Fess velünk Gustav Klimt stílusában!

Klimt nevét és néhány alkotását általában még azok is ismerik, akiket egyáltalán nem, vagy csak felületesen foglalkoztatnak a képzőművészettel és a művészeti stílusokkal kapcsolatos ismeretek. Sokak számára pedig az ő neve összeforrt az osztrák szecesszióval. Tényleg nem függetleníthető tőle, de tudni érdemes, hogy munkássága ennél sokkal összetettebb és teljesen egyedi mintázatot mutat.

Érthetjük ezt szó szerint is, hiszen a Gustav Klimt képeken megjelenő motívumok, anyaghasználat és ábrázolásmód összetéveszthetetlenül jellemzi a festőt. Persze akadtak és akadnak követői és másolói mindig, de azt a tudást és látásmódot, ami neki megadatott, nem lehet csak úgy lemásolni. A szecesszió, mint művészeti irányzat Klimt munkássága szempontjából is érdekes. Ezért pár mondatban összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.

 

A szecesszió

Az impresszionizmus mellett a szecesszió a másik olyan művészeti irányzat, amely a XIX. és a XX. század fordulóján az akkori akadémikus művészettől való tudatos elfordulást, a hazugnak gondolt neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk stílusoktól való elszakadást jelenti, visszatérve a természetből elleshető motívumokhoz.

Jellemző a stílusra a növényekből inspirált és a geometrikus mintákra épülő ornamentika. A hangsúlyos, élénk színek használata és az organikus formák előtérbe helyezése a szigorúan egyenes vonalak vagy a szabályos díszítőelemek helyett. A szecesszió építészei a lágy vonalvezetést és a lekerekített formákat alkalmazták a derékszögek és az egyenesek helyett.

Az egész világon éreztette hatását ez az újfajta látásmód, mindenhol egy kicsit máshogy és más mértékben hatva. Ráadásul szinte minden jelentősebb szecessziós műveket jegyző országban máshogy nevezik a stílust. Ezzel aztán megnehezítik a művészettörténetben kevésbé jártas szemlélők dolgát. Ők nem feltétlenül vannak vele tisztában, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában szecessziónak nevezett művészeti irányzat Franciaországban és Nagy-Britanniában art nouveau, Németországban Jugendstil vagy Wellenstil, Spanyolországban Modernismo, Olaszországban stile floreale, a tengerentúlon pedig Tiffany Style.

Persze a stílus egyik nagy vívmánya az, hogy a sokszínűség lehetősége rejlik benne, amely a különböző országokban a helyi sajátosságoknak és az ott alkotó művészek egyéni látásmódjának megfelelően alakult. Közös jellemzőjük, hogy a szecessziós képzőművészetben, iparművészetben és építészetben a tartalom és a forma minden eddiginél közelebb került egymáshoz, a tárgyak és az épületek tervezése során a funkcióból kiindulva tervezték meg a formát, amit aztán a stílus sajátos motívumaival díszítettek.

 

 

Gustav Klimt élete és művészete

Klimt egy nem túl tehetős családba született hat testvérével együtt a Bécshez közeli Baumgartenben. Édesapja cseh származású aranyműves volt, akitől testvéreivel együtt szerencsésen örökölték a művészi tehetséget, amely Klimtnél már korán megmutatkozott. Így szülei 14 éves korától a bécsi Iparművészeti Főiskolára járatták. Ebben az időben még nem kérdőjelezte meg az akadémikus művészetet és az iskola tanítási módszereit vagy legalábbis erősebbnek bizonyult a tanulás iránti vágya. Így aztán szorgalmasan rajzolta és festette a szobrokat és más műtárgyakat. Még a múzeumokba is bejárt, hogy az ottani képeket másolja gyakorlásképpen.

1880-tól saját művészeti stúdiót indított Ernst nevű testvérével és Franz Matsch festőművésszel. Sikert sikerre halmoztak, a megbízások érkeztek egymás után. Ezekben az években készült el a rijekai Városi Színház, a bukaresti Nemzeti Színház, a román királyi palota és a Hermes villa (Erzsébet királyné nyári rezidenciája) belső festése és dekorációja, amely az ő nevükhöz fűződik.

1888-ban magas rangú kitüntetést kapott Ferenc József császártól és tiszteletbeli tagja lett a bécsi és a müncheni egyetemnek is. Sajnos ezek a boldog idők 1892-ben véget értek, amikor Ernst (a testvér) és édesapjuk meghalt. Ettől kezdve Klimt világlátása átalakult, művészete befelé forduló irányba indult el. Készülő képein újra és újra megjelenik a születés, a halál és a kettő között lezajló változások sora.

 

Az új művészeti irány

1897-ben lépett ki végül az akadémiai festők sorából és Vereinigung Bildender Künstler Österreichs Sezession néven megalapította azt az új művészeti irányzatot, amelyet mi szecesszió néven ismerünk. Az elsődleges célja a szerveződésnek az volt, hogy a fiatal, még kezdő művészeknek biztosítson bemutatkozási lehetőséget. Tegye ezt azokban az esetekben is, amikor az akadémikus stílustól merőben eltérő, új kezdeményezések látnak napvilágot.

1903-tól Klimt művészete új ihletforrásból is táplálkozott, mert utazást tett Olaszországban, ahol a velencei és ravennai mozaikok is nagy hatással voltak rá. A képein megjelenő aranyozás és az ábrázolás szimbolikája is visszavezethető ezekre a tapasztalatokra. Kibontakoztatva ezzel azt az alkotói korszakot, amely a művész nevét meghallva legtöbbünknek eszébe juthat. Ebben az időszakban készült ’A csók’ című kép és az Adele Bloch-Bauert ábrázoló portré, amely minden idők egyik legdrágábban gazdát cserélt festménye lett 2006-ban, amikor megvásárolta a Neue Galerie New York.

 

Élményfestés a KreatívLigetben Klimt stílusában

Az érzékiség, az emberi kapcsolatok testi vonatkozásai, mint feldolgozandó témák előkelő helyen szerepelnek Klimt képein. Vásznain az erotika finoman és érzékenyen jelenik meg, továbbgondolásra sarkallva a szemlélőt. A gazdag életműből olyan képeket igyekeztünk választani, amelyek a foglalkozásainkon résztvevő alkotók számára leginkább megmutatják az érzéki kapcsolatok ábrázolhatóságát.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban a következő Klimt képekből választhatsz:

  • A csók
  • Anya gyermekkel

Keresd az időpontokat a Helyszíni élményfestések oldalon, válassz egy Neked megfelelőt és jelentkezz élményfestésre a KreatívLiget Stúdióba!

Blog

Nyári élményfestő programok

Sok embernek a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, és nappal pedig egyértelműen többet süt a nap, mint bármelyik másik évszakban. Sokat javíthat a kedélyállapotunkon az is, hogy a nappalok jó hosszúak. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, a fiatalságnak több szabadideje lesz. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka. Ebben a felszabadultságban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket megfestve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.   Nyári festmények Görög hangulat a festményeken Aki járt valaha Santorini szigetén, élőben is láthatta az igazi loulaki kéket. Senki sem gondolná, hogy a képeslapokon látható görög nyaralóhelyeken, amelyek olyan elérhetetlennek tűnnek sokak számára a templomok kék kupolái egy olyan festékkel vannak festve, amely nagyjából minden háztartásban megtalálható. A régi időkben az emberek olyan színt használtak festésre, amit találtak. Ezek közül a kék volt a leggyakoribb, amelynek az oka egy régen használt, ’loulaki’ néven ismert, élénk kék színű tisztítószer volt. A neve szó szerinti fordításban magyarul indigót jelent. Ez

Olvass tovább »
élményfestés terápia

Élményfestés mindenkinek

Hosszú idő telt el úgy, hogy csak az online térben találkozhattunk a szeretteinkkel, a barátainkkal, személyesen nem. Sok embernek a munkatársaival való találkozás lehetősége is megszűnt, vagy azért, mert otthoni munkavégzésre kényszerült, vagy rosszabb esetben elveszítette a munkáját a megváltozott helyzetben. A kapcsolataink és a szabadidős tevékenységeink leegyszerűsödtek, térben és időben is beszűkültek, amint életbe léptek a kijárási korlátozások.   Tervezés és várakozás A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is leállt az élet, ami a foglalkozásokat illeti, de az első pillanattól vártuk és terveztük az újraindulást. Képeket válogattunk, eszközöket rendszereztünk. Eközben pedig minden eddiginél jobban tudatosult bennünk, hogy az élményfestés egy olyan műfaj, amihez elengedhetetlen az alkotó személyek jelenléte. Ez egy olyan közös élmény, amelyet szinte lehetetlen átemelni az online térbe, így ezt meg sem próbáltuk kivitelezni. Ehelyett inkább vártuk, hogy eljöjjön az a nap, amikor nagy örömmel bejelenthetjük Nektek, hogy újra nyitva vagyunk.   Az élményfestő stúdióban újraindul az élet Ahogy érkeztek a jó hírek és a korlátozások feloldásra kerültek, eldöntöttük, hogy mi is újra kinyitjuk a stúdiót és minden eddiginél nagyobb lelkesedéssel várjuk az élményfestés alkalmainkra jelentkezőket. Már az első hónap képei között találhatsz párosan festhetőket, és olyanokat is, amelyeket leginkább szülő és gyermek közös alkotásának javaslunk. Csökkentett létszámmal indulunk

Olvass tovább »

Hírességek, akik festenek is – Jim Carrey

Karácsony közeledtével egyre több karácsonyi témájú film megnézésére van lehetőségünk. A tv adók és az online streaming szolgáltatók már novemberben kínálják tálcán az ilyen témájú alkotásokat. Az egyik megkerülhetetlen film a Dr Seuss regénye alapján adaptált Grincs című mű. Ennek nem más a főszereplője, mint Jim Carrey, aki nem csak a filmvásznon bizonyítja ezerarcú tehetségét, hanem a festővásznon is. Új sorozatunkban olyan alkotókat mutatunk be, akik a festés mellett más területen is magas színvonalon űzik munkájukat. Meglepően sok ismert színész ragad ecsetet, így a már fentebb említett Jim Carrey is, akinek festői munkásságát ismertetjük  jelen cikkünkben.   Gyerekként imádott középpontban lenni, de magányosan alkotni is Carrey Kanadában, egy Newmarket nevű városban látta meg a napvilágot 1962-ben egy négy gyermekes család legkisebb tagjaként. Hamar megmutatkozott komikus tehetsége, egyszerre volt benne erős vágy a szereplésre és az elvonulás iránti igényre. Az I Needed Color  (2017) című rövid dokumentumfilmben, mely Carrey festő arcát mutatja be, így nyilatkozott erről: “Az a fajta gyerek voltam, aki a fél életét a nappaliban töltötte, hogy szórakoztassa az ott lévőket. A másik felében a szobámban voltam és rajzoltam, vagy verset írtam. Engem nem lehetett azzal büntetni, hogy a szobámba parancsoltak. Az számomra maga volt a menny.”   Korán

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü