Élményfestés – Fluid art technika

Egy kép akkor is tud gondolkodásra sarkallni minket embereket vagy emlékeket, érzelmeket előhívni bennünk, ha nonfiguratív. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában eddig csak megadott képek újrafestése volt elérhető. A közelmúltban azonban bővítettük a választékunkat a folyatásos technikával, ahol garantáltan nem születik két egyforma kép. A végeredmény mindenkinél különböző lesz és a képre tekintve mindenkiben más asszociációkat fog ébreszteni. Ha eljössz a foglalkozásunkra, akkor megismerkedhetsz a fluid art, azaz a „folyékony művészet” varázslatos világával!

 

Mit jelent a fluid art technika?

A fluid art egyfajta absztrakt festészeti technika. Akril festéket vegyítünk speciális hígítóval, ettől a festék folyóssá válik, de a konzisztenciáját megőrzi. Ez azt jelenti, hogy ez a speciális folyadék úgy hígítja a festéket, hogy annak színe és fedőképessége szinte változatlan marad. Ezentúl kondicionálja is a festéket, így kevésbé valószínű, hogy a száradás során a festményen repedések keletkeznek. A kép teljes száradás után teljesen vízálló lesz.

 

Hogyan készül egy fluid art kép?

A festéket nem ecsettel visszük fel a vászonra, hanem folyatjuk, így a különböző színű festékek gyönyörű színátmeneteket képezve keverednek össze.  Egy-egy keverékbe olajat is csepegtetünk, ettől nagyon érdekes cellás és hálós elemeket lehet képezni az alkotásban. A kiöntött festékben több rétegben vannak a színek, az olaj pedig – ahogy a keverék felszínére jön – előcsalogatja az alatta lévő színrétegeket is.

A foglalkozásainkon kétféle öntési technikát is elsajátíthatsz, amelyekhez két különböző inspirációs témát adtunk meg. Az egyik a víz alatti vulkán témáját járja körbe színhasználatával és a képen keletkező mintázatokkal. A másik pedig egy tengerpart megalkotása, a kék és a sárgás homokszín ezer árnyalatának és átmenetének megjelenítésével. Ez önmagában is nagyon izgalmas folyamat, de itt nem állunk meg. Különböző csillám- és fémporokat biztosítunk a résztvevőknek, amelyek segítségével gyönyörű metálos vagy fényes hatás érhető el az alkotáson.

 

Miért érdemes a fluid art technikát nálunk megtanulnod?

Első ránézésre nem tűnik bonyolult feladatnak ez a festési mód. Az interneten is számos videó kering, ahol játszi könnyedséggel készülnek a szebbnél-szebb absztrakt alkotások. Ezerféle ötlet, kiegészítő eszköz, színkombináció kavarog a szemünk láttára és áll össze egy csodás absztrakt képpé. Azonban mi azt javasoljuk, hogy ha még nincs gyakorlatod ezen speciális technika terén, akkor inkább ne otthon kísérletezz a drága alapanyagokkal, vállalva a sikertelenség kockázatát! Az élményfestés alkalmainkon minden hozzávaló a rendelkezésedre áll és ráadásul olyan tudással indulhatsz majd haza, amivel magabiztosan és sikeresen tudod az új ismereteidet otthon is alkalmazni. Tudnod kell, hogy ez egy igencsak festékigényes, egyben nagy felfordulással, festék “pacsálással”  járó módszer, így ha hozzánk jössz el, nem kell kockára tenned az étkezőasztalod makulátlanságát, vagy a nappalid padlójának épségét sem.

 

Mire számíts, ha eljössz hozzánk élményfestésre?

  • Ez egy olyan esemény, ahová csak 12 éven felülieket tudunk fogadni, mivel a terem kapacitása szűkös és a kísérők már nem férnének el.
  • A foglalkozások időtartama 2-2,5 óra, de csúszás is előfordulhat, kérlek ezt kalkuláld bele a program tervezésénél.
  • A foglalkozáson 2 darab 30*30 cm-es festmény elkészítésében segítünk. Amennyiben páros festést választotok, akkor 2 darab 50*50 cm-es kép tulajdonosai lesztek. Páros festés esetén 2 db jegy vásárlása szükséges. Kérünk, hogy a megjegyzés rovatban jelezzétek, ha párban szeretnétek festeni.
  • A festményeket a festés után nem tudod azonnal elvinni, javasoljuk, hogy minimum 4 napra hagyd itt nálunk száradni.
  • Vedd figyelembe, hogy a normál eseményekre vásárolt ajándékutalványok ezen foglalkozásokra nem válthatóak be. A különbözeti összeg megfizetésével természetesen lehetséges, ha ezt szeretnéd, kérlek hívj minket telefonon.

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet a foglalkozás iránt, ne habozz, foglalj időpontot helyszíni élményfestő alkalmunkra! Júliusban és augusztusban is van lehetőséged kipróbálni nálunk a fluid art technikát. Szeretettel várunk az élményfestés alkalmakon!

Blog

Élményfestés – Téli táj

Mostanában egyre kevesebbszer örvendeztet meg minket az időjárás egy igazán kiadós havazással, olyannal főleg elég ritkán, ami megmarad pár óránál tovább, esetleg néhány napig is. Így tehát nem csoda, hogy az igazi téli hangulatra mindenki ki van éhezve, aki látja a hó csillogó fehérségében és a jég áttetsző tömegében a tiszta szépséget. Havas tájképekben ezzel szemben akár egész évben gyönyörködhetünk az otthonunk falán, ha éppen úgy tartja kedvünk, és akár saját festményünk is lehet ilyen témában, mert kereshetünk egyet a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában és elmehetünk egy élményfestésre. Elég régóta közkedvelt témának számítanak a téli tájképek a képzőművészetben és a „kis jégkorszak” idején nem is kellett az alkotóknak messzire mennie egy kis ihletért, hiszen a havas látkép Európa középső sávjában is olyan jellemzője volt a téli időszakoknak, mint napjainkban jóval északabbra.   Téli tájak a festményeken Olyan festőket gyűjtöttünk össze ebben a bejegyzésben, akik nem mindannyian a havas tájak ábrázolásával vívták ki maguknak a hírnevet, inkább valami mással érték el a népszerűséget. Nem mehetünk el azonban ezen művészek képei mellett szótlanul, hiszen olyan értéket képviselnek az egyetemes művészettörténetben, amely nélkül határozottan kevesebb lenne az életünk.   Hendrick Avercamp A saját idejében sem volt és később sem lett olyan híres, mint

Olvass tovább »

Szempontok festményválasztáshoz

Ahogy arról már többször írtunk az élményfestés felfogható egyfajta edzésnek, mert a segítségével a kreatív oldalunkat és képességeinket, a jobb agyféltekénket fejleszthetjük. Ezen kívül azért egy meditatív kikapcsolódás is az alkotás, ahol a folyamat végén az elkészült képet hazavihetjük vagy odaajándékozhatjuk valakinek. Ezért sem mindegy, hogy milyen képet választunk. Ez egy fontos döntés, amihez ebben a bejegyzésben szeretnénk némi támpontot szolgáltatni. A választás szempontjai, ha a képet ajándékba szánjuk Fontos már az elején megjegyeznünk, hogy csak akkor ajándékozz saját készítésű festményt, ha biztos vagy benne, hogy akit meg szeretnél lepni, biztosan örül majd a képednek és tényleg kiteszi a falára vagy beviszi a munkahelyére, hogy ott még többen láthassák. Ha ez megvan, akkor gondold végig, hogy mit tudsz arról a személyről, akinek a képet szánod. Külön jó dolog, ha már jártál az otthonában, mert így láthattad, hogy milyen stílust és színeket kedvel, valamint ezekkel összefüggésben milyen tárgyakkal veszi körül magát. Ha még nem jártál nála, akkor nehezebb dolgod lesz, mert abból kell kiindulnod, amit a beszélgetéseitek során megtudtál róla. Ez esetben fontos lehet az is, hogy milyen könyveket szeret olvasni, színházba jár-e inkább vagy moziba, esetleg szereti-e az operákat vagy a balettet. Ezek mind olyan – a művészetekhez szintén szorosan

Olvass tovább »

Kortárs festők – Leonid Afremov

Ha egy csodálatosan színes, tudatosan megkomponált foltokból álló festményt találsz az interneten, amely még akkor is szinte ragyog, ha történetesen egy esőáztatta utcát ábrázol esti fényekkel, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy Leonid Afremov egyik munkájához van szerencséd. Ő az a festő, akit szoktak a 21. század impresszionistájának is nevezni. Tudható még róla, hogy a munkáinak elterjedéséhez és kedvező fogadtatásához nagy részben hozzájárult az internet és az olyan – világhálón bárki számára elérhetővé váló – értékesítési csatornák, mint az Amazon vagy az eBay. Ez utóbbi segítségével sikerült eladni az első olyan festményeit, amelyeket nem megrendelésre, hanem a saját elgondolása és akarata szerint készített, a saját emlékei, érzései, benyomásai alapján.   A festő karrier kezdetei A későbbi sikerek még egyáltalán nem látszottak a nehéz kezdet idejében. Leonid Afremov Fehéroroszországban született és élt egészen 1990-ig, amikor aztán családjával Izraelbe költözött. Később Amerikában is éltek egy ideig, végül pedig Mexikóban, egy Playa del Carmen nevű üdülővárosban telepedtek le. A 90-es években még főleg vízfestményeket készített és megrendelésre dolgozott. Képei értékesítésében egyik fia segítette, aki az elkészülő festményekkel házalt és próbálta azokat eladni. A próbálkozások sikeresebbnek bizonyultak, mint amikor galériákon keresztül szerettek volna képeket eladni. Így aztán elérkezett az az idő is, amikor a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü