változásokhoz. Akinek gyermeke van, lassan belerázódik a különórák, edzések, fejlesztések menetrendjébe, amelyek igen szoros ütemet tudnak diktálni a dolgozó szülőknek. Mindenkire hatással van a tanévkezdés, a megnövekedett forgalom az utakon, a nagyobb a zsúfoltság a közösségi közlekedésen. Éppen ezért még inkább felértékelődnek azok az órák, amelyek nyugodtak, távol repítenek a hétköznapi nyüzsgéstől és flow élményt adnak.

A természet ősszel különösen vonzó, hiszen a fák színes leveleiben, az őszi virágok és termések sokaságában úgy gyönyörködhetünk, hogy a nyáron megtapasztalható kellemetlenségek nincsenek annyira jelen. Nincs szúnyog- és bogárinvázió, és a hatalmas hőséggel sem kell számolnunk, miközben mondjuk hegyet mászunk. Azonban az őszi időjárás nem mindig kegyes hozzánk, sokszor szorulunk be a szobába a hosszú esőzések miatt. A nappalok rövidülése is hozzájárul ahhoz, hogy többet vagyunk otthon az őszi időszakban. A feltöltődés lehetőségéről azonban a négy fal között sem kell lemondanunk, sokaknak nyújtanak vigaszt a jó könyvek, a sorozatok, a sütemény sütés, a családi társasjátékozás, a kreatív alkotás.

 

A festés, mint flow-élmény

A festés nagyon jó alkotó tevékenység lehet, amiről akkor sem kell lemondanod, ha nem érzed magad különösebben tehetségesnek, vagy nincs tapasztalatod a vászonra festésben. Festés közben átélheted a tudatos jelenlétet, vagy a már fentebb említett flow-élményt. Ez a pszichológiában használatos kifejezés egy magyar tudós nevéhez, Csíkszentmihályi Mihályhoz kötődik. Ő nevezte el így azt a tudatállapotot, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál. Amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, miközben  minden más eltörpül mellette.

A flow-élmény egy teljesen összpontosult, a motivációt a maximumig fokozó élmény, melynek során az ember képes teljesen egy dologra figyelni, és megfelelően átélni saját érzelmeit a legjobb teljesítmény, vagy tanulás által. A flow-élmény egyik legbiztosabb jele, hogy kitörő örömöt érzünk, miközben egy adott feladatot oldunk meg. A flow-t úgy is meg szokták fogalmazni, mint egy lebegést, amikor csak az adott feladatra fókuszálunk. Ez a fajta koncentrált jelenlét a kisgyerekek számára teljesen hétköznapi, hiszen játéktevékenységeik során sokszor megszűnik számukra az idő, a tér, a külvilág.

Ahogy idősödünk, feladataink, szerepeink is sokasodnak és egyre nehezebb számunkra csak egy dologra koncentrálni. A zsebünkben hordott világháló és állandó online elérhetőség sem segít, hogy elmélyedhessünk bármiben. Pedig a testi, lelki, mentális jólétünk nagyon is igényelné, hogy néha flow élményben legyen részünk. Kapcsoljuk ki hát a telefont, vagy legalább halkítsuk le, hogy a folyamatos értesítések pittyegése se zavarjon minket és ragadjunk bátran ecsetet!

Mi azért vagyunk, hogy a festés és alkotás örömét mindenki számára elérhetővé tegyük.

Az alább összegyűjtöttük nektek azokat a képeket, melyeket nálunk elkészíthettek és az ősz varázslatos oldalát idézik meg. Reméljük találtok közülük olyat, ami számotokra is jó érzéseket, élményeket, őszi hangulatot elevenít fel.

 

Romantikus ősz a festés jegyében

Az őszi festmények kedvelt témája a randevúzó, szerelmesen andalgó párok ábrázolása. Aki esett már igazán szerelembe ősszel, az biztosan fel tudja idézni magában a szerelmével átélt őszi séták hangulatát. A hűvösben jól esik hozzásimulni párunkhoz, a szemerkélő esőben összehúzódni egy esernyő alatt. Átfagyva beülni egy kávézóba, vagy a séta végén a meleg lakásban összebújni a kanapén. Ezek mind olyan élmények, melyekre jóleső melegséggel gondolunk vissza. Ezeket az érzéseket, hangulatokat adja vissza a Séta a tónál című kép.

 

Ősz a természetben

Minden évszakban vonzó célpont az olyan erdő, ami vízparton helyezkedik el. Ősszel különösen hangulatos, hiszen a tompább meleg fények és az színpompás falevelek a víztükörben vonzó látványt nyújtanak. Aki ezt a hangulatot szeretné megörökíteni, több kép közül is válogathat. Az Ábrándozás a hídon,vagy a Csónak a tó partján című festmények mind szép díszei lehetnek a lakásnak. Élénk színeivel bármelyik szürke őszi napot feldobhatja a Csók az esőben című, őszi erdőt ábrázoló kép is, melyet párban is megfesthettek egy őszi randi alkalmával.

Aki rendszeresen kirándul ősszel az erdőben, biztosan találkozott már szarvasokkal. Ez a fenséges állat visszaköszön az Éjjeli szarvas című képről.

Az elvontabb képek kedvelői választhatják az erdőben sétáló Misztikus hölgyet, aki esernyőt tartva sétál az őszi falevél esőben.

Blog

Élményfestés – Levendulamező

A levendula méltán népszerű gyógy-, fűszer-, és dísznövény, mely élénk lila színével és nyugtató illatával kényezteti érzékeinket. Európában a rómaiak által jelent meg, az ókori szépségápolás egyik meghatározó alapanyaga volt. Illatát használták nyugtató fürdőhöz, szappan készült belőle, virágát földre szórva illatosították a szobákat. A görögök a levendula illatával próbálták csillapítani isteneik dühét, az egyiptomiak a balzsamozás során használták, Angliában pedig a pestisjárvány idején csuklóra kötve reméltek védelmet tőle.   A levendula hazánkban   Magyarországon a középkor óta van jelen, de csak kolostorok gyógy- és fűszernövény ültetvényein volt megtalálható. Az 1920-as évek közepén Bitter Gyula, korának neves gyógynövényszakértője telepítette az első levendulaültetvényt. A tihanyi apátságtól bérelt ehhez területet, s a szaporítóanyagot egyenesen Franciaországból hozta. Ez lett az első ipari célú levendulaültetvény-telepítés, ami olyannyira jól sikerült, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ezen sikeren felbuzdulva Bitter Gyula 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát. Az, hogy a levendula ennyire jól érzi magát Tihanyban, a hely speciális, félsziget-jellegének köszönhető. Az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli tájolás és a vulkáni alapkőzet teszi a helyet oly ideálissá a levendulák számára. Ezen tényezők

Olvass tovább »

Szarvasos festmények

Az év hűvösebb felében és a karácsony közeledtével mindig több figyelem irányul a szarvasokra, mert az ünnephez, a téli tájhoz kapcsoljuk ezeket a csodálatos állatokat. Ugyanakkor a szarvasbőgés és az egymásnak csapódó agancsok zaja már az őszi erdő csendjét felverik. Télen pedig, az ünnepek közeledtével a szarvasok a Mikulás érkezése és a karácsony kapcsán is felbukkanó szereplők. Dekorációként, hangulatelemként is sok otthonnak válnak díszévé ebben az időszakban.   Mit tudunk a szarvasokról? A szarvas a párosujjú patások közé tartozó emlősállat. A szarvasok legtöbb faja – az őzekkel együtt – a szarvasfélék családjába tartozik. Egyes nyelveken egyazon szó jelöli a szarvast és az őzet is. A magyar nyelvben a szarvasmarhához hasonlóan a szarvas hímjét bikának, a nőstényét tehénnek, a kicsinyüket pedig borjúnak nevezzük. A szarvasbika legfeltűnőbb testi jellegzetessége természetesen az agancsa. A rénszarvasnál a tehénnek is van agancsa, a többi szarvasfajnál pedig csak a bikának. A Kárpát-medencében ma élő két szarvasfaj közül csak a gímszarvas őshonos. A dámszarvas (vagy más néven dámvad) betelepítéssel került a régióba, amely esemény pontos időpontja vitatott. Európa, Ázsia és Amerika északi vidékein él a hatalmas termetű jávorszarvas és a háziállatként is tenyésztett rénszarvas. Indiában a pettyes szarvas, az amerikai földrészen pedig a fehérfarkú szarvas a leggyakoribb.

Olvass tovább »

Élményfestés – A kutya

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be a kutyákat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére.   Híres kutyák a nagyvilágból Az első kutya az űrben – Laika Élete nagy részében Moszkva utcáin kóborolhatott, amíg aztán egy sintértelepre került. Onnan a szovjet űrhivatal munkatársai választották ki két kutya társával együtt arra a különleges kísérletre, amelynek az volt a célja, hogy kiderítsék, képes-e egy élőlény elviselni a rakéta kilövésével járó megterhelést, az űrbéli viszonyokat, illetve, hogy milyen viselkedésbeli változásokon megy ott keresztül. Rövid kiképzés követően Laikát az 1957. november 3-án fellőtt rakétával juttatták az űrbe, ahonnan – visszatérő egység építése híján – semmiképp nem térhetett vissza és így a biztos halál várt rá. Szegény kutya a Föld körüli pályán csupán néhány órát lehetett életben, de ezzel ő lett a világtörténelem egyik leghíresebb kutyája. A hűség mintaképe – Hachiko A kutyák olyan állatok, amelyek eleve a hűségükről híresek, ám Hachiko, a japán akita inu kutya története még a többi kutya közül is

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü