Milyen pozitív hatásai lehetnek a festésnek?

Bárki, aki eddigi életében alkotott bármi kreatív dolgot, tudja hogy mennyire jó érzés már az alkotás folyamata is, és végül mindennek a megkoronázása az elkészült mű, amikor elégedetten dőlünk hátra, és gyönyörködünk a kezünk munkájában. Mindenki érzi, hogy az alkotó tevékenység pozitívan hat ránk, de vajon mik is ezek pontosan? Ezeket soroljuk fel ebben a bejegyzésben.

 

A festés felszabadít

Előfordulhatnak az ember életében olyan traumák, fájdalmak, elakadások, amelyekről nehezen tud beszélni. Ilyenkor akár ki is festhetjük magunkból a problémát. Jó, ha csak hagyjuk, hogy az érzelmeink vezessék a kezünket, már ettől megkönnyebbülést érezhetünk, hiszen ezek a feldolgozatlan érzések, események kikerültek a vászonra. A festés öngyógyító folyamatokat indíthat el.

 

Az alkotás csökkenti a stresszt

Rohanó világunkban könnyen előfordul, hogy annyira beszippant minket a napi mókuskerék, hogy pihenő időben is folyton a stresszt okozó dolgokon pörgünk. Kreatív alkotó tevékenység közben az agy kikapcsol, “flowba” kerülünk, ilyenkor kizárjuk a külvilágot, csak a vászonra koncentrálunk és csak az adott pillanat számít. Az izmaink ellazulnak, az idegrendszerünk megnyugszik, akárcsak egy meditáció során.

 

A festés fejleszti a kreativitást

Minden kép egyedi, és nincs két egyforma festmény. Mindenképpen fejlődik a kreativitásunk festés során, még akkor is, amikor vezetett festésen veszünk részt. A vezetett festés során ráadásul új technikákat, eszközöket ismerhetünk meg, amelyeket otthoni alkotó tevékenységünk során is kamatoztathatunk.

 

Az alkotás önbizalmat ad

Mindenki megtapasztalhatta, aki részt vett már élményfestésen, hogy milyen hihetetlen önbizalmat ad, mikor az elkészült művet csodáljuk a foglalkozás végén. Ezzel bebizonyítjuk magunknak, hogy bármire képesek lehetünk. Hiszen sikerült létrehoznunk valamit az üres vászonra. A KreatívLiget élményfestéseken a sikerélmény garantált!

 

A festés boldogsággal tölt el

Egy kutatás szerint kreatív alkotás közben az agyunk azon része aktiválódik, ahol az agy jutalomközpontja található. A vizsgálat szerint a prefrontális kéregben fokozódik ilyenkor a véráramlás, amely nagyon erős boldogságérzetet okoz.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) megállapította, hogy a kulturális és kreatív tevékenység jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre.

 

Fejleszti a finommotorikát és javítja a memóriát

A festés fejleszti a mozgáskoordinációt, kézügyességet, ennek előnyeit nem csak a következő festményünkön láthatjuk, hanem a hétköznapi élet során is jól jön a koordináltabb mozgás, ügyesebb kéz.

Egy 2008-as kísérletben orvostanhallgatókat írattak be egy 8 alkalmas festőkurzusra. A tanfolyam végén kimutatható volt, hogy jelentősen javult a koncentrációs, és memorizációs készségük. Ezek a pozitív hozadékok mindannyiunk életében jól jönnek.

 

Ha Te is szeretnéd megtapasztalni ezt a sok pozitív hatást, válassz kedvedre valót helyszíni élményfestéseink közül, vagy válogass otthoni élményfestő szettjeink között!

Blog

Élményfestés – Francia bulldog

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be a kutyákat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére. Ebben a bejegyzésben egy különleges, bohókás kutyáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is.   A francia bulldog története A 19. század végén jobb megélhetést remélő csipkeverők települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték a már akkor is kis méretű bulldogjaikat. Míg a fajta a szigeten hanyatlásnak indult, a család francia ága felvirágzott, és Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket, és olyan új típust alkottak meg, amely temperamentumában és küllemében is egyértelműen elkülönült az addig ismert bulldogoktól. A fajta hivatalos elismeréséig azonban még hosszú volt az út, mert a denevérfülű, alacsony testű, előreugró állkapcsú kutyák tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak: kézművesek, utcai árusok és szolgálók. A „bouledogue français” csak akkor vált „szalonképessé”, amikor VII. Eduárd brit király is vett egy ilyen kutyát magának.   Milyen kutya

Olvass tovább »

A mandalák típusai, mintái, színei és jelentésük

Mi a mandala? A mandala egy spirituális szimbólum az ázsiai művészetben és a különböző keleti kultúrák népszerű, meditációval is kapcsolatos eleme. A hindu és buddhista kultúrákban a mandalák a világegyetem ábrázolásaként jelennek meg és a megvilágosodás útjára lépéshez szolgálnak egyfajta vezetőként. A mandala szó eredetileg a szanszkrit nyelvből származik, jelentése kör, körszelet, korong vagy ív. A szanszkrit az egyik legősibb indoeurópai nyelv, az egyik köznyelvi változatából származnak a mai észak-indiai ún. indoárja nyelvek. Az ókori India és a hindu vallás máig használt, szoros szabályok közé szorított, de választékos és művészi igényű liturgikus nyelve. A szanszkrit nyelv tudományos használatú és költői nyelvként hasonló szerepet tölt be az indiai kultúrában, mint a latin és az ógörög az európai kultúrában. Egy mandala sokkal több, mint egy egyszerű geometriai alakzatokból felépített dekoráció a falon. A buddhista és a hindu kultúrában olyan szimbolikus jelentéssel bír, amelynek meghatározó szerepe van egy hívő ember számára. A mandalák a hitük szerint a világegyetem különböző aspektusait képviselik. Kínában, Japánban és Tibetben a meditációhoz és az imádsághoz mandalákat használnak, az elhelyezett szimbólumok segítségét igénybe véve. A hinduizmusban és a buddhizmusban az a hitbéli meggyőződése az embereknek, hogy a mandala képes rá, hogy végig vezesse a hívőket az univerzum átváltozásának folyamatán.

Olvass tovább »

Élményfestés gyerekeknek – otthon

A gyerekeknek szóló élményfestés foglalkozások egyik lényeges eleme az, hogy a résztvevők egy kis közösségben együtt alkothatnak. Az élményhez valóban hozzátesz, hogy a gyerekek inspirálják és lelkesítik egymást, az instruktor pedig jelen idejű segítséget tud nyújtani annak, aki ezt kéri. Igen ám, de ez az év megmutatta nekünk, hogy a korábban teljesen természetesnek vett szokásaink és életünk egy megváltozott helyzetben egyáltalán nem olyan magától értetődő. Ráadásul az egészségünk megőrzése érdekében tett óvintézkedések új kihívásokat jelentettek nekünk, amelyekre új – az addigi gyakorlattól merőben eltérő – megoldásokat kellett kitalálnunk.   Élményfestés otthon A fent leírtak szellemében hívtuk életre a KreatívLiget Webshopot, melynek segítségével házhoz rendelhetitek a festéshez szükséges kellékeket egy csomagban akár gyerekek számára is. Az otthoni festést magyarázó videóval segítjük, hogy az mindenki számára érthető legyen és ezáltal meg tudjon valósulni az élmény, akár otthoni körülmények között is. Velünk bármit megfesthet a gyermeked is, hidd el. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálhattok ahhoz, hogy a festmény otthon is tökéletesen sikerüljön. A szettekhez készített, bármikor megállítható és visszatekerhető videónkban minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre együtt festjük meg a képet. Ezzel garantáljuk, hogy rajztudás vagy előképzettség nélkül is tökéletesen sikerül a mű. Rendeld meg és várd a futárt!   Élményfestés a KreatívLiget

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü