Valentin napi ajándék – Az élményfestés

Magyarországon is egyre népszerűbb a szerelmesek körében megünnepelni a Valentin-napot. Érdemes nem úgy gondolni erre, mint valami ránk erőszakolt dologra, hanem inkább egy lehetőség az egymás felé fordulásra. Az év ezen napja jó alkalom arra, hogy egy pillanatra megálljunk és a hétköznapok rohanásában fordítsuk tekintetünket – lelki értelemben is – a párunkra. Arra, ami minket összefűz vele, ami miatt mellette érezzünk magunkat otthon a világban.

 

A szeretet, ami összeköt

A párkapcsolatok ápolását és a társunk iránt érzett tiszteletet és hálát azonban nem csak évente egyetlen napon fontos kimutatni. Nem várható el, hogy életünk minden egyes napját a párunk tegye boldoggá és ragyogóvá, ez egy irreális és fals tévhit. A kezdeti lobogó szerelem a maga felfokozott érzelmi állapotával nagy magasságokba emel és mélységekbe taszít. De idővel két egészséges kötődési mintával rendelkező egyén meg tudja adni egymásnak a stabilitást, azt az ősi összetartozás élményt, amelyet a legtöbb ember keres.

 

A boldog párkapcsolat összetevői

Az, hogy egy párkapcsolat kiállja-e az idő próbáját, sok tényezőn múlik. Egyáltalán valóban összeillik-e a pár két tagja, van-e közös érdeklődési körük, hasonló-e a világnézetük, hasonlóan bánnak-e a pénzzel? Megvan-e a kémia, kompatibilisak-e a szeretetnyelveik egymással? Tudnak-e bármikor kapcsolódni, ugyanakkor van-e olyan hobbi, amit a másik nélkül végeznek, jut-e elég én-idő a pár mindkét tagjának? Hogyan reagálnak életük nagy változásaira, ha elmarad a vágyott gyermekáldás, vagy ha megszületik egy baba, esetleg anyagi összeomlás következik be?

Ezek olyan kérdések, amelyekre ha megnyugtató választ tudunk adni, akkor jó alapokon nyugszik a párkapcsolatunk. Azonban ez az alap önmagában még nem garancia arra, hogy a nehézségek viharában is stabil marad “szerelmünk épülete”, a rendszeres karbantartás elengedhetetlen. Ezt pedig olyan eseményekkel tudjuk megtenni, mint a hétköznapokból való tudatos kiszakadás, a rendszeres randevúk, de akár a mindennapos apró figyelmességek is.

 

Honnan ered a Valentin nap és a hozzá kapcsolódó szokások?

A Valentin-nap (magyarul Bálint nap) a romantikus szerelem, de egyben a barátság ünnepe. Angolszász országokban a 20. század második felében kezdték el ünnepelni a szerelmesek napját, Magyarországra pedig az 1990-es években érkezett meg ez a hagyomány.

Ami az eredetét illeti, ezekben pogány gyökereket is megtalálhatunk.  Az ünnep egy római fesztiválra, a Lupercaliara vezethető vissza, amit február közepén ültek meg az ókorban. A tavasz eljövetelét ünneplő fesztiválon termékenységi rítusok álltak középpontban. Az 5. század végén tiltottá vált a a Lupercalia megünneplése, így egyes vélemények szerint ezt az ünnepet váltotta fel a Bálint (Valentin) nap.

Szent Valentin pedig létező személy volt, Terni város püspökeként élt a 3. században. Abban az időben sok római állampolgár áttért a keresztény hitre, azonban az uralkodó, II. Claudius császár pogány volt, és szigorú törvényekkel korlátozta a keresztények jogait. Azt is megszabta, hogy a római katonáknak teljesen Rómát kell szolgálniuk, azért kell élniük, ezért törvényt hozott, ami megakadályozta, hogy a hadi életpályát választó emberek házasodjanak.

Szent Valentin (Bálint) egy titkos keresztény szertartás keretében adta össze ezeket a katonákat választottjukkal, és minden más szerelmest is, aki hozzá fordult.  A friss házasokat kertje virágával ajándékozta meg és úgy tartják, ezeken a házasságokon áldás volt. Az alapozta meg hírnevét, hogy hitt az érzelmek fontosságában, ami a jó házasság egyik fontos összetevője.

Tevékenysége azonban nem maradhatott sokáig titokban. Leleplezték, börtönbüntetésre, majd halálra ítélték, amiért a császár parancsa ellen cselekedett. A börtönben töltött idő alatt egy csodát is tett: az egyik őr vak lányának visszaadta a szeme világát. Kivégzése előtt ennek a lánynak írt egy kedves üzenetet, melyet “a Te Valentinod” aláírással látott el. Ez a Valentin-napi üzenetküldés szokásának eredetét is megmagyarázza.

 

A Valentin-nap egy remek alkalom lehet arra, hogy párunknak örömet okozzunk és mélyítsük az összetartozás élményét. Ebben az évben lépj túl a virág-bonbon-vacsora háromszögön és ajándékozz valami sokkal eredetibbet szerelmednek! A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban számos helyszíni élményfestés közül válogathatsz, amelyek közül sokat párban is megfesthettek. Ha otthon szeretnél meghitt, nyugodt hangulatban elmélyedni az alkotásban a pároddal, keress kedvedre valót a videós szettjeink közül! Idén szóljon a Valentin-nap az élményről, a közösen töltött minőségi időről!

Blog

Élményfestés, mint születésnap

Egy szülinapi buli sokféle lehet, attól függően, hogy a születésnapos milyen érdeklődési és baráti körrel rendelkezik. Ahogy telnek az évek lassan minden lehetőséget és ötletet „kipipál” az ember, akár a saját, akár a gyermeke születésnapjáról van szó.   Születésnap és élményfestés egyben Ha egy igazán különleges szülinapot szeretnél szervezni magadnak, egy ismerősnek vagy éppen a gyermekednek, de nem jut eszedbe semmi izgalmas, mert már minden elképzelhető helyszínt és tematikát kipróbáltatok? Van egy jó tippünk a számodra. Gyertek el hozzánk egy közös élményfestésre. Ez garantáltan felejthetetlen élmény lesz minden egyes résztvevőnek, hiszen a képet, amit előre leegyeztetünk és majd festeni fogtok, a foglalkozás végén mindenki haza is viheti, így nem csak a születésnapos kaphat ajándékot. A közös alkotás öröme és eredménye pedig minden nap, amikor ránéztek, emlékeztetni fog benneteket arra, hogy milyen jó dolog is egy összetartó, baráti közösség vagy család tagjaként munkálkodni egy közös festőprogramon, de akár a mindennapokban is. Szakképzett instruktoraink irányítása és segítsége mellett történik a festés, ezért nincs szükség semmilyen előképzettségre vagy festési tapasztalatra. A foglalkozás 3 órája alatt a születésnapi vendégsereg minden tagja garantáltan meg tudja festeni saját festményét, amelyhez az eszközöket és anyagokat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió biztosítja. A helyszín lehet a stúdiónk vagy az

Olvass tovább »

Élményfestés – Koi halak

A koi ponty, japánul ’nisikigoi’, ami szó szerint brokátpontyot jelent. Más néven koi hal a ponty egy háziasított alfaja. A japánszavakban a ’koi’ vagy ’goi’ pontyot jelent. Mivel a koi szó azonos alakú egy szeretetet és vonzódást kifejező másik japán szóval, a koi ponty a szeretet és a barátság jelképévé is vált Japánban. Díszhalként megtalálható épített kerti tavakban, kedvtelésből tartják. A koi pontyoknak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban is. A leggyakrabban előforduló színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém, illetve előfordulnak foltos változatok is. A koinak napjainkban 22 fő és több, mint 100 altípusa létezik, amelyek folyamatosan bővülnek a keveredések miatt.   A koi pontyok kialakulása Jelenlegi ismereteink szerint a koi ma ismert formájában a közönséges ponty vagy vadponty leszármazottja, annak tulajdonképpen a nemesített változata. A ponty eredete Közép-Ázsiába, a Kaszpi-tenger vidékére tehető. Ezen a területen őshonos halfaj volt a ponty már pár ezer évvel ezelőtt is. Innen aztán a halak természetes úton, a folyókon keresztül vándoroltak és terjedtek el mai élőhelyeiken, kelet felé egészen Kínáig, nyugati irányban pedig Európába, nagyjából a Duna vonaláig. A pontyféléket Kelet-Ázsiában aztán háziasították, illetve mint haszonállatot tartották, élelmezési célból. A Kínai Császárságban már

Olvass tovább »

Élményfestés – absztrakt képek

Amikor egy három részből álló cikksorozatban bemutattuk a jelentősebb festészeti irányzatokat időrendi sorrendben, csak érintőlegesen volt szó az absztraktról, amelyet nonfiguratív művészetnek vagy tárgyatlan művészetnek is nevezni. Most ezt a hiányosságot szeretnénk pótolni azzal, hogy bemutatunk néhány olyan művészt ebben a bejegyzésben, akik maradandót alkottak a festészet területén és megalapozták vagy éppen kiteljesítették az absztrakt irányzatot.   Mi az absztrakt? Absztrakt művészetnek elsősorban az Európában létrejött, de később az egész világon elterjedt modern és posztmodern, az avantgárdban gyökerező művészeti irányzatokat és iskolákat nevezzük, amelyek kiküszöbölik és a művészi munkában tudatosan figyelmen kívül hagyják a valóság tárgyi összefüggéseit és alakjait (mint pl. a tárgyak, élőlények, tájak, tér- és időbeli viszonyok), szembe helyezkednek a hagyományos természetelvű és ábrázoló jellegű művészettel, valamint a természetben is megtalálható motívumokra még csak nem is utalnak. Az absztrakt művészetben a formákat és színeket kizárólag önmagukért ábrázolják, és főképp ezek elvont összefüggései, a szemlélőben kiváltott hatásai (ösztönös érzések) és kölcsönhatásai a fontosak, nem pedig az, hogy egy fizikai értelemben létező tárgyat, vagy akár egy társadalmi jelenséget mutassanak be. Az absztrakt tehát a műalkotás elemeinek (formák, színek, testek, szavak, mondatok) és azok jelentésének bizonyos mértékű feloldását jelenti. Egy absztrakt festményen egy négyzet nem ábrázol sem szobafalat, sem ablakot, hanem

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü