Élményfestés párban

Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne valakivel úgy megosztani az alkotás élményét, hogy a készülő művet közösen készítitek el? Ha a válaszod erre a kérdésre igen, akkor Neked ajánljuk azokat az élményfestés foglalkozásainkat, amelyeken a meghirdetett képet az egyéni festések esetén szokásos 40×50 cm-es méret mellett 55×70 cm-es méretben, ketten közösen is megfesthetitek.

A közös alkotás pszichológiája

Szülő – gyermek élményfestés

A szülő és a gyerek közös festése a legtöbb esetben elsősorban a gyerekről szól. Az ő alkotásának folyamatát a felnőtt csak kíséri és támogatja, a magát nem előtérbe toló közreműködésével segíti és kiegészíti azt. A szülő igyekszik maximálisan figyelembe venni, hogy a gyerek mit szeretne és mit tud elvégezni a „feladatból”, amely előttük áll.

A felnőttre hárul nagy részben annak a felelőssége is, hogy előtudja-e segíteni, hogy a kreatív foglalkozás, a közös alkotás inkább élménnyé váljon, ne pedig küzdelemmé.

 

Páros élményfestés felnőtteknek

Ha két felnőtt embernek kell együtt dolgoznia egy képen, annak egészen más lefolyása és hatásai vannak, mint amiket a szülő-gyermek élményfestéseken tapasztaltunk. Teljesen más a dinamikája egy foglalkozásnak is.

A felnőtteknél mindig van egy gát az alkotással szemben, aminek tulajdonképpen át kell szakadnia. Ez alól csak azok a személyek kivételek, akiknek ez a szakmája, vagy már nagyobb rutint szereztek az alkotásban, mert már nem először csinálják.

 

Különbségek gyerek és felnőtt között az alkotó folyamatban

A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek gyerekkorukban olyan 14-15 éves korukig vehetők rá könnyen a rajzolásra, a festésre, az agyagozásra, vagy más alkotási módokra, a képzőművészetben való elmélyülésre. A gyerekeknél az a jó, hogy nekik még nem az a fontos, hogy jól nézzen ki a rajz. Ők egyszerűen örülnek annak, amit csinálnak. Nem feltétlenül zavarja őket, hogy az ábrázolt figura kicsit esetlen, vagy akár lába sincs, mert rosszul osztották be a lapot, és nem fért rá, vagy hogy teljesen aránytalanná válik a kép emiatt.

Felnőtt korukra ez a hozzáállás igencsak megváltozik. Ha nem bizonyulnak elég tehetségesnek, vagy ők maguk elkedvetlenednek a kiemelkedő sikerek híján, akkor hajlamosak arra, hogy teljesen elhagyják ezeket a tevékenységeket a mindennapokból. Így tulajdonképpen a művészet gyakorlása egyszerűen kimarad az életükből, pedig az alkotás a tehetség mértékétől függetlenül minden művelőjének örömet kellene hogy szerezzen, hiszen mindannyian szeretünk létrehozni valamit. Valamit megalkotni és a teremtő energiáinkat megmozgatni semmihez sem hasonlítható élmény.

A kreatív vagy művészi tevékenység során olyan rejtett energiák, képességek szabadulhatnak fel, amelyeket nem mindig tudunk teljesen tudatosan megtervezni és irányítani, de az adott pillanatban mégis úgy tűnik, hogy minden a helyére került.

Az alkotó a folyamat elején csak áll a vászon mögött, majd egyre inkább ő maga is ott lesz a képben. Aztán belefeledkezve az alkotásba, ő maga lesz a kép. Még érdekesebb ezt a változást megfigyelni, amikor két ember egyszerre dolgozik egy festményen, és kettőjük együttes alkotása jelenik meg a vásznon.

 

 

A közös alkotás járulékos hatásai

Az alkotásnak felszabadító ereje van, segítségével megkerülhetjük, illetve megszüntethetjük a gondolkodásunkban lévő gátakat. Két ember között pedig tovább erősödhet a kötelék egy ilyen alkotó folyamatban. Ha pedig nincsenek egy hullámhosszon, az az alkotási folyamatban még inkább napvilágot láthat. Ugyanakkor remek lehetőség arra is, hogy fejlesszék egymást és a kapcsolatot.

Együttműködés, munkamegosztás, közös kikapcsolódás és ezek megtanulása, gyakorlása: ez a páros élményfestés. Ezért is gondoljuk úgy, hogy a hétköznapok rohanásából tudatosan kitörve megéri időt szánni arra, hogy közösen alkossunk, fessünk vagy akár más művészeti tevékenységet végezzünk.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban várjuk szeretettel a vállalkozó kedvű, alkotni vágyó párokat egy nagyszerű, közös élmény megélésére. Az aktuális páros festéseket az Események menüpontban tudjátok megnézni és kiválasztani. A részletesebb tudnivalók a képekre kattintás után megnyíló oldalon olvashatók el.

Gyere el hozzánk és hozd magaddal a párodat, gyermekedet vagy egy barátodat egy közös alkotásra!

Blog

Híres női festők – Lavinia Fontana

Lavinia Fontana azon ritka női reneszánsz festők közé tartozik, akinek ismerjük a munkásságát. Valójában ő volt az első nő, aki saját jogán sikeres festői karriert futott be, a királyi udvar, vagy az egyház különösebb támogatása nélkül. Ez tette Fontanát úttörővé a női festőművészek között, no meg az a tény, hogy a bolognai egyetemen diplomát szerzett és nőként női aktokat is festett.   A festés, mint családi vállalkozás  Lavinia 1552-ben született Bolognában, édesapja nagy tekintélyű festőművész volt, tőle tanulta az első ecsetvonásokat. Úgy tűnik, az apák művészi vénája előfeltétele volt annak, hogy egy tehetséges nő is kibontakozzon, hiszen csak így juthatott megfelelő képzéshez. Több ismert női reneszánsz festő is az apjától tanulta az alapokat, mint például Artemisia Gentileschi és Angelica Kauffmann is. Ugyanakkor Fontana sikere -mint ahogy az előbb említett két hölgyé is- magas színvonalú munkáján és tehetségén múlott, nem a családi kapcsolatain. Már 13 évesen ő lett a családfenntartó, olyan kiemelkedően festett kamaszként is.   Fontana, a portréfestés mestere Fontana leginkább portéiról ismert, amelyek jól szituált olasz nemeseket és méltóságokat ábrázolnak. A képek tanulsága szerint elsősorban bolognai nemes hölgyek voltak a legelkötelezettebb pártfogói, de olyan bolognai hátterű egyházi személyek, mint XIII. Gergely pápa is megbízója volt. Nem csak elhalmozták rendeléseikkel,

Olvass tovább »

Fessünk szarvasokat!

Ősszel és télen valahogy mindig több figyelem irányul a szarvasokra. A szarvasbőgés és az egymásnak csapódó agancsok zaja az őszi erdő alapzajai közé tartoznak. Decemberben pedig az ünnepek közeledtével a szarvasok a Mikulás és a karácsony kapcsán is felbukkanó szereplők. Dekorációként is sok otthonnak válnak díszévé ezek a gyönyörű állatok ebben az időszakban. De vajon mennyire vagyunk tisztában a szarvas motívum történetével, annak eredetével és a különböző népek, vallások életében betöltött szerepével? Szeretnénk egy kis eligazítást nyújtani olvasóinknak a szarvassal, mint jelképpel kapcsolatban.   Szarvasok a természetben A szarvas a szarvasfélék családjába tartozó emlősállat. Ennek a családnak a tagja a jávorszarvas, az Észak-Amerikában karibunak nevezett rénszarvas faj és a vapiti szarvas is. Néhány szarvasfaj társas életmódot folytat, míg mások magányosan élnek. A hím szarvast bikának, a nőstényt tehénnek nevezzük, a kicsinyüket pedig a borjúnak. Ausztráliát és az Antarktiszt kivéve minden kontinensen előfordulnak szarvasok. Ezek a gyönyörű állatok elsősorban növényevők, néha azonban előfordul, hogy elfogyasztanak egy-egy madárfiókát. Kedvtelve legelik le a zsenge növényzetet, a leveleket, hajtásokat, ágakat és a füvet is. Mint bármelyik szarvasmarha, a szarvas is a kérődzők alrendjéhez tartozik, így a durván megrágott táplálékot lenyeli, visszaöklendezi, majd alaposan megrágja és újra lenyeli. Ez a módszer teszi lehetővé, hogy az

Olvass tovább »

Tacsi élményfestés a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére. Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is. A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket.   A tacskó tulajdonságai Ő az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, ki-ha-én-nem viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben. A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.   A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü