Élményfestés – Balaton

Nekünk magyaroknak a Balaton nem egy egyszerű tó, hanem inkább már fogalom. Gyermekkori nyarak szép emléke, szerelem és csodálatos naplementék, színek, illatok, élmények kavalkádja a fejünkben és a szívünkben. Akár az északi, akár a déli part áll inkább közelebb a szívünkhöz, abban egyetérthetünk, hogy a Balaton egy jelkép.

 

A magyar tenger

A Balaton a Dunántúlon található, Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Könnyen felmelegedő, sekély vize kiválóan alkalmassá teszi a fürdőzésre és sportolásra, élővilága rendkívül gazdag, a táj változatos, főleg az északi parton. A vulkanikus hegyvonulatok sok tekintetben igen egyediek.

A romantikába hajló jelzős szerkezet eredetére többféle magyarázat is létezik. Sokan a siófoki fürdőházhoz kötik ezt az elnevezést. Az 1878-ban megnyílt impozáns épület egyik felirata volt a ’Magyar Tenger’ elnevezés, ezért gondolják, hogy onnan ered az elnevezés elterjedése.

A legelső említés viszont még korábban történhetett, ebben nincs egységes álláspont, hogy kitől származik. Kazinczy Ferenc, Pálóczi Horváth Ádám, Galánthai Fekete János és Vajda Péter neve is felmerül, mint lehetséges értelmi szerző.

Az viszont biztos, hogy napjainkban is sokszor és sokan alkalmazzák a Balatonra a magyar tenger elnevezést. Bár csak tó, de mégis a mi saját tengerünk a Balaton, ezért bátorkodunk így nevezni.

Balaton a művészek szemével

A Balaton a magyar költők és festők szüntelen ihletője mind a mai napig. A hatása és a varázsa nem szűnik már évszázadok óta, szépsége pedig mindig új arculatot ölt. Ha a magyarországi tájegységeket hasonlítjuk, azt láthatjuk, hogy népszerűsége az Alföldével vetekszik. Megvannak a maga művészei a Balatonnak is. Aki az Alföldnek Petőfi Sándor, az a Balatonnak Mészöly Géza és Egry József, akik festőművészként alkottak ugyanolyan maradandót, mint Petőfi költőként.

A Balaton egyedülálló természeti tüneménye, tengerhez hasonlónak tűnő végtelenje és mégis barátságos szelídsége, emberi léptéke, különleges kékes zöldje, amelyet hirtelen korbácsol fel és sötétít el egy érkező vihar, a tavat körülvevő táj szokatlan, mesébe illő alakzatai, a romantikus Tihany, Badacsony, Szigliget, Csobánc, amelyek a lágy víztükör és szelíd ég kéksége közt, mint egy mediterrán vidék berkei tűnnek fel. Mindezek évszázadok óta foglalkoztatják a művészi fantáziát, ébresztik fel a gyönyörködést és az alkotókedvet még az amatőrökben is.

 

Balaton a művészetekben

A legnagyobb magyar tó a népdaloktól az irodalmon át a képzőművészetig egy sor műfajban meghatározó téma lett.

A magyarországi festők az 1850-es évektől fokozatosan fedezték fel maguknak a tó szépségét és jelenítették aztán meg a festményeiken, hogy a nagyközönség számára is megmutassák azt. A leghíresebb magyar festőművészek, akik képeket készítettek a Balatonról Szinyei Merse Pál, Mészöly Géza, Csók István, Egry József, Bernáth Aurél, Mikus Gyula, Brodszky Sándor, Telepy Károly, Iványi-Grünwald Béla.

A Balaton-vidék történetét 19. századi társasági és társadalmi életét anekdotákkal és hiteles történetekkel fűszerezve Eötvös Károly írta meg 1900-ban. Ez volt az Utazás a Balaton körül című alapvető mű.

A Balatoni Egylet nevű szervezet létrejöttekor különböző szakosztályokat választottak, az irodalmi szakosztály elnöke pedig Jókai Mór lett, aki, mint balatonfüredi nyaralótulajdonos személyesen vett részt az alakuló ülésen. Az arany ember című regényében Jókai csodás fordulatokkal ír a szeszélyes balatoni időjárásról.

Több olyan film készült a 20. században, amelynek nem főszereplője a magyar tenger, de mint összetéveszthetetlenül karakteres helyszín megjelenik. Bujtor István színművész az általa kitalált és megformált Ötvös Csöpi nyomozó karakterét is a Balatonra helyezte, ahol Csöpi nyomoz és közben vitorlázik, amely összecsengett a való élettel, hiszen a színész maga is nagy kedvelője volt a Balatonnak és a vitorlás sportnak.

 

Balatont festeni

Ezt a csodálatos tavat megfesteni a legnagyobb élmények egyike lehet. Keresd az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban és válaszd ki a neked tetsző időpontot és festményt. Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain!

Blog

Kiállításajánló – El Greco

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről. Bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen csaknem hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.   A Szépművészetiben látható El Greco festmények A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, öt darab saját kezű El Greco festménnyel. A Szépművészetiben látható művek mellett erre a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre és a londoni National Gallery kölcsönzött alkotásokat. A nagyszabású bemutatóra olyan kiemelkedő művek érkeznek Budapestre, mint például a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból, a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból, A kufárok kiűzése a templomból a londoni National Gallery-ből, az Idősebb Szent Jakab mint zarándok a  toledói Érsekséghez tartózó San Nicolás de Bari-templomból, vagy szintén Toledóból, a Santo Domingo el

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Leonid Afremov

Ha a helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy az otthoni élményfestő szettjeink között válogattok, egyaránt találhattok Leonid Afremov képet. A festő élénk színhasználata, impesszionista stílusa és lelket nyugtató témái olyan sajátos stílusjegyekké váltak, amely alapján messziről ki lehet szúrni, ha egy Afremov festményt látunk. Nem véletlenül népszerűek alkotásai, melyek közül jópárat nálunk is elkészíthetsz. Ismerjük meg jobban ezt a milliók életére hatással lévő művészt.   Orosz-zsidó gyökerek A kis Leonid 1955-ben látta meg a napvilágot a fehéroroszországi Vitebskben, zsidó szülők gyermekeként. Szülei munkások voltak, apja cipészként, anyja egy közeli gyárban kereste a kenyerét. Hamar kiderült, hogy az átlagnál sokkal jobban rajzol, szülei támogatták a fejlődésben, így miután felcseperedett, grafikus szakra ment egyetemre. Itt szeretett bele a 19. századi francia impesszionizmusba, valamint különösen nagy hatással voltak rá Chagall, Picasso, Dalí és Modigliani alkotásai. Egyetemi tanulmányai idején rendezte első kiállítását, ahol néhány képet sikerült is értékesítenie.   A szerelem hamar rátalált Fiatalon, 20 évesen házasodott meg Inessa Kagannal, és hamarosan családdá váltak fiuk érkezésével. Kezdetben Afremov családját abból tartotta el, hogy címkéket tervezett a helyi likőrgyár termékeinek. Később színházi díszleteket festett, propaganda posztereket készített, kommunista ünnepek falfestményeit alkotta meg. Habár egyértelműen tehetséges volt, zsidó származása miatt nem vették be helyi művészeti szervezetekbe, így képeit

Olvass tovább »

A házi kedvencek festője – Henriette Ronner-Knip

A viktoriánus korban, Angliában nagy becsben tartották házi kedvenceiket. A kor felfogása szerint a gyermekeket felelősségre nevelték, amelynek egyik módja az volt, hogy egy háziállatról kellett gondoskodniuk. A kisállat tartás nem csak a jómódúak kiváltsága volt, hanem minden társadalmi réteg élvezte a házi kedvencek nyújtotta örömöket. Ebben a korban egy nagyszerű holland művésznő, Henriette Ronner-Knip észrevette a piaci rést, és a jómódúak állatainak megfestéséből tartotta el népes családját.   Szinte az anyatejjel szívta magába a művészetet Henriette Ronner-Knip 1821-ben Amszterdamban született, művészcsaládban. Az első ecsetvonásokat édesapjától, Josephus Augustus Kniptől tanulta el. Nagyapja, Nicolas Frederick Knip szintén művész volt, akárcsak édesanyja, Pauline Rifer de Courcelles, akinek legkedveltebb témái a madarak voltak.  Ő az édesapja első felesége volt, de mire Henrietta megszületett, apja már szeretőjével, Cornelia van Leeuwennel élt. Mivel a kislány főként apjánál tartózkodott, Corneliát általában Henriette anyjaként tartják számon.   Kamaszként nagy felelősség hárult rá Henriette nem igazán részesült rendszeres oktatásban, mivel apja munkája miatt a család gyakran költözött. Josephus ugyanis művészetet oktatott ott, ahol épp állást kínáltak neki. Azonban 1823-ban apja az egyik szemére megvakult, 1832-re pedig teljesen elveszítette a látását. Így történt, hogy 1835-ben, 14 évesen Henriette lett a felelős a család pénzügyeiért és egyéb jogi kötelezettségeiért is.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü