Élményfestés felnőtteknek

Az alkotás egy semmihez sem hasonlítható kreatív elfoglaltság, amely azon túl, hogy értéket teremt, a folyamat külön is értékes. Hiszen közben is nagyon jól érezheti magát, aki benne van az élményben. Ami még jó hír, hogy bármely korosztály számára elérhető, egyáltalán nem csak a gyerekek és a fiatalok számára élvezet egy saját alkotás létrehozása és a fejlődés ezáltal.

Alkotni lehet spontán, önmagunktól vagy valamilyen környezeti behatástól megihletve, de az is teljesen rendben van, ha valaki úgy tanul meg festeni, hogy egy már korábban elkészült képet másol le. Ezzel tulajdonképpen begyakorolja a mozdulatokat, az ecsetkezelési technikákat és a színkeverési trükköket. Még a legnagyobb festők között is találunk olyanokat, akik – főleg a pályájuk elején – már korábban is létező festményeket másoltak. Ők ezt a tevékenységüket egyáltalán nem szégyellték. Tisztában voltak vele, hogy ez is lehet a tanulás egyik módja, ráadásul annak meglehetősen hatékony.

 

Az élményfestés lényege

Sokan gondolnak úgy a művészeti tevékenységekre, hogy az tőlük valami távol álló dolog, ők ahhoz nem értenek, művelni nem tudják és egyébként is. Tulajdonképpen időrablás az egész, mert nem hasznos és nem tudunk a segítségével fejlődni.

Nálunk a KreatívLigetnél mindannyiunk fontos küldetése, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét és azt, hogy bármelyikünk tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, ami az agyát is különleges módon stimulálja.

Minden alkalommal úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és soha nem okozott neki különösebb örömet.

Ezt az állapotot úgy tudjuk elérni, hogy a bonyolultabb festményeket előrajzoljuk vagy segítünk olyan vázrajzot készíteni, aminek az alapján már könnyebben lesz megfesthető a kép. A foglalkozást lebonyolító instruktor pedig a festés közben folyamatosan lépésről-lépésre magyarázva vezeti a kép elkészítésének menetét.

Az élményfestő foglalkozás során nem az adott festmény, és annak tartalma a fontos igazán, hanem maga az alkotási folyamat. Ez segít elindítani az alkotókedv áramlását és bizonyos esetekben további festésre vagy más alkotások elkészítésére sarkall. A tevékenység főleg azoknak lehet új és érdekes, akik nem szokták ilyen módon eltölteni a szabadidejüket, de valami különlegesen inspiráló dolgot keresnek már régóta.

 

Az élményfestés eredete

A közösségi (élmény)festés ötlete eredetileg Amerikából származik és onnan terjedt el először Nyugat-Európában. Az utóbbi pár évben pedig Magyarországon is nagyon népszerű tevékenységgé vált. Ez azért is lehet így, mert az élményfestés egyszerre lehet relaxációs és aktivizáló hatású. Valamint ne feledjük: Az elkészült mű öröme sokáig velünk marad, ami egy felfokozott érzelmi állapotban tart, kihatva ezzel a hétköznapi tevékenységeinkre is.

A festés az emberek általános (korábbi) tapasztalatai egy magányos tevékenység, ami bizonyos fokú belső elmélyülést igényel. A közösségi festés alkalmai által mégis társas élménnyé válik, hiszen egyszerre többen vesznek részt egy-egy ilyen foglalkozáson. Ha összejön egy jó csapat, akkor a résztvevők egymást is segítik és inspirálják.

 

KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozások

Az aktuálisan elérhető élményfestés időpontokat mindig az Események menüpontban találod. Itt azt az információt is egyértelműen feltüntetjük, hogy mely képeket ajánljuk gyerekeknek, melyeket felnőtteknek és melyek azok, amiket pedig páros elfoglaltságnak.

Képzett instruktoraink a foglalkozásokon segítenek abban, hogy végül mindenki sikerélménnyel és egy csodás – saját maga által elkészített – festménnyel távozzon tőlünk.

Blog

Kiállítás ajánló – Vaszary János

Április 2-ig meghosszabbították a magyar képzőművészet egyik jelentős mesterének, a rendkívül változatos stílusokban alkotó Vaszary János kiállítását. A bemutatott mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. Az ismeretlen ismerős című tárlaton látható festmények a festő teljes életművének szinte minden korszakát képviselik.   Vaszary sokféle stílusa A tárlaton a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig, mindent megcsodálhatunk. És érdemes is ellátogatni, hiszen Vaszary János (1867–1939) a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja. Az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott. A Magyar Nemzeti Galéria mindig is élen járt Vaszary János munkásságának bemutatásában. 2016-ban azonban olyan képek kerültek elő a múzeum gyűjteményében, melyekről még a szakértő kurátoroknak sem volt tudomásuk korábban. Nyilvánvaló volt, hogy ez a szenzációs felfedezés nagy publicitást érdemel. Vaszary festményei kivételesen népszerűek a műkereskedelemben, és a nagyközönség is rajong a képeiért. Az újonnan előkerült alkotások közül a legszebb, legizgalmasabb 24 művet is bemutatja – a szükséges restaurálás után – a kiállítás.   Ki volt Vaszary János? Vaszary János (1867–1939) a 20. századi

Olvass tovább »

Fess velünk pávát!

Az egyik legdekoratívabb madárfaj a világon, nem csoda, hogy népszerű témát ad a fotósoknak és a képzőművészeknek is. Általában nem túl sokat tudunk azonban erről a madárról és a hozzá kapcsolódó hiedelmekről, ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk pár érdekes információt és tudnivalót.   Szebb a páva, mint a pulyka A pávák feje tollas, a fejtetőn felmereszthető tollbóbitával. A csőre vastag, szárnyai rövidek, lekerekítettek, de ennek ellenére jól repül, bár elég nagy zajt csap közben. A vadon élő pávák éjszakára fák vagy bokrok ágaira röppenek fel és ott ülnek reggelig. A hím páva a farkát képes legyező szerűen felmereszteni, ezzel támasztva alá a módosult, színes felső farkfedőket, amelyek végén a pompás, kékes színű foltokat, az úgy nevezett pávaszemeket láthatjuk. A fejdíszét aranyos zöld fémfényű tollak teszik, háta zöldesen fénylő, néhol kék, hasa barnás-zöldes. A pávakakas dísztollainak kialakulása kétéves korában kezdődik, a teljesen kifejlett uszályt a harmadik évtől láthatjuk. A tojó madár mindig egyszerűbb színű, jellemzően barnás, esetleg kis mértékben színezett más árnyalatúra, a melle és a hasa fehér. A pávák hangja igen kellemetlen, szinte rikácsoló. A páva az a díszmadár, amely az idők során a kevélység és a nagyravágyás jelképe, valamint szólások alapja is lett. A fehér páva egy alkalmanként felbukkanó

Olvass tovább »

Jégvarázs – Varázsold vászonra a szereplőket!

Korunk egyik legmeghatározóbb animációs filmje a Jégvarázs. Akár szeretnénk, akár nem, nem tudjuk kizárni az életünkből, hiszen 2013-as megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. Nincs olyan közösségi tér, ahol körbenézve ne találnánk szembe magunkat valamelyik szereplő mosolygós portréjával. Hiszen karaktereit akárhol megtalálhatjuk: egy ruhadarabon, biciklin, homokozóvödrön, kulacson, faliképen, vagy akármi máson. Az utóbbi 8 évben több millió gyerek öltözött az óvodai farsangon Annának, vagy Elzának. Számtalan gyerekzsúr tematikáját határozta meg ez a nagysikerű Disney film, mely nemcsak gyönyörű téli látványvilágával, hanem zenéjével is sokakat elvarázsol. A következőkben néhány kevésbé ismert érdekességet mutatunk be nektek róla.   A Jégvarázs sikerei számokban Chris Buck és Jennifer Lee rendezte, az utóbbi az első nő, aki valaha Disney-filmet készített. A filmet számtalan neves díjra jelölték, többek között Oscar-díjra. A “Legjobb Eredeti Betétdal”díját elhozta és a “Legjobb Animációs Film” kategóriában is megnyerte az arany szobrot a Disney történetében először. A film bezsebelt továbbá egy Goldden Globe-díjat, két Grammy-díjat és két BAFTA-díjat is. A Jégvarázs filmzenéjéből készült album tizenhárom egymást követő héten szerepelt első helyen a Billboard 200-as listán, mely a világ legnevesebb zenei toplistája. A filmen összesen 600 ember dolgozott, három millió órán keresztül, a munka 2,5 éven át tartott. Csak Elza jégkastélyának építésén például 50

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü