Érdekességek a pitypangról

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang.

Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.

 

A pitypang felhasználási lehetőségei

Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert.

A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk.

A pitypang hatóanyagai

A gyermekláncfű növény leveleiben megtalálható a vitaminok és ásványi anyagok igen széles palettája. A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint és béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős. Ebből az anyagból ráadásul a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

Amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, hogy a szeszkviterpén nevű összetevő az arra érzékenyekből allergiás bőrreakciót vált ki, ezért a használata körültekintést igényel.

A pitypang élettani hatásai

A gyermekláncfüvet sokféle betegségre és azok tüneteire alkalmazzák már évszázadok óta. Régen még kevésbé tudatosan és nem ismerve a pontos összetevőket alkalmazták a növényt különböző gyógymódokhoz, napjainkban már konkrét magyarázatunk is van arra, hogy miért jó ebből a növényből fogyasztanunk akár tea forrázataként, akár salátaként vagy tinktúrát készítve. A gyökerét is meg lehet enni, nyers állapotában vagy szárítva is. A gyökerekből készült főzet borogatásra is alkalmas.

Máj- és epebántalmak

A gyermekláncfűből készülő tea alkalmas lehet az epehólyag és a máj bántalmainak kezelésére. Gyökerét évszázadok óta a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, vagyis a sárgaság ellen használják.

Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztíthatja, az epehomokot és az epesarat eltávolíthatja a szervezetből. A növény alkalmazása alkalmas lehet az epekő kialakulásának megakadályozására.

Idegrendszer

A pitypang virágja az egyik leggazdagabb lecitin forrásunk. Ez az anyag növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, amely hatással lehet az emlékezőképességre is.

A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, amely igen jó nyugtató hatással bír.

Veseproblémák

A gyermekláncfű erősen vízhajtó hatású szer, eltávolíthatja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegítheti a hólyagfertőzések gyógyulását is. A vesék működését szabályozhatja és olyan fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában játszanak jelentős szerepet.

Ízületi problémák

Alkalmas lehet a növény használata reumatikus fájdalmak, idült ízületi gyulladások és a köszvény kezelésére, mind belsőleg tinktúra, mind pedig külsőleg borogatás formájában.

Emésztőszervrendszer

A gyermekláncfű erősítheti a hasnyálmirigyet és a lépet. Segítheti az emésztést, javíthatja a gyomor működését. Étvágygerjesztő hatása is van.

Szív- és érrendszer

A népi gyógyászatban régóta használják a gyermekláncfüvet vértisztításra és méregtelenítésre. Vércukorszint szabályozó hatása valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető.

 

A pitypang festményeken

Dekoratív témája a képzőművészeteknek a gyermekláncfű, főleg abban a fázisában, amikor már a magok és a hozzájuk kapcsolódó ernyőcskék alkotnak egy majdnem szabályos gömb alakú virágfejet.

Ha szeretnéd Te is megfesteni a kedvenc pitypangjaidat, gyere el hozzánk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba és alkoss velünk! Az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban találod, ahol sokféle kép közül választhatod ki a Neked legjobban tetszőt.

Blog

Élményfestés 3D-ben

Amikor azt olvassuk vagy halljuk, hogy a festészet is lehet 3D, akkor elsőre lehet, hogy valami virtuális valóságban végzett alkotó tevékenység jut eszünkbe, amit az emberek a jövőben fognak végezni, speciális szemüvegben. Biztosan van ilyen kezdeményezés is, de amiről ebben a bejegyzésben szó lesz, az egy kicsit nagyobb hagyományokkal rendelkező technika, mint a 21. század futurisztikus elképzelései. Valójában a 3D festészet évszázadok óta létező dolog, ráadásul nem is egyféle technika létezik. Ezek segítségével elérhetjük, hogy a kétdimenziós vászonból a festményünk bizonyos részei kiemelkedjenek a két dimenziós térből. Az alkalmazott színekkel, a felhasznált anyagokkal megvalósítható, hogy a képet valóságosan is három dimenzióba tudjuk helyezni. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a lehetséges technikákat, amelyek 3D hatást hoznak létre.   A modellpasztás technika A technika lényege az, hogy nem festékrétegeket visz fel vastagon a vászonra, hanem struktúrpasztával (más néven modellpasztával) dolgozza ki a kép kiemelkedő részeit. A struktúrpaszta egy olyan sűrű állagú, apró szemcsés és általában fehér színű massza, aminek a segítségével a kétdimenziós festővásznon tudunk kialakítani térből kiemelkedő területeket, struktúrákat. Az anyag szilárdulás után festhető bármilyen festékkel. Virágszirmok vagy tengeri hullámok kiemelésére nagyszerűen alkalmazható, de akár absztrakt képek még érdekesebbé tételére is remekül használható.   A festőkéses technika Ennél a technikánál a festék

Olvass tovább »

Élményfestés – Szív motívum

A szív motívum az egyik legtöbbet használt jelkép, amit világszerte használunk a szeretet, a szerelem vagy éppen az egészség kifejezésére. Tesszük mindezt úgy, hogy a szimbólum formája valójában nem sokban hasonlít a valódi szív, mint szerv alakjára. Több elmélet is létezik annak a magyarázatára, hogy hogyan és miből alakult ki a napjainkban is használt szív motívum.   A szív motívum eredete A legelterjedtebb elképzelés szerint a szív formát egy ókorban alkalmazott gyógynövény, a fogamzásgátlóként használt szilfium termése ihlette. A kutatók ugyan nem tudják, hogy a görögök és rómaiak pontosan mely növényre használták ezt a megnevezést, de a tudomány több olyan növényfajt is ismer, amelyre valamennyire ráillenek a korabeli leírások. Azért vélnek összefüggést felfedezni a növény és a szív motívum között, mert kapcsolat áll fenn köztük a szexualitás témáján keresztül. Más elképzelések szerint a modern szív szimbólum alakja a női mellek, a szeméremdomb, Ámor nyílhegyének, vagy akár a herezacskó formájából eredeztethető. Tehát a szerelmet, a kapcsolódást két ember között igencsak a testiség oldaláról közelíti. Az sem kizárható, hogy a ma is használt jelkép azután született meg, hogy a középkori tudósok az ókori orvosi szövegeket felhasználva igyekeztek megrajzolni a szív felépítését. Abban az időben ugyanis tiltott dolog volt a boncolás, a kor

Olvass tovább »

Milyen pozitív hatásai lehetnek a festésnek?

Bárki, aki eddigi életében alkotott bármi kreatív dolgot, tudja hogy mennyire jó érzés már az alkotás folyamata is, és végül mindennek a megkoronázása az elkészült mű, amikor elégedetten dőlünk hátra, és gyönyörködünk a kezünk munkájában. Mindenki érzi, hogy az alkotó tevékenység pozitívan hat ránk, de vajon mik is ezek pontosan? Ezeket soroljuk fel ebben a bejegyzésben.   A festés felszabadít Előfordulhatnak az ember életében olyan traumák, fájdalmak, elakadások, amelyekről nehezen tud beszélni. Ilyenkor akár ki is festhetjük magunkból a problémát. Jó, ha csak hagyjuk, hogy az érzelmeink vezessék a kezünket, már ettől megkönnyebbülést érezhetünk, hiszen ezek a feldolgozatlan érzések, események kikerültek a vászonra. A festés öngyógyító folyamatokat indíthat el.   Az alkotás csökkenti a stresszt Rohanó világunkban könnyen előfordul, hogy annyira beszippant minket a napi mókuskerék, hogy pihenő időben is folyton a stresszt okozó dolgokon pörgünk. Kreatív alkotó tevékenység közben az agy kikapcsol, “flowba” kerülünk, ilyenkor kizárjuk a külvilágot, csak a vászonra koncentrálunk és csak az adott pillanat számít. Az izmaink ellazulnak, az idegrendszerünk megnyugszik, akárcsak egy meditáció során.   A festés fejleszti a kreativitást Minden kép egyedi, és nincs két egyforma festmény. Mindenképpen fejlődik a kreativitásunk festés során, még akkor is, amikor vezetett festésen veszünk részt. A vezetett festés

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü