Fessünk egzotikus tájképeket!

Az egzotikus tájak több okból is lehetnek szívünknek kedvesek. Vagy azért, mert már jártunk ilyen tájon, és szeretjük felidézni az ott megszerzett élményeket. Másik esetben pedig pont azért, mert még sosem jártunk ilyen helyen, de nagyon szeretnénk vagy nagyon tetszenek ezek a helyek. A visszaemlékezés vagy akár az álmodozás, tervezgetés időszakában is jó az egzotikus tájképeket nézegetni, illetve még jobb azokban egy alkotó folyamat keretein belül elmerülni.

 

Mi az, ami egzotikus?

Az egzotikus jelentése: távoli vidékről való. Lehet az akár nép, növény, állat vagy akár egy beszélt nyelv is egzotikus. A jelző távoli, tengerentúli, főleg forró égövi vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozót jelent.

Átvitt értelemben lehet rendkívüli vagy különös is, a megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.

 

Egzotikus festészet

Elsőre Paul Gauguin jutott eszünkbe erről a témáról, nem véletlenül. A párizsi születésű Eugène Henri Paul Gauguin a 19. századi festészet méltán ismert alakja. Az ő festményei méltó helyet érdemelnek a posztimpresszionizmus igazi alkotásai között Cézanne és Van Gogh művei mellett. Gauguin a színekkel merészen bánt és folyamatosan kísérletezett.

A festő élete igazán kalandos volt, élt Peruban, Panamában, Tahitin, de a Marquise- és Martinique-szigeteken is. Nem túl hosszú élete során volt tengerész és tőzsdeügynök, festeni csak később kezdett el, már 28 éves volt, amikor az első tájképét kiállították. Van Gogh-al való barátsága számos műalkotást és némi stílusváltozást is eredményezett. Később azonban a két festő megszakította a kapcsolatot, amelynek egyik oka minden bizonnyal a levágott fület eredményező veszekedésük lehetett.

Gauguin a bennszülöttekkel való együttélése Tahitin festészetének legdominánsabb tematikáját, életének pedig talán legmeghatározóbb élményét adta.

A festő Martinique szigeteken töltött hónapjai alatt is készített tájképeket. Ebben az időszakban térben messzire került impresszionista festőtársaitól, de a stílusra jellemző vonásokat mégis megőrizte, és játékos vonalakkal tette kiemelkedővé a sziget élővilágát. Képein megelevenítette az erős fényeket és ragyogó színeket, amelyek vonzóvá tehetik a szem számára a buja növényzetet.

A trópusi tájak és tengerpartok a jelenkor művészeinek is elegendő ihletet szolgáltatnak ahhoz, hogy különleges és szemet gyönyörködtető képek születhessenek a témában.

 

Alkoss Te is egzotikus tájképet!

Az aktuális kínálatot megtalálod az Események menüpontban, ahol a festmények időpontokhoz rendelve vannak felsorolva és eszerint választhatsz közülük olyat, amely minden szempontból megfelel az igényeidnek. Egzotikus és más tájképekkel is folyamatosan készülünk, ezek a témák a legkedveltebbek közé tartoznak a hozzánk érkező alkotók körében.

Tartozz Te is a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kreatív közösségéhez és csatlakozz a Facebook oldalunk követőihez!

Blog

Rémisztő festmények – Halloweeni válogatás

A globalizáció hatására egyre több világszerte megült ünnep lesz. Kezdetben az angolszász halloweeni tematikájú filmek magyarra fordított verziói által, később az internet bárki számára elérhetővé válásával beszivárogtak hozzánk a Halloweennel kapcsolatos szokások. Az élelmiszerboltok polcai roskadoznak az ijesztgetős tematikájú édességekkel, de jelmezeket, dekorációt és kiegészítőket is szinte bárhol vásárolhatunk októberben.   Ünnepelni, vagy figyelmen kívül hagyni – ez itt a kérdés Egyesek tárt karokkal fogadják ezt az új szokást, még egy alkalmat látnak arra, hogy kilépjenek a hétköznapok szürkeségéből és barátaikkal, gyermekeikkel együtt jól érezzék magukat. Az ünneppel kapcsolatos tradícióknak sokan nem tulajdonítanak szerepet, nem teszik magukévá az ezt megalapozó mitológiát, egyszerűen egy tematikus buliként fogják fel. Mások értetlenül állnak a jelenség előtt, mivel nincsen ennek az ünnepnek magyar hagyománya. Idegennek érzik a jelenséget és az ehhez kapcsolódó szimbólumokat. Félnek, hogy ez a hatalmas Halloween kultusz háttérbe szoríthat olyan ünnepeket, amely a magyarság számára fontos, meghatározó volt. Az ijesztő jelmezbe bújás, vagy az a szokás, hogy a gyermekek finomságokért jókívánságokat mondanak, üres kézzel távozva pedig rosszat kívánnak a házigazdának, a magyar néphagyományban is ismeretesek. Gondoljunk csak a busójárásra, ahol a farsangi időszakban ijesztő maszkokkal űzik el a telet. A Luca napi kántálás során pedig a gyerekek házról házra járva énekelnek

Olvass tovább »
élményfestés terápia

Élményfestés mindenkinek

Hosszú idő telt el úgy, hogy csak az online térben találkozhattunk a szeretteinkkel, a barátainkkal, személyesen nem. Sok embernek a munkatársaival való találkozás lehetősége is megszűnt, vagy azért, mert otthoni munkavégzésre kényszerült, vagy rosszabb esetben elveszítette a munkáját a megváltozott helyzetben. A kapcsolataink és a szabadidős tevékenységeink leegyszerűsödtek, térben és időben is beszűkültek, amint életbe léptek a kijárási korlátozások.   Tervezés és várakozás A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is leállt az élet, ami a foglalkozásokat illeti, de az első pillanattól vártuk és terveztük az újraindulást. Képeket válogattunk, eszközöket rendszereztünk. Eközben pedig minden eddiginél jobban tudatosult bennünk, hogy az élményfestés egy olyan műfaj, amihez elengedhetetlen az alkotó személyek jelenléte. Ez egy olyan közös élmény, amelyet szinte lehetetlen átemelni az online térbe, így ezt meg sem próbáltuk kivitelezni. Ehelyett inkább vártuk, hogy eljöjjön az a nap, amikor nagy örömmel bejelenthetjük Nektek, hogy újra nyitva vagyunk.   Az élményfestő stúdióban újraindul az élet Ahogy érkeztek a jó hírek és a korlátozások feloldásra kerültek, eldöntöttük, hogy mi is újra kinyitjuk a stúdiót és minden eddiginél nagyobb lelkesedéssel várjuk az élményfestés alkalmainkra jelentkezőket. Már az első hónap képei között találhatsz párosan festhetőket, és olyanokat is, amelyeket leginkább szülő és gyermek közös alkotásának javaslunk. Csökkentett létszámmal indulunk

Olvass tovább »

Buddha ábrázolások a világban

A buddhává válás folyamata és a megvilágosodás Gautama Sziddhárta, akit Buddhának nevezünk a köznyelvben, egy sákja nemzetségbeli király fiaként született, a mai Nepál területén található Lumbiniben, a hagyomány szerint időszámításunk előtt 563-ban. Huszonkilenc éves volt, amikor feleségét és fiúgyermekét elhagyva az igazság keresésének szentelte hátralévő életét. Több évi remeteség után rájött, hogy testének kínzásával inkább elhomályosítja az elméjét, ahelyett, hogy közelebb jutna az igazi bölcsességhez. Ezért aztán felhagyott az aszkéta életmóddal. Végül az új módszerrel Bódhifa alatt meditálva buddhává, azaz „megvilágosodottá” vált. Életének további részében Észak-Indiát bejárva terjesztette életfilozófiáját, és már haláláig is több ezer ember vált a követőjévé. Buddha felismerésének lényege az volt, hogy rájött: a világunkban semmi sem állandó, és mint ilyen végső soron nem kielégítő, csakis feltételek függvényében, átmenetileg létezik. A tanításának alapja az, hogy felismerjük: semmilyen világi érték – sem a test, sem a pénz, sem a hírnév vagy a hatalom, sem a kapcsolataink nem óvnak meg minket az elmúlástól, a fájdalomtól, az elégedetlenségtől és a kiábrándulástól. Ráébredt arra, hogy belső erőforrásaink megfelelő felismerése és használata révén a tartós boldogság mégis elérhető és megvalósítható. Az igazi buddhista tanítás szerint élvezetek hiábavaló hajszolása helyett energiáinkat érdemes a tudatunkban rejlő lehetőségek kibontakoztatására fordítanunk.   Hogy nézett ki Buddha

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü