Élményfestés – Repülő lámpások éjszakája

Az egyik legnépszerűbb festmény, amely időről időre felbukkan a KreatívLiget Élményfestő Stúdió megfesthető képei között a kínálatban a ’Repülő lámpások éjszakája’ című. Ez egy olyan kép, amely nagy kedvence lehet mindenkinek, aki a távol-keleti kultúrát közel állónak érzi magához.

 

A repülő lámpások eredeti szerepe

A festményen is ábrázolt papírballonokat repülő lámpásnak, azaz Tiang Dengnek, vagy más néven kívánság lámpásnak is nevezik, eredetük pedig több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza.

A Távol-Keleten kora egyik legismertebb katonai stratégájaként, Kong Ming (más néven Zhuge Liang, ejtsd Csu-ko Liang, élt: i.sz. 181-234) katonai információk eljuttatására használta a repülő lámpásokat, amelyek segítségével sokkal távolabbi pontokra is elértek a hírek, mint addig bármikor. Liang nem csak kiváló stratéga, hanem neves politikai tanácsadó, valamint gépészeti és matematikai zseni is volt, amely tehetségekkel megáldva korának kiemelkedő személyiségévé tudott válni.

 

A repülő lámpások másodlagos szerepe

A későbbi időkben a falvak egyszerű, polgári lakossága is felfedezte magának a lámpásokat, mint kommunikációs eszközöket. Mivel szinte nem volt semmilyen más lehetőségük a távolabb élő rokonaikkal érintkezni, a repülő lámpások segítségével küldték el személyes üzeneteiket.

Ha nem volt konkrét üzenet, idővel akkor is rendszeresen eresztettek fel repülő ballonokat. Abban bíztak, hogy ezzel a szokással a családjukat és a szeretteiket így megóvhatják a betegségektől, a szerencsétlenségektől és mindenfajta bánattól. Ebből az átalakult szokásból ered aztán a kívánságlámpás vagy szerencselámpás név is.

 

A repülő lámpások szerepe a jelenkorban

Ázsiában a mai napig hagyományosan több ezer repülő lampiont, vagy más néven kívánságlámpást engednek fel az emberek újév napján, vagy az ismert “Fullmoon” (Telihold) ünnepeken. Bár sok-sok év eltelt az első hasonló okból történő szélnek eresztés óta, azért még napjainkban is él a hit az emberekben, hogy a lámpások feleresztésekor a belesuttogott kívánságok valóra válnak. Amikor pedig felszállnak az ég felé, magukkal viszik az emberekre leselkedő rosszat, a betegségeket, a bánatot. Végül, amikor a kívánságlámpás fénye kialszik, elkezdődik egy tisztább, új élet.

Napjainkban a repülő lámpások elbűvölő dekorációs elemként használathatóak a szabadtéri esküvőkön, vagy akár születésnapok és céges rendezvények alkalmával.

Használatuk azonban nem teljesen veszélytelen és nem is túl környezetbarát. Így, ha igazán önfeledten szeretnénk gyönyörködni a repülő lámpásokban egy csodás nyári éjszakán, akkor a legjobb, amit ezen vágyunk beteljesüléséért megtehetünk, hogy festünk egy ilyen témájú képet. Elkészítjük egy élményfestésen a ’Repülő lámpások éjszakája’ című festményt a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban. Keresd a képet az aktuális kínálatban a Helyszíni élményfestések menüpontban vagy írj nekünk, ha ott nem találod!

Szeretettel várunk minden a téma iránt érdeklődő, alkotni vágyó olvasót, aki ki szeretné próbálni, hogy milyen, amikor egy vásznon elevenedik meg a hangulatos Távol-Kelet, ráadásul egy saját alkotás keretein belül.

Blog

Élményfestés – Walt Disney

A képalkotás módozatainak fejlődésében a fényképezés hozta el az igazán nagy változást, amely aztán a mozgókép megjelenésével teljesedett ki. Ez az új technika nem csak a valós történések és kitalált történetek valós szereplőkkel való eljátszásának a rögzítésére volt alkalmas, hanem arra is, hogy rajzolt képeket kis eltérésekkel egymás után helyezve a filmkockákra és egyben levetítve egy rajzfilmet kapjunk. Persze a laterna magica (’bűvös lámpás’, a modern diavetítő elődje) segítségével már a 17. században lehetséges volt rajzolt képeket úgy kivetíteni, hogy azok a mozgás illúzióját keltsék. Ennek ellenére tény, hogy a 19. század második feléig az átlagember nem igazán láthatott minőségi, színes képet semmilyen témáról. Ezekben az időkben leginkább templomban vagy képtárakban találkozhatott képekkel. A 19. század végén a technika – azon belül is különösen a nyomdatechnika és a fényképészet – ugrásszerű fejlődésével terjedhettek el a családi fotók, a képeslapok és a képes újságok. Így a mindennapi élet részévé váltak a képek. Ezzel egyidőben megteremtődtek a mozgóképgyártás technikai és esztétikai alapfeltételei is.     Az első rajzfilmek A rajzfilmek esetében igazán jó esélyek mutatkoztak már a kezdetekben is a szárnyaló fantázia képeinek megjelenítésére. A rajzfilmeknél az ötleteket a rajz és a filmkamera együttes jelenlétével valósítják meg. A művész megrajzolja a cselekmény

Olvass tovább »
3D festészet

A 3D festészet a gyakorlatban

Amikor azt olvassuk vagy halljuk, hogy a festészet is lehet 3D, akkor elsőre lehet, hogy valami virtuális valóságban végzett alkotó tevékenység jut eszünkbe, amit az emberek a jövőben fognak végezni, speciális szemüvegben. Biztosan van ilyen kezdeményezés is, de amiről ebben a bejegyzésben szó lesz, az egy kicsit nagyobb hagyományokkal rendelkező technika, mint a 21. század futurisztikus elképzelései. Valójában a 3D festészet évszázadok óta létező dolog, ráadásul nem is egyféle technika létezik, amelyek a segítségével elérhetjük, hogy a kétdimenziós vászonból a festményünk bizonyos részei kiemelkedjenek és az alkalmazott színekkel, valamint a felhasznált anyagokkal elérjék azt, hogy a képet valóságosan is három dimenzióba tudjuk helyezni.   A modellpasztás technika A technika lényege az, hogy nem festékrétegeket visz fel vastagon a vászonra, hanem struktúrpasztával (más néven modellpasztával) dolgozza ki a kép kiemelkedő részeit. A struktúrpaszta egy olyan sűrű állagú, apró szemcsés és általában fehér színű massza, aminek a segítségével a kétdimenziós festővásznon tudunk kialakítani térből kiemelkedő területeket, struktúrákat. Az anyag szilárdulás után festhető bármilyen festékkel. Virágszirmok vagy tengeri hullámok kiemelésére nagyszerűen alkalmazható, de akár absztrakt képek még érdekesebbé tételére is remekül használható.   A festőkéses technika Ennél a technikánál a festék felvitelét a vászonra nem ecsettel, hanem ún. festőkéssel végzik. A festőkés a

Olvass tovább »

Élményfestés – Hajó

Földünk valamivel több mint kétharmad részét tengerek és óceánok borítják. Ezeken a nagy kiterjedésű és általában egymással összeköttetésben lévő vízfelületeken kívül tavak és folyók szép számmal akadnak a szárazföldek belsejében is. Ennek eredményeképpen az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás már évezredek óta az, hogy valahogy át tudjon kelni a vizeken, illetve a távolságot ne csak a szárazföldön tudja legyőzni. Ennek érdekében olyan eszközöket kellett építenie már őseinknek is, amelyek egyszerre alkalmasak vízi járműnek és szállítóeszköznek, rosszabb esetben hadászati céloknak is megfelelnek. Megszülettek tehát a csónakok, a hajók és a vitorlások, amelyek az évszázadok folyamán sokféle módozatban és stílusban fejlődtek. Nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a hajók megihlették a képzőművészeket is, amelynek eredményeként csodás festmények és más alkotások készültek minden történelmi korban. A hajózás történetének kezdetei A régészeti leletek és fennmaradt ábrázolások alapján is csak nagyjából tudjuk meghatározni, hogy mióta használ az ember vízi járműveket. Az első vízen használt emberi eszközök kidőlt fákból vagy hordalék fatörzsekből „készültek”, ezeket tulajdonképpen a természet szolgáltatta, nem is kellett velük különösebben semmit tenni. Az épített hajók felé vezető úton a következő lépés a helyi alapanyagoktól függően valamilyen fatörzsből vájt csónak vagy vékonyabb fatörzsek, esetleg nád összekötözésével létrehozott tutaj lett. Az erdővel fedett területeken a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü