Élményfestés – Nyírfák

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak. Erről szólt a bejegyzésünk az erdőkről. Az egyik olyan fatípus pedig, amely a külső jegyei alapján különösen egyedi mintázatot mutat és ezáltal feltűnőbb, „fotogénebb”, festményen is jó hangulatú háttere bármilyen ábrázolása, az a nyírfa.

 

A nyírfa

A nyír közepes méretű fáiról felismerhető, lombhullató fafajta, magyar nevét a vesszőkön képződő bibircseiről kapta. Kérge fehér színű, helyenként feketés foltokkal, míg ágai lecsüngenek. Levelei háromszög alakú, többszörösen fűrészes szegéllyel rendelkeznek, melyek ősszel sárga színűre változnak. Barkavirágzata van, melyből a könnyű magokat beérésüket követően a szél messzire hordja.

Számos madárfaj és egyéb állatfajok otthona a nyírfaerdő, és a fákon számos rovarfaj telepedik meg. A nyírfaerdők a szellős, félárnyékos mivoltukból kifolyólag gazdag aljnövényzettel és fejlett cserjeszinttel rendelkeznek. A közönséges nyírfát gyakran ültetik kertekbe, parkokba díszfaként, valamint a faipar kedvelt alapanyaga, egyebek mellett tüzelőnek, lóversenypályákon akadályok alapanyagaként, továbbá seprűnyélnek is felhasználják. Erdészeti szempontból azonban gyomfának tekintik. A nyírfa számos részét felhasználja a hagyományos természetgyógyászat, mivel a kéreg triterpént tartalmaz, aminek gyógyító hatását már régen felismerték.

 

A nyírfa gyógyhatása

Leveleit június-július folyamán gyűjtik. A levél, nyomokban illóolajat, káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz. A nyírfalevélből készülő tea kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét már régóta vizelethajtásra használták. A fák megcsapolását jövedelemszerzési céllal végezték a Nyírségben és Székelyföldön is. Ez a csapolási eljárás a viricselés. A fák nedvét vagy frissen fogyasztották, vagy feldolgozták és ecetet, bort, sört készítettek belőle. A nyírfák nedvét tavasszal csapolták meg, amikor a fák szöveteiben már megindult a nedvességszállítás, ebben az időszakban lehet az eljárással célt érni.

 

Nyírfa a művészetekben

A közönséges nyír Finnország nemzeti fája. A finn és a számi emberek régen nyírfából kifaragott, kivájt csészéket készítettek. Ezeknek a hagyományosan elkészített csészéknek, bögréknek a helyi neve finnül kuksa, számi nyelven guksi.

A nyírfák számos festményen megjelennek, karakteres fehér-fekete színükkel megadva a képek alaphangulatát. A költőket is sokszor megihlette ez a szép, egyenes törzsű fa. Áprily Lajostól kezdve Kányádi Sándoron át Kosztolányi Dezsőig több magyar költő versében is szerepel a nyírfa.

 

Élményfestés fákról a KreatívLigetben

Az egyik legnépszerűbb motívum a festészetben a fák és az erdők ábrázolása. Ez alól a Kreatív Liget Élményfestő Stúdió foglalkozásai sem kivételek. Mindig találhatsz a kínálatunkban többféle lehetőséget is, ami a fák megfestését illeti. Egyénileg vagy párban is lehet hozzánk jönni és elkészíteni az élményfestés alkalmak 3 órája alatt egy csodálatos képet, amelyet aztán azonnal haza lehet vinni.

Nézz körül az Események menüpontban, találd meg a kedvedre való nyírfás képet és jelentkezz az élményfestésre! Szeretettel várunk!

Blog

Milyen színekből áll a szivárvány?

Színesnek nevezzük a fényt, ha különböző hullámhosszokon eltérő intenzitása van, a nem átlátszó felületeket, ha különböző hullámhosszokon más és más mértékben verik vissza a fényt és az átlátszó vagy áttetsző anyagokat is, ha különböző hullámhosszokon különböző mértékben bocsátják át a rájuk vetülő fényt. Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy a szín nem más, mint a szemünkbe érkező fénynek az a tulajdonsága, hogy különböző hullámhosszúságú összetevői más intenzitásúak.   A színek hatása A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben és az erre a témára irányuló vizsgálatok szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz, amely társítások ráadásul a világ nagy részén egyformán működnek. Ilyen szín-érzelem társítás például az, hogy a depressziós vagy szorongó állapotot legjobban a szürke szín fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga szín jeleníti meg. A színválasztásaink legtöbbször tükrözik az életünk aktuális helyzeteit, állapotát és az ezek miatt kialakuló hangulatunkat is, de ne feledjük, hogy ez a jelenség akár meg is fordítható. Ha vidámabb, pozitívabb hangulatra ösztönző színekkel vesszük körül magunkat, azt az életünk minden területére hatni fog. Az otthonunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A körülöttünk lévő színek le tudják csillapítani az elménket vagy fel is tölthetnek energiával. A színek hatással vannak a

Olvass tovább »

Kreatív időtöltés télen

A téli időszak általában a bekuckózásról, az otthoni tevékenységek folytatásáról szól alapesetben is. Ezek még hangsúlyosabbá váltak az idei évben, amikor sokan ki sem mozdulnak otthonról, csak a legszükségesebb esetekben. Ahhoz azonban, hogy ne kerüljünk rossz hangulatba a bezártság és az elszigetelődés okán, érdemes az időnket okosan beosztva kreatív tevékenységekre is időt szakítani, amelyekkel ráadásul fokozhatjuk az otthonunk kellemes hangulatát, készülhetünk az ünnepekre és örömet okozhatunk a szeretteinknek is.   Illatgyertya készítés A téli időszak megérkeztével hideg lesz odakint és a nap sokkal nagyobb részében van sötét, mint a nyári időszakban, így szívesebben töltjük az időt otthon. Előkerülnek a kötött holmik, a puha párnák és a meleg takarók. A fények használatát is úgy alakítjuk, hogy meghitt, melegséget sugárzó környezetben érezhessük jól magunkat. A szerencsésebbeknél van kandalló vagy kályha, amelybe biztosan begyújtanak az első didergős estén és előkerülnek a hangulatot fokozó gyertyák is. Ezek közül a legjobbak az olyan típusok, amelyek valamilyen enyhe, de határozottan finom illatot árasztanak magukból az égés során, miközben a fényüknél beszélgetünk vagy éppen egymást masszírozzuk. Egy kis kézügyességgel és néhány jól megválasztott alapanyaggal magunk is készíthetünk illatos gyertyákat otthoni használatra. Gyertyaviaszt és hozzá való kanócot beszerezhetünk a hobbiboltokban, az illatosításhoz használható olajokat pedig nagy választékban találunk

Olvass tovább »

Rémisztő festmények – Halloweeni válogatás

A globalizáció hatására egyre több világszerte megült ünnep lesz. Kezdetben az angolszász halloweeni tematikájú filmek magyarra fordított verziói által, később az internet bárki számára elérhetővé válásával beszivárogtak hozzánk a Halloweennel kapcsolatos szokások. Az élelmiszerboltok polcai roskadoznak az ijesztgetős tematikájú édességekkel, de jelmezeket, dekorációt és kiegészítőket is szinte bárhol vásárolhatunk októberben.   Ünnepelni, vagy figyelmen kívül hagyni – ez itt a kérdés Egyesek tárt karokkal fogadják ezt az új szokást, még egy alkalmat látnak arra, hogy kilépjenek a hétköznapok szürkeségéből és barátaikkal, gyermekeikkel együtt jól érezzék magukat. Az ünneppel kapcsolatos tradícióknak sokan nem tulajdonítanak szerepet, nem teszik magukévá az ezt megalapozó mitológiát, egyszerűen egy tematikus buliként fogják fel. Mások értetlenül állnak a jelenség előtt, mivel nincsen ennek az ünnepnek magyar hagyománya. Idegennek érzik a jelenséget és az ehhez kapcsolódó szimbólumokat. Félnek, hogy ez a hatalmas Halloween kultusz háttérbe szoríthat olyan ünnepeket, amely a magyarság számára fontos, meghatározó volt. Az ijesztő jelmezbe bújás, vagy az a szokás, hogy a gyermekek finomságokért jókívánságokat mondanak, üres kézzel távozva pedig rosszat kívánnak a házigazdának, a magyar néphagyományban is ismeretesek. Gondoljunk csak a busójárásra, ahol a farsangi időszakban ijesztő maszkokkal űzik el a telet. A Luca napi kántálás során pedig a gyerekek házról házra járva énekelnek

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü