A repülő lámpások története

Az egyik legnépszerűbb festmény, amely időről időre felbukkan a KreatívLiget Élményfestő Stúdió megfesthető képei között a kínálatban az ’A repülő lámpások éjszakája’ című.

Ez egy olyan kép, amely nagy kedvence lehet mindenkinek, aki a távol-keleti kultúrát közel állónak érzi magához.

 

A repülő lámpások szerepe eredetileg

A festményen is ábrázolt papírballonokat repülő lámpásnak, azaz Tiang Deng-nek, vagy más néven kívánságlámpásnak is nevezik, eredetük pedig több száz évvel ezelőttig nyúlik vissza.

A Távol-Keleten kora egyik legismertebb katonai stratégájaként, Kong Ming (más néven Zhuge Liang, ejtsd Csu-ko Liang, élt: i.sz. 181-234) katonai információk eljuttatására használta a repülő lámpásokat, amelyek segítségével sokkal távolabbi pontokra is elértek a hírek, mint addig bármikor.

Liang nem csak kiváló stratéga, hanem neves politikai tanácsadó, valamint gépészeti és matematikai zseni is volt, amely tehetségekkel megáldva korának kiemelkedő személyiségévé tudott válni.

 

A repülő lámpások másodlagos szerepe

A későbbi időkben a falvak egyszerű, polgári lakossága is felfedezte magának a lámpást, mint kommunikációs eszközt. Mivel szinte nem volt semmilyen más lehetőségük a távolabb élő rokonaikkal érintkezni, a repülő lámpások segítségével küldték el személyes üzeneteiket.

Ha nem volt konkrét üzenet, idővel akkor is rendszeresen eresztettek fel repülő ballonokat. Abban bíztak, hogy a családjukat és a szeretteiket így megóvhatják a betegségektől, a szerencsétlenségektől és mindenfajta bútól és bánattól. Ebből az átalakult szokásból ered aztán a kívánságlámpás vagy szerencselámpás név is.

 

A repülő lámpások szerepe a jelenkorban

Ázsiában a mai napig hagyományosan több ezer repülő lampiont, vagy más néven kívánságlámpást engednek fel az emberek újév napján, vagy az ismert “Fullmoon” (Telihold) ünnepeken. Bár sok-sok év eltelt az első hasonló okból történő szélnek eresztés óta, azért még napjainkban is mindig él a szokás, hogy a lámpások feleresztésekor a belesuttogott kívánságok valóra válnak. Amikor pedig felszállnak az ég felé, magukkal viszik az emberekre leselkedő rosszat, a betegségeket, a bánatot. Végül, amikor a kívánságlámpás fénye kialszik, elkezdődik egy tisztább, új élet.

Napjainkban a repülő lámpások elbűvölő dekorációs elemként használatosak a szabadtéri esküvőkön, vagy akár születésnapok és céges rendezvények alkalmával.

 

Használatuk azonban nem veszélytelen és nem is túl környezetbarát. Így, ha igazán önfeledten szeretnénk gyönyörködni a repülő lámpásokban egy csodás nyári éjszakán, akkor a legjobb, amit ezen vágyunk beteljesüléséért megtehetünk, hogy festünk egy képet. Elkészítjük egy élményfestésen ’A repülő lámpások éjszakája’ című festményt a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban. Keresd a képet az aktuális kínálatban az Események menüpontban vagy írj nekünk, ha nem találod!

Szeretettel várunk minden a téma iránt érdeklődő, alkotni vágyó olvasót, aki ki szeretné próbálni, hogy milyen, amikor egy vásznon elevenedik meg a hangulatos Távol-Kelet, ráadásul egy saját alkotás keretein belül.

Blog

Élményfestés – Martin Beaupré

Amikor festményeket választunk az élményfestés foglalkozásokra, kiemelt figyelemmel vagyunk a kortárs festészet és annak képviselői felé. Így találtunk rá arra a kanadai festőművészre is, akinek több képét is megtalálhatják érdeklődőink a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban aktuálisan megfesthető művek között.   Amit Martinról tudni lehet Martin Beaupré Quebecben, Kanadában született 1961-ben. Az évek során megtalálta az egyensúlyi pontot azáltal, hogy a művészetét az energiával társította és főállású festőként tud dolgozni. Az elkészülő festményei sok esetben a saját belső világát tükrözik, amellyel harmonikus életvitelét is tükrözi. A képein keresztül egy zen utazásra visz minket nézőket, amely a szépség és a harmónia keresését tárja elénk tompa tónusokkal, vagy akár derűs és zsúfolt kompozíciókkal. 1995-ben Martin megalapította a Médit’Art műhelyt, ahol modern és intuitív festészetet tanít az arra fogékony érdeklődők számára. Rendszeresen moderált művészetterápiás műhelyeket hirdet meg amatőr és profi festők számára, amelyeket az eredeti otthonától távol, az Egyesült Államok sivatagaiban és Hawaii trópusi környezetében tart meg.   Martin Beaupré festményei A képeit a világ minden tájáról érkező magán- és vállalati gyűjtők vásárolják. Ők úgy találják, hogy Martin kortárs vásznai katartikusak, mert mély érzelmeket keltenek a szemlélőben. A festmények az energiát és a dinamizmust a nyugalommal ötvözik, briliáns módon. Martin különféle anyagokkal dolgozik, amelyeket szívesen

Olvass tovább »

Élményfestés – Ember ábrázolás

Ha portrét vagy teljes alakos emberábrázolást szeretnénk festménnyé formálni, akkor biztosan elő fog kerülni az a kérdés, hogy hogyan tudjuk az emberi bőrt megfesteni árnyalatokkal, fényekkel és árnyékokkal együtt. Ebben a bejegyzésben ezt a kérdést fogjuk körbejárni egy kicsit alaposabban.   Bőrszín típusok Bőrünk színét elsősorban a melanin nevű pigmentanyag határozza meg, amelynek az a fő funkciója, hogy védje a bőrünket és ezen keresztül az egész szervezetünket az ultraibolya sugárzással szemben. A Földön a sarkoktól haladva az Egyenlítő felé az ultraibolya sugárzás mértéke fokozatosan növekszik, ezért is van az, hogy az Egyenlítőhöz közel élő népek bőre a legsötétebb a világon. Az emberiség története során – az UV zónák vándorlása következtében – a különböző bőrszín típusok területi elhelyezkedése is folyamatosan változott. A kutatók által elvégzett genetikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a modern ember őse sötét bőrű volt és a világosabb bőrtípusokat eredményező genetikai mutációk csak később alakultak ki, azoknál a népcsoportoknál, akik az Egyenlítőtől északra vándoroltak. A világosabb bőrtípusok a közvetlen napfény hatására sötétebbé válnak, azaz lepirulnak vagy lebarnulnak, a bőrtípustól, a napfény intenzitásától és idejétől függően. Tulajdonképpen ez a reakció is az UV sugárzás elleni védekező mechanizmus következménye. Az emberek bőrszínét az életkor is befolyásolja. Kisgyermekként mindenkinek világosabb a

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Szinyei Merse Pál

Ha csak annyit mondunk, hogy Majális vagy hogy a Lilaruhás nő, akkor bizonyára sok olvasónk egyből tudja, hogy melyik festményekről van szó és talán beugrik nekik Szinyei Merse Pál festőművész neve is, akiről egy utcát Budapesten és az ott található gimnáziumot is elnevezték. Festészeti stílusnak, irányzatnak vagy mozgalomnak Szinyei nem lett névadója és a legnépszerűbb képei is csak évtizedekkel az elkészülésük után lettek igazán elismertek, mégis elmondhatjuk róla, hogy a magyar XIX. századi festészet egyik legfontosabb alakja volt ő. Az általa alkalmazott technika pedig az impresszionistákat megelőzve varázsolt pompázatos színeket, oldott körvonalakat és napfénytől sugárzó ragyogást a vászonra.   Szinyei Merse Pál életének története Régi nemesi családból származott, mintegy 700 évre visszavezethető családfával. A XIX. századra nem számítottak különösebben vagyonosnak, de a fiatal Szinyeinek biztosan nem voltak anyagi gondjai. 1845. július 4-én született, a család harmadik gyermekeként, és őt követte még öt testvére, így összesen nyolcan nevelkedtek a jernyei családi kúriában. Eperjesen egy katolikus iskolában, majd Nagyváradon tanult, ahol aztán érettségi vizsgát tett és megalkotta első képeit, azaz elkezdett festeni tanulni. 1864-től a müncheni Képzőművészeti Akadémián tanult, ahol az egyik mestere az akadémikus Karl von Piloty volt. Szinyei művészetére erősen hatott Gustave Courbet friss természetszemlélete, akit az 1869-ben megrendezésre került

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü