Élményfestés – Frida Kahlo

Frida Kahlo portré

Amikor a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain megfesthető képek repertoárját állítottuk össze, szerettünk volna minél változatosabb és színesebb kínálatot, amelyben minden alkotni vágyó megtalálhatja a számára kedves, neki tetsző festményeket. Biztosak voltunk benne, hogy ebben a kínálatban előkelő helye lesz a női alkotóknak és az általuk képviselt női energiáknak, valamint a női szépséget és sokszínűséget megmutató alkotásoknak is.

Frida Kahlo személye és munkássága egy olyan eleme ennek a rendszernek, amely minden szempontból beleillik az előbbiekben vázolt elgondolásunkba. Az élményfestés foglalkozások közé azonban nem saját munkáival, hanem a róla készült fényképek alapján festett, csodálatosan színes stilizált portrék által került be.

De kis is volt ez a testileg és lelki értelemben is törékeny asszony, aki kitörölhetetlen nyomott hagyott a XX. századi festészetben és napjainkra nyugodtan mondhatjuk azt, hogy egyfajta stílusikonná vált?

Ebben a bejegyzésben igyekszünk bemutatni Fridát és az életét azoknak az olvasóinknak, akik szeretnek egy kicsit betekinteni a művészek élettörténetébe. Ez talán nem is olyan egyedi igény, hiszen minden momentum hozzátehet ahhoz is, hogy jobban megértsük a festményeket, azok ábrázolásmódját, keletkezésük körülményeit és az általuk megmutatott részleteket.

 

A fiatal Frida

Frida Kahlo Mexikóváros egyik külvárosában, Coyoacán-ban született, 1907. július 6-án, a Kék Házban, amely napjainkban is az emlékére berendezett múzeumként működik. Édesapja Guillermo (Wilhelm) Kahlo Németországból érkezett Mexikóba, egy protestáns családból származott és fényképészként dolgozott. Első felesége halála után újra megházasodott, elvette a spanyol-indián származású Matilde Calderón y Gonzálezt. Négy lányuk született, akik közül Frida volt a harmadik.

1925. szeptember 17-én villamossal karambolozott az a busz, amelyen Frida és akkori szerelme utazott. Ebben a balesetben egész életére kiható súlyos sérüléseket szenvedett. Csak sokára derült ki, hogy mennyire súlyos az elszenvedett gerincsérülése, ennek eredményeként pedig testét hosszú hónapokra gipszfűzőbe zárták. Az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett festeni.

 

Frida szenvedései

Az eredetileg orvosnak készülő és Mexikó egyik legjobb középfokú intézményében tanuló Frida már kisgyermekkorától kezdve sokat betegeskedett. Hatéves korában a szerencsétlen kimenetelű járványos gyermekbénulás vírusfertőzés következményeként a jobb lába eltorzult, nem fejlődött rendesen, a 18 évesen elszenvedett buszbaleset során pedig súlyosan megsérült, a gerince és a medencecsontja is több helyen eltörött. Már ilyen fiatalon megjárhatta a testi fájdalmak poklát és hosszú időre ágyban fekvésre kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat a számára, témaként pedig a saját arca és a fantáziaképek, amelyek élénk képzeletében megjelentek.

Szenvedésének másik forrása Diego Rivera mexikói festőművész volt, akivel 1929-ben házasságot kötött, de a férfi nem hagyott fel korábbi életmódjával és rendszeresen találkozott más nőkkel, megcsalta Fridát.

Annak ellenére, hogy az orvosok szerint a balesete és a családban előforduló örökletes rendellenesség miatt valószínűleg nem volt képes gyermeket kihordani és megszülni, ő mégis vállalta a kockázatot. Terhességei rendre vetéléssel vagy abortusszal végződtek. Életének egy ilyen tragikus részletét örökítette meg a Henry Ford Kórház, avagy a repülő ágy című képén. Végül sosem született gyermeke, amely hatalmas fájdalmat okozott neki.

 

Frida örömei

A gyermektelenség és a saját család hiányának fájdalmát próbálta enyhíteni, amikor körülvette magát különböző állatokkal és az otthonát megosztotta lovakkal, papagájokkal és őzekkel. Nagy kedvencei pedig mexikói meztelen kutyái voltak, akiket szintén megörökített néhány festményén.

A többszörösen megcsalt Frida joggal érezhette úgy, hogy a férje kicsapongó életmódja feljogosítja őt is arra, hogy más férfiakkal és nőkkel vigasztalódjon, ami a testi örömöket illeti. Ebbe a koncepcióba csak látszólag illeszkedik Muray Miklós (Nicholas Muray) magyar származású fotográfussal alakuló viszonya.

Frida Kahlo és Muray Miklós 1931-ben ismerkedtek meg New Yorkban. Mindketten tudták, hogy a kapcsolatuknak nem sok jövője van. Frida ekkor már két éve férjes asszony volt, Muray pedig többször megnősült és elvált. A szerelem köztük mégis fennállt közel 10 évig, az utókorra pedig csodálatos szerelmeslevelek maradtak. Legkülönlegesebb ezek közül is az a pár soros magyarul íródott levél Fridától, amely a budapesti Frida Kahlo kiállítás egyik gyöngyszeme volt. Szerelmes leveleiket olvasva, bárki számára egyértelművé válik Muray őszinte szeretete és kapcsolatuk mélysége, a távolság és a beteljesülés reménytelensége ellenére (vagy talán pont azért) is.

A Frida portrék, amelyek élményfestő stúdiónkban elkészíthetők, Muray Miklós fotói alapján továbbgondolt, színes és karakteres képek.

 

Frida emlékezete

Ez a törékeny és érzéki nő, aki egész életében a gyermekparalízis és az ifjúkori, számára súlyos kimenetelű buszbaleset következményeitől szenvedett, végre stílusikonná válhatott Muray Miklós fényképész kamerája előtt. Tradicionális ruhakölteményekbe bújt, ébenfekete hajfonatát színes virágokkal díszítette, különleges ékszereket viselt, áradt belőle a nőiesség. Szinte átsüt a képeken az az érzelmesség és szenvedély, amely ezt a két embert összekötötte.

Az a jó, ha ilyennek látjuk Fridát. Szépnek és ragyogónak, nem pedig a fájdalmaktól elgyötört arcú, ágyhoz kötött, betegeskedő nőnek. A képeit nézve így is nehéz elvonatkoztatnunk attól a rengeteg testi és lelki megpróbáltatástól, amin nem túl hosszú élete során keresztül kellett mennie.

 

Keresd a Frida Kahlo portrékat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában az Események menüpontban és találd meg a számodra megfelelő időpontot! Várunk szeretettel foglalkozásainkon!

Blog

Olajfesték vagy akrilfesték

Akrilfesték vagy olajfesték? – Tanácsok kezdő festőknek

A KreatívLiget élményfestéseken akrilfestéket használunk, de időről időre felmerül a kérdés a foglalkozásaink résztvevőiben, hogy milyen festéket válasszanak és vásároljanak, amikor otthon szeretnének nekiállni festeni. Ebben a bejegyzésben a festékválasztás témakörét járjuk körbe és adunk pár támpontot a döntés meghozásához.   A festékválasztás szempontjai   Csak úgy tudunk jól választani, ha végig gondoljuk, hogy milyen képet szeretnénk készíteni és azt mekkora anyagi és időráfordítással tudjuk kivitelezni. Ezeken kívül az sem volna baj, ha tisztában lennénk a saját képességeinkkel, illetve azzal, hogy melyik technika az, amelyik igazán közel áll hozzánk. Érdemes akár többféle technikát és festéket is kipróbálni, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett, bevásárolva a festékekből és a hozzá való eszközökből. Keressünk lehetőségeket a kipróbálásra és a gyakorlásra, valamint konzultáljunk a nálunk tapasztaltabb ismerősökkel, a művészellátó boltok eladóival vagy az élményfestés instruktoraival. Most két alapvető festéktípust fogunk összehasonlítani, hogy megkönnyítsük a döntést. A vízfestéket, mint lehetőséget most nem tárgyaljuk, hiszen a használata nagyban különbözik az itt említett másik két festéktípusétól.   Az olajfesték Egy kis történelem Ennek a festéktípusnak a korai elődeit a XV. században élt flamand festő Jan van Eyck kezdte el alkalmazni a képeihez és a használat során fokozatosan kísérletezte ki a számára legideálisabb összetételt, amely lehetővé tette,

Olvass tovább »

Fesd meg a misztikus holdat!

A Holdról mára rengeteg információ áll rendelkezésre, de ez az égitest valamelyest mindig misztikum marad az emberiség számára. Jelenléte állandó, de formája minden nap változó. Lehet parányi és hatalmas, fénye lehet megnyugtató, utat mutató és lehet borzongató és félelmetes. Valószínűleg nincs olyan látó ember a Földön, aki nem tekintett volna fel az égboltra valamikor a ragyogó Holdat megcsodálni. A Hold az emberiség egyik közös kincse, nem csoda, hogy szinte minden műfajú művészeti alkotásban megjelenik. Természetesen a festészet egyik kedvelt témája is. A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban több Holdat ábrázoló festmény közül is válogathattok.   Tények a Holdról Kísérő égitestünk vélhetőleg 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy nagyobb objektum eltalálta a Földet, ezáltal  a Föld körül keringő leszakadt sziklák összeolvadtak és lehűltek.  Ez a magyarázat arra, hogy a Hold összetevői teljesen megegyeznek a Földön található anyagokkal. A felszínén lévő kőzetek színét mi a Földről szürkésfehérnek észleljük, pedig valójában olyan sötét, mint a szén, csak a napfény tükröződik rajta ezüstös színben. A Holdon látható sötétebb foltok nem mások, mint 3 milliárd éves lávarétegek, melyeket holdtengereknek is szoktak nevezni. A Hold tőlünk átlagosan 384 ezer kilométerre található. Ennyi kilométert 133 nap alatt tudnánk megtenni autóval egy másodperc megállás nélkül. Ugyanakkor lenyűgöző tény, hogy

Olvass tovább »

A legtöbbször lefestett emberek – Kiki de Montparnasse

Mai cikkünkben egy nagyon sokoldalú, sok művészt megihlető nőt mutatunk be. Kiki de Montparnasse Alice Ernestine Prin néven született francia kabaré-előadóművész, festőművész és művész múzsa. Az első világháború utáni szabados Párizs sokakat inspiráló személyisége volt.  Billy Klüver és Julie Martin, Kiki életrajzírói úgy jellemezték, hogy ő volt az évszázad egyik első valóban független nője. Egy másik híres francia múzsa, Suzy Solidor után ismerjük meg Kiki de Montparnasse-t.   Alice-nek fiatalon kellett felnőnie Prin egy fiatal egyedülálló anya gyermekeként született egy vidéki francia kisvárosban, Châtillon-sur-Seine-ben 1901-ben. Nagymamája nevelte, mivel édesanyja Párizsba költözött, hogy szerencsét próbáljon és új életet kezdjen. A kis Alice 12 évesen követte anyját a fővárosba, ahol folytatta tanulmányait. Egy év múlva felhagyott a tanulással, hogy ő is pénzkereső lehessen, kezdetben boltokban, pékségekben dolgozott kisegítőként. 1917-ben úgy döntött, hogy szerény keresetét szobrászoknak való meztelen modellkedéssel egészíti ki. Ez konfliktushoz vezetett édesanyjával, aki dühében kitagadta és az utcára tette az akkor 16 éves lányt.   Hajléktalan lányból ünnepelt modell  Az utcán élve felfedezte a Montparnasse-t, az akkori Párizs bohém művésznegyedét és hamarosan összebarátkozott Chaim Soutine művésznővel. Ő volt az, aki bevezette az ottani művész társadalomba, s Alice hamarosan olyan alkotók barátságát élvezte, mint Maurice Utrillo, Jean Cocteau, Moïse Kisling, Fujita

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü