Élményfestés – London

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa. A legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságban és Európában Moszkva után a legnépesebb város. A Londoni-medencében helyezkedik el, a Temze folyó mindkét partján. A története egészen a várost alapító rómaiakig nyúlik vissza, akik a várost Londinium-nak nevezték el. A középkor emlékeit a város központjában található City of London őrzi, a mai London ezt a városrészt veszi körbe.

 

London, mint festészeti téma

Londonban több világörökségi helyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Kew Gardens, a Westminster-palota és a Westminsteri apátság. Híres nevezetessége a városnak a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. Ezek közül több is igen népszerű festészeti téma napjainkban is, jó alapot szolgáltatva a kortárs festők képeinek és dekorációt biztosítva sok otthonnak és irodának.

 

London épületei festményeken

Claude Monet 1899 ősze és 1901 tavasza között egy jó pár festményt készített a londoni Parlament épületéről, a Westminster palotáról. A képek szinte teljesen azonos nézőpontból ábrázolják az épületet. Monet először a Savoy hotel egyik szobájából, később pedig a Saint Thomas kórház teraszáról készítette el a festményeit. A képek a sűrűsödő esti ködben ábrázolják a brit parlament épületét.

Korábbi sorozataihoz hasonlóan Monet egyszerre több képen is dolgozott a helyszínen és a napszakok, valamint a közben megfigyelhető fényeffektusok változásának függvényében mozgott az állványai között.

Csaknem 100 képet készített a témáról Londonban, majd ezeket otthoni műtermében tökéletesítette tovább. Utómunkálataihoz fényképeket is rendelt Londonból, amivel aztán kiváltotta néhány kritikus ellenszenvét és támadását. Az ebben az időben már igen elismert művész magabiztosan válaszolt a kritikákra. Azt mondta, hogy “a művek elkészítése az én dolgom, és a néző fogja megítélni munkám eredményét”.

Monet 1904-ben aztán 37 képet állított ki a Westminster sorozatból nagy sikerrel a Durand-Ruel galériában, Párizsban.

 

Élményfestés és London

Ha már jártál Londonban, akkor azért, ha pedig nem jártál, akkor azért ajánljuk Neked szeretettel a londoni témájú élményfestés foglalkozásainkat. Csodálatos képeket készíthetsz instruktoraink útmutatója alapján és végül egy olyan élménnyel is gazdagodhatsz, amelyre sokáig emlékezni fogsz, főleg, ha gyakran ránézel az elkészült festményre.

Keresd a Londonnal kapcsolatos képeket az Események menüpontban, nézd meg az időpontokat és válaszd ki a Neked megfelelőt akár már ma! Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba egy 3 órás kreatív időtöltésre.

Blog

Hírességek, akik festenek is – Johnny Depp

Depp nevét mostanában sajnos nem a művészvilágban mutatott tehetsége és munkája kapcsán hallottuk, hanem csúnya válásának és szétcsúszott életének apropóján. Hogy mi lehet az igazság abból, amit exnejével kölcsönösen egymás fejéhez vágnak, talán sosem tudjuk meg, mindenesetre hatalmas gumicsontot dobtak a bulvárra éhes közönségnek. A (kapcsolati) erőszak bármilyen formája megengedhetetlen, ez az egy vitathatatlan tény, amit a közelmúltbeli pereskedés kapcsán megállapíthatunk. Cikkünknek nem tisztje pálcát törni Depp fölött, vagy épp felmenteni a színészt a vádak alól, hanem elismerni ennek a nem mindennapi polihisztornak a tehetségét. Ugyanis a színészeten kívül Johnny Depp kiváló zenész és festő is.   Korán otthagyta az iskolát a zenei karrierért John Christopher Depp II, 1963. június 9-én látta meg a napvilágot Owensboroban. Ősei Angliából vándoroltak ki, de távolabbi felmenői között előfordultak  francia hugenották is. Anyja, Betty Sue Palmer pincérnőként, apja, John mérnökként kereste kenyerét.  Christie és Debbie a lánytestvérei,  fiútestvére  pedig Danny, aki később az írói pályát választotta. Azt nyilatkozta, hogy legjobb gyerekkori barátja a nagypapája volt, ám azt követően, hogy a Depp család Floridába költözött, ő elhunyt. Tizenkét éves  volt, mikor az anyja vett neki egy elektromos gitárt, és Johnny különféle garázsbandákban kezdte próbálgatni a szárnyait. Tizenöt éves volt, mikor szülei a válás mellett döntöttek,

Olvass tovább »

Fess velünk felhőket!

Felhőket festeni egyáltalán nem könnyű dolog. A felhők sosem egyszínűek és a látszólagos felületükön sokféle fényhatás érvényesül egyszerre. Függ attól, hogy milyen napszak van, illetve, hogy süt-e a nap és ha igen, akkor a fénye milyen szögből és irányból éri el a fodros-bodros égi képződményeket. Az óvodás korú gyerekek sokszor kéknek festik vagy színezik a felhőket a fehér papíron, ami végül is nem rossz megoldás, csak éppen semmi köze a valósághoz. Ha igazán szép felhőket szeretnénk festeni, nem árt, ha egy kicsit arról is tájékozódunk, hogy milyen sokfélék is lehetnek.   A felhők típusai A felhők a levegőbe felszálló vízpárából kialakuló, a légkörben lebegő apró vízcseppekből és/vagy jégkristályokból álló halmazok, amelyekből többféle halmazállapotú csapadék, eső, hó vagy akár jégeső is keletkezhet. A talaj közelében lévő felhőket ködnek nevezzük. A felhők fajtáinak leírását legelőször Jean-Baptiste Lamarck francia természettudós publikálta az 1802-ben megjelent Meteorológiai Évkönyvben. Ebben a leírásban Jean-Baptiste öt alaptípust különböztetett meg, majd ezt később 12-re bővítette. Ugyanebben az évben egy angol műkedvelő meteorológus, aki először gondolt ki a felhőfajtáknak nevet is, 7 alaptípus szerint osztályozott. Majdnem 100 évnek kellett eltelnie, hogy aztán Münchenben az 1891-es nemzetközi meteorológiai konferencián létrehozzanak egy bizottságot, amelynek feladata egy felhőatlasz elkészítése volt. Az első atlaszt

Olvass tovább »

5 tévhit az élményfestésről

Sokan hallottak már az élményfestésről és van, aki már ki is próbálta vagy folyamatosan jár ilyen foglalkozásokra, de sokan még nem is ismerik ezt a fajta kreatív kikapcsolódási és hobbi lehetőséget, illetve sokakban tévhitek élnek azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent ez a fajta festészet és hogyan kell elképzelni egy ilyen foglalkozást. Ezeket a tévhiteket szeretnénk most egyszer és mindenkorra eloszlatni.   1. tévhit Az élményfestés nem más, mint egy festőtanfolyam Valójában egy élményfestés foglalkozáson nem kimondottan képzőművészeti oktatás zajlik és nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre a résztvevők. A folyamat során nem az adott mű és annak tartalma a fontos, hanem maga az alkotás öröme. Az élményfestés meghozza az alkotókedvet és további festésre sarkall. Ez az élmény főleg azoknak új és érdekes, akik korábban még nem végeztek ilyen szabadidős tevékenységet, ami inkább szórakozást és kikapcsolódást jelent, mint munkát vagy feladatot.   2. tévhit Csak az jöhet el egy élményfestés foglalkozásra, aki már tanult vagy tud festeni Valójában mindig úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és soha nem okozott neki különösebb örömet. Ezt az

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü