Élményfestés – A macska

Az erre irányuló kutatások szerint a macskák mintegy 10000 évvel ezelőtt kezdtek el az emberek társaságában élni, illetve fokozatosan háziasították őket. Az első háziasított macskák valószínűleg az ókori Egyiptomban éltek, ahol nagy tiszteletnek örvendtek és különleges bánásmódban részesültek.

Napjainkban, a közösségi média korában talán egy állat sincs, amely akkora figyelmet kapna, mint a macska. A macskát ábrázoló képek népszerűsége nem most kezdődött. Amióta a macskák az emberrel együtt élnek, azóta a faliképek, a festmények, a szobrok és az egyéb iparművészeti alkotások főszereplőivé is váltak.

Ebben a cikkben nálunk is a macskákról szól minden és arról, hogy milyen szerepet töltöttek be a különböző korszakokban az emberek életében és ezzel összefüggésben hogyan ábrázolták őket.

 

A macska, mint szimbólum

Az állat szimbolikája sokrétű, pozitív és negatív értelemben egyaránt szerepelhet. Jelképezheti a hatalmat, a lustaságot, a kéjvágyat, az ördögöt, a halált, a démoni erőket és a női testet. Köztudott, hogy a macska a sötétben is jól lát, ezért az éleslátás, a belső látás megtestesítője, az éjszaka és a titkos tudás megtestesítője.

 

A macska az ókorban

A Nílus partján élő emberek szerint Ré, a hatalmas napisten éjszakánként fekete kandúr alakjában harcolt Agep, a sötétség gonosz kígyója ellen. Ezért az akkoriban élő házimacskákat is különleges tisztelet övezte és kiemelt helyre kerültek az istenségekkel kapcsolatos kultúrában.

A macskát mindenekelőtt Bastet istennő állataként tisztelték, ezért a gyermekek születéséért és a Hold égi útjáért felelős termékenységistennőt gyakran ábrázolták macskafejű asszonyként.

Bastet istennő kultuszának központja a Nílus deltájától keletre fekvő Bubasztisz városa volt. Amikor i.e. 950 körül Szeszonk fáraó itt rendezkedett be állandó tartózkodásra, az istennőt minden korábbinál jobban kezdték tisztelni és a kultusza az egész országban elterjedt. Az i.e. 450-ben Egyiptomban járt a híres görög történetíró, Hérodotosz. Írásaiban aztán beszámolt a gyönyörű, 300 méter hosszú templomról, amelyet Bastet istennő tiszteletére építettek. A fennmaradt írás szerint az épület több ezer macskának adott otthont, ahol a rendkívüli tiszteletnek örvendő papok vigyáztak rájuk. A templomot széles vizesárok övezte, a rendkívül gazdagon díszített oltáron pedig ott magasodott az istennő szobra.

Ebben az időben az összes nagyobb városban pompás Bastet templomokat emeltek, és az egyiptomi emberek fából, agyagból vagy fémből készült macska amulettet hordtak maguknál. Tavasszal a zarándokok Bubasztiszba vándoroltak, hogy egy nagyszabású ünnepségen táncokkal és énekkel, finom ételekkel és gazdag áldozatokkal ünnepeljenek.

A macskák Egyiptomban különleges védelmet élveztek. Volt olyan is, hogy halállal büntették, ha valaki megölt egy állatot, akár véletlenül vagy akarattal. A legenda szerint a perzsa király, Kambüzész ravaszul ki is használta ezt az egyiptomi szokást, amikor III. Pszammetik fáraó és serege ellen háborúzott. Állítólag macskákat köttetett saját katonái pajzsára, amely tettnek az lett az eredménye, hogy az egyiptomiak inkább megadták magukat, mint hogy a szent állatokat megsebesítsék vagy megöljék a harc közben.

 

A macska a kínai és a japán kultúrában

Az ősi Kínában a macskák elsősorban jótékony állatként jelennek meg, mivel a gabonát elpusztító egerek ellenségei, ám bizonyos esetekben megjelenhettek a rontó hatalmak és a jin állataként is.

Japánban a macska a szent iratok megóvásában nyújtott segítséget. A metszeteken gyakran hétköznapi jelenetekben örökítették meg a macskák életét. Ilyen volt az evés, az alvás, a nézelődés vagy az állat és gazdájának bensőséges kapcsolata.

 

A macska az európai kultúrában

A középkori Európában sajnos nem igazán volt jellemző és népszerű a macskák ábrázolása, mivel számos rossz tulajdonságot tulajdonítottak nekik és a macska megjelenése az ördöggel való kapcsolatot jelképezte. A keresztény vallás általában az állat negatív vonásait emelte ki, így válhatott a lustaság és a kéjvágy kifejezőjévé. A fekete macska pedig a démoni erők, a szerencsétlenség, a halál és a Sátán megtestesítője lett.

A macska gyakran volt erotikus szimbólum. Testének hajlékonysága, hullámzóan kecses mozgása, puha, nesztelen járása miatt a női testre is emlékeztetheti a szemlélőt. A macska kiszámíthatatlan és megismerhetetlen, változékony természete a női lélekre utal. Az egyik pillanatban még barátságosan doromboló macska utána hirtelen kiereszti a karmait és karmol.

A későbbi ábrázolások során gyakran jelentette a macska a női szépséget és az engedelmes szeretetet.

Leonardo da Vinci és Albrecht Dürer is festett olyan vallási témájú képet, amelyen egy macska is szerepel. A barokk kortól kezdve a macskák a vidéki életet bemutató alkotásoknak is rendszeres szereplői lettek.

A 19. századtól egyre több festményen jelentek meg a macskák. Pierre-August Renoir, Édouard Manet, Théodore Gericault és Pablo Picasso is festett macskás képeket, amelyek a leghíresebbek ebben a témakörben.

 

A macska, mint terápiás lehetőség

A macskákról szóló videók állítólag nagyon jó hatással vannak azokra az emberekre, akik megnézik ezeket a kisfilmeket. Egy kérdőíves felmérésben 7000 internetfelhasználó előzetes tulajdonságait, viselkedését, macskavideó nézési szokásait és ez utóbbi okát térképezték fel.

A felmérés szerint a videók megnézését követően a nézők jelentős többsége reménytelibbnek, pozitívabbnak és jobban inspiráltnak érezte magát, ezzel egyidőben pedig a szorongás és a düh érzése csökkent bennük.

 

Mi pedig arra biztatjuk olvasóinkat, hogy próbálkozzanak meg azzal is, hogy macskákat, illetve macskás képeket festenek. A siker és ezáltal a jó érzés garantált. Az aktuális lehetőségek az Események menüpontban találhatóak.

Blog

Fess velünk pitypangot!

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang. Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.   A pitypang felhasználási lehetőségei Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye. Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert. A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk. A pitypang hatóanyagai A

Olvass tovább »
Élményfestés fejleszthető kreativitás

A fejleszthető kreativitás

A kreativitás fejlesztése egyáltalán nem lehetetlen dolog. A legtöbb ember nem úgy születik, hogy magáénak tudhatja a szárnyaló kreativitást, de ahogy cseperedik és fejlődik gyermekkorában, úgy tudatosan terelgethető és tanítható arra, hogy más szemszögből is vizsgálja az elé kerülő helyzeteket és feladatokat. A kreativitás megléte vagy magas szintű mivolta nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki képes teljesen új dolgokat kitalálni és létrehozni, vagy egy rendkívüli és megismételhetetlen produktumot létrehozni, ami majd biztosan híressé teszi. A kreatív gondolkodás a mindennapi életben sokszor egyszerűen abban nyilvánul meg, hogy képes vagyunk máshogy látni a dolgokat, máshogy hozzáállni egy problémához és más (végső soron jobb, hatékonyabb vagy egyszerűbb) megoldást találni valamire, amire addig, a „szokásos” gondolkodásunkkal még nem sikerült. A kreativitás eszerint tehát nem csak a művészek, tudósok és zsenik kiváltsága, hanem mindenki lehetősége egy teljesebb életre, és ami a legjobb hír vele kapcsolatban az, hogy még felnőttkorban is lehetőségünk van a fejlesztésére. Mit érünk vele, ha fejlesztjük a kreativitásunkat? A kreativitás segítségével egészen egyszerűen jobban fogunk élni. A jobb minőségű élet pedig azt is jelenti, hogy jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben azáltal, hogy hatékonyabban tudunk dolgozni és feladatokat megoldani, ettől sikeresebbnek, különlegesebbnek érezzük majd magunkat, ez pedig az életünk más területein is

Olvass tovább »

Híres női festők – Catharina van Hemessen

Catharina van Hemessen (1528 – 1588)  az első elismert flamand festőnő, aki az 1540-es évek vége és az 1550-es évek eleje között alkotott intenzíven. Fennmaradt alkotásai közül kis méretű női portrék és néhány vallási kompozíció a legismertebbek. Ő az első művész, aki önarcképet festett magáról, mely festés közben ábrázolja.   Művész családba született Abban a korban, melyben Catharina élt és alkotott, a nők számára majdnem elérhetetlen volt a festőművészi karrier és az ezt megelőző képzés. A festőtanoncok anatómiai ismereteik mélyítése végett boncolásokon vettek részt és meztelen férfitesteket tanulmányoztak. A tehetséges gyermekek leghamarabb 9, legkésőbb 15 éves koruktól együtt éltek egy idősebb, tapasztaltabb festővel, hogy testközelből lessék el a szakma csínját-bínját. Ez az empirikus tanulás 4-5 éven keresztül tartott. Mindezen okokból nagyon kevés női művész kapott megfelelő képzést. Akik mégis hozzájutottak a tanulás lehetőségéhez, azoknak rendszerint valamelyik közeli rokonuk is festő volt, aki vállalta oktatásukat. Így volt ez Catharina esetében, akit apja, Jan van Hemessen tanított pályája első 5 évében lakóhelyükön, Antwerpenben. Úgy tartják Catharina keze munkája apja több alkotásán is megtalálható. Mikor a művésznő elismert művész lett, maga is mestere lett 3 festőtanoncnak.   A tehetség és szerencse alakította útját Catharina van Hemessen korának híres festője volt, ami részben annak

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü