Élményfestés – Hangolódás a tavaszra

A tavasz sokunk kedvenc évszaka, ami nem csoda, hiszen a természet újjászületésénél és virágba borulásánál kevés szívderítőbb látvány és hozzá kapcsolódó érzés van a világon. A kipattanó rügyek és virágok illata, a megjelenő lombkoronák színei igazán jó hatással vannak mindenkire a tél hideg és szürke napjai után. Nem véletlen, hogy a téltemető és tavaszváró népszokások még napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. A tél után mindenki vágyik már a melengető napsütésre és a tavasszal együtt járó jóságokra. Van egy jó ötletünk! A tavaszi hangulatú képek segítségével akár egész évben megőrizhetjük otthonunkban ennek az évszaknak az üdeségét és frissességét.

 

A tavasz színei

A tavaszi virágok éppen akkor jelennek meg, és vidítanak fel bennünket, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk – a tél vége felé. Finom pasztellszíneikkel és vidám foltjaikkal változtatják a környezetünket üde csodává szinte pár nap alatt, amikor megérkeznek az első virágbontogató, melengető napsugarak.

Ahogy a ruháink vagy a bútoraink színét is mi magunk választjuk ki, ugyanígy érdemes a környezetünkben megtalálható virágok színét is jól meghatároznunk. Jó, ha oda tudunk figyelni a színek jótékony hatására, ha épp rosszkedvűek vagyunk vagy akár depresszióra hajlamosak a napfény hiánya miatt. A színeknek különböző frekvenciái vannak és a fény egyfajta energiaforrás is egyben. Így a különböző színek más és más hatást fejthetnek ki szervezetünkre is. Érdemes erre odafigyelni és a tavasz színei közül megtalálni a számunkra legkedvesebbeket, hogy azok az általános jó közérzethez segítsenek bennünket a téli időszak egyhangúsága után.

 

Tavasz a képzőművészetben

A legtöbb ember által várva várt tavasz alkalmával a természet újjáéled, a fák rügyezni kezdenek, végre erővel süt a nap és ez minden élőlényre is hatással van. Ez az évszak a művészek számára a reneszánsz kora óta állandó inspirációs forrást jelentett. A festőművészek képeikben a tavasz szépségét, a megújulást, a szerelmet és az évszakban rejlő lehetőségeket ünneplik.

A reneszánsz egyik nagy műve Sandro Botticelli Tavasz című festménye. A kép központi alakja Vénusz istennő, aki egy narancsligetben áll az érett gyümölcsökkel, a három grácia, Merkúr, egy kerub és Flora társaságában. A festmény harmóniát áraszt, igazi mestermű, amelynek értelmezése folyamatosan vitára ad okot a művészettörténészek és a laikusok körében egyaránt. Egyesek szerint a tavasz buja növekedésének allegóriája a festmény, mások inkább a szerelem eszményét látják benne.

Claude Monet Gyümölcsös tavasszal című festményét tartják sokan a tavaszi impresszionista képek közül a legjobbnak. A kép a festőművész Giverny-ben álló házának kertjét mutatja be. 1886-ban a gyümölcsösben festette le a jelenetet, az almafa virágzó lombjai alatt ülő női alakkal. Hogy ki is pontosan a nőalak, aki a képen van, azt nem tudhatjuk teljes bizonyossággal. Sokak szerint a művész akkori szeretője, Suzanne Hoschedé lánya, akinek anyja lett később a művész második felesége.

 

Tavaszi képek az élményfestés alkalmakon

Készen állunk a tavaszra az élményfestés alkalmakon elkészíthető képekkel is. Több tavaszi tematikájú festményt válogatunk be a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatába, amelyeket az Helyszíni élményfestések menüpontban találsz meg. Válaszd ki a neked tetszőt és gyere el hozzánk festeni! Szeretettel és klassz képekkel várunk mindenkit.

Blog

Hírességek, akik festenek is – Jim Carrey

Karácsony közeledtével egyre több karácsonyi témájú film megnézésére van lehetőségünk. A tv adók és az online streaming szolgáltatók már novemberben kínálják tálcán az ilyen témájú alkotásokat. Az egyik megkerülhetetlen film a Dr Seuss regénye alapján adaptált Grincs című mű. Ennek nem más a főszereplője, mint Jim Carrey, aki nem csak a filmvásznon bizonyítja ezerarcú tehetségét, hanem a festővásznon is. Új sorozatunkban olyan alkotókat mutatunk be, akik a festés mellett más területen is magas színvonalon űzik munkájukat. Meglepően sok ismert színész ragad ecsetet, így a már fentebb említett Jim Carrey is, akinek festői munkásságát ismertetjük  jelen cikkünkben.   Gyerekként imádott középpontban lenni, de magányosan alkotni is Carrey Kanadában, egy Newmarket nevű városban látta meg a napvilágot 1962-ben egy négy gyermekes család legkisebb tagjaként. Hamar megmutatkozott komikus tehetsége, egyszerre volt benne erős vágy a szereplésre és az elvonulás iránti igényre. Az I Needed Color  (2017) című rövid dokumentumfilmben, mely Carrey festő arcát mutatja be, így nyilatkozott erről: “Az a fajta gyerek voltam, aki a fél életét a nappaliban töltötte, hogy szórakoztassa az ott lévőket. A másik felében a szobámban voltam és rajzoltam, vagy verset írtam. Engem nem lehetett azzal büntetni, hogy a szobámba parancsoltak. Az számomra maga volt a menny.”   Korán

Olvass tovább »

Élményfestés – Éjjeli szarvas

Az évnek a hűvösebb felében, a karácsony közeledtével valahogy mindig több figyelem irányul a szarvasokra. A szarvasbőgés és az egymásnak csapódó agancsok zaja már az őszi erdő csendjét felverik. Télen pedig, az ünnepek közeledtével a szarvasok a Mikulás érkezése és a karácsony kapcsán is felbukkanó szereplők, dekorációként, hangulatelemként is sok otthonnak válnak díszévé ebben az időszakban.   Tudnivalók a szarvasokról A szarvas a párosujjú patások közé tartozó emlősállat. A szarvasok legtöbb faja az őzekkel együtt a szarvasfélék családjába tartozik. Egyes nyelveken egyazon szó jelöli a szarvast és az őzet is. A magyar nyelvben a szarvasmarhához hasonlóan a szarvas hímjét bikának, a nőstényét tehénnek, a kicsinyüket pedig borjúnak nevezzük. A szarvasbika legfeltűnőbb testi jellegzetessége az agancsa. A rénszarvasnál a tehénnek is van agancsa, a többi szarvasfajnál pedig csak a bikának. A Kárpát-medencében ma élő két szarvasfaj közül csak a gímszarvas őshonos. A dámszarvas (vagy más néven dámvad) betelepítéssel került a régióba, amely esemény pontos időpontja vitatott. Európa, Ázsia és Amerika északi vidékein él a hatalmas termetű jávorszarvas és a háziállatként is tenyésztett rénszarvas. Indiában a pettyes szarvas, az amerikai földrészen pedig a fehérfarkú szarvas a leggyakoribb.   A szarvasok agancsa Az agancsokat minden évben levetik, és helyette újat növesztenek. Az agancs

Olvass tovább »

Tévhitek az élményfestésről

Sokan hallottak már az élményfestésről és van, aki már ki is próbálta vagy folyamatosan jár ilyen foglalkozásokra. Vannak olyanok is, akik még nem ismerik ezt a fajta kreatív kikapcsolódási és hobbi lehetőséget. Megint másokban pedig tévhitek élnek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ez a fajta festészet és hogyan kell elképzelni egy ilyen foglalkozást. Ezeket a tévhiteket szeretnénk most egyszer és mindenkorra eloszlatni és tisztázni, hogy mit is jelent pontosan az élményfestés kifejezés.   1. tévhit: Az élményfestés nem más, mint egy festőtanfolyam Valójában egy élményfestés foglalkozáson nem kimondottan képzőművészeti oktatás zajlik és nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre a résztvevők. A folyamat során nem az adott mű és annak tartalma a fontos, hanem maga az alkotás öröme. Az élményfestés meghozza az alkotókedvet és további festésre is sarkallhat. Ez az élmény főleg azoknak új és érdekes, akik korábban még nem végeztek ilyen szabadidős tevékenységet. Az élményfestés – ahogy az elnevezéséből is kiderülhet – inkább szórakozást és kikapcsolódást jelent, mint munkát vagy feladatot.   2. tévhit: Csak az jöhet el egy élményfestés foglalkozásra, aki már tanult vagy tud festeni Valójában mindig úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü