Élményfestés – Csodaszép nyírfák

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak. Erről szólt a bejegyzésünk az erdőkről. Az egyik olyan fatípus pedig, amely a külső jegyei alapján különösen egyedi mintázatot mutat és ezáltal feltűnőbb, „fotogénebb”, festményen is jó hangulatú háttere bármilyen ábrázolása, az a nyírfa.

 

A nyírfa

A nyír közepes méretű fáiról felismerhető, lombhullató fafajta, magyar nevét a vesszőkön képződő bibircseiről kapta. Kérge fehér színű, helyenként feketés foltokkal, míg ágai lecsüngenek. Levelei háromszög alakú, többszörösen fűrészes szegéllyel rendelkeznek, melyek ősszel sárga színűre változnak. Barkavirágzata van, melyből a könnyű magokat beérésüket követően a szél messzire hordja.

Számos madárfaj és egyéb állatfajok otthona a nyírfaerdő, és a fákon számos rovarfaj telepedik meg. A nyírfaerdők a szellős, félárnyékos mivoltukból kifolyólag gazdag aljnövényzettel és fejlett cserjeszinttel rendelkeznek. A közönséges nyírfát gyakran ültetik kertekbe, parkokba díszfaként, valamint a faipar kedvelt alapanyaga, egyebek mellett tüzelőnek, lóversenypályákon akadályok alapanyagaként, továbbá seprűnyélnek is felhasználják. Erdészeti szempontból azonban gyomfának tekintik. A nyírfa számos részét felhasználja a hagyományos természetgyógyászat, mivel a kéreg triterpént tartalmaz, aminek gyógyító hatását már régen felismerték.

 

A nyírfa gyógyhatása

Leveleit június-július folyamán gyűjtik. A levél, nyomokban illóolajat, káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz. A nyírfalevélből készülő tea kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét már régóta vizelethajtásra használták. A fák megcsapolását jövedelemszerzési céllal végezték a Nyírségben és Székelyföldön is. Ez a csapolási eljárás a viricselés. A fák nedvét vagy frissen fogyasztották, vagy feldolgozták és ecetet, bort, sört készítettek belőle. A nyírfák nedvét tavasszal csapolták meg, amikor a fák szöveteiben már megindult a nedvességszállítás, ebben az időszakban lehet az eljárással célt érni.

 

Nyírfa a művészetekben

A közönséges nyír Finnország nemzeti fája. A finn és a számi emberek régen nyírfából kifaragott, kivájt csészéket készítettek. Ezeknek a hagyományosan elkészített csészéknek, bögréknek a helyi neve finnül kuksa, számi nyelven guksi.

A nyírfák számos festményen megjelennek, karakteres fehér-fekete színükkel megadva a képek alaphangulatát. A költőket is sokszor megihlette ez a szép, egyenes törzsű fa. Áprily Lajostól kezdve Kányádi Sándoron át Kosztolányi Dezsőig több magyar költő versében is szerepel a nyírfa.

 

A KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain pedig az alkotásban is elmerülhet, aki szeretne az otthonába egy saját készítésű nyírfákat ábrázoló festményt. Az aktuális időpontok és lehetőségek mindig a Helyszíni élményfestések menüpontban elérhetőek a weboldalon.

A korábbi programjaink fotóit pedig a Facebook oldalunkon lehet megtekinteni, ihletet merítve a további alkotásokhoz. Várunk mindenkit szeretettel!

Blog

Újévi fogadalmak 2023-ra

Elérkezett az idei év vége is és hamarosan megint kezdődik egy új év. Ilyenkor sokan, sokféle fogadalmat tesznek, amelyeket sajnos elég gyakran hamar elfelejtenek. Vannak akik egy ideig még próbálkoznak betartani az ígéreteiket, de ahogy halad előre az idő, egyre inkább elmúlik a lelkesedésük. Talán sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy ez miért van így…   Miért nem tudjuk betartani az újévi fogadalmainkat? Valószínűleg azért, mert az emberek olyan fogadalmakat akarnak magukra erőltetni, amelyeket nem is igazán éreznek a magukénak. Olyan is előfordul, hogy nem okoz semmilyen örömet a számukra a megvalósításuk. A másik probléma azzal van, hogy túl nagy célokat határoznak meg maguknak az újévi fogadalmat tevők, amelyek előtt már rögtön az elején megtorpannak, és nem viszik azokat végig. Pedig a legtöbbször egy kis erőfeszítéssel is sok mindenen lehetséges változtatni. A nagy változtatások és fogadalmak helyett jobban tesszük, ha kisebb léptékben és kisebb célokban gondolkodunk. Az így elért sikerek pedig aztán elegendő motivációt adhatnak a folytatáshoz is. A rossz szokások elhagyása és a jó szokások beépítése a mindennapokba ne egy pár napos projekt legyen, hanem egy folyamat, amelyben több részre bonthatók a feladatok és így sokkal könnyebben teljesíthetők is. Idővel pedig észre fogjuk venni, hogy azok a változtatások, amelyeknek

Olvass tovább »

A legtöbbször lefestett emberek – Kiki de Montparnasse

Mai cikkünkben egy nagyon sokoldalú, sok művészt megihlető nőt mutatunk be. Kiki de Montparnasse Alice Ernestine Prin néven született francia kabaré-előadóművész, festőművész és művész múzsa. Az első világháború utáni szabados Párizs sokakat inspiráló személyisége volt.  Billy Klüver és Julie Martin, Kiki életrajzírói úgy jellemezték, hogy ő volt az évszázad egyik első valóban független nője. Egy másik híres francia múzsa, Suzy Solidor után ismerjük meg Kiki de Montparnasse-t.   Alice-nek fiatalon kellett felnőnie Prin egy fiatal egyedülálló anya gyermekeként született egy vidéki francia kisvárosban, Châtillon-sur-Seine-ben 1901-ben. Nagymamája nevelte, mivel édesanyja Párizsba költözött, hogy szerencsét próbáljon és új életet kezdjen. A kis Alice 12 évesen követte anyját a fővárosba, ahol folytatta tanulmányait. Egy év múlva felhagyott a tanulással, hogy ő is pénzkereső lehessen, kezdetben boltokban, pékségekben dolgozott kisegítőként. 1917-ben úgy döntött, hogy szerény keresetét szobrászoknak való meztelen modellkedéssel egészíti ki. Ez konfliktushoz vezetett édesanyjával, aki dühében kitagadta és az utcára tette az akkor 16 éves lányt.   Hajléktalan lányból ünnepelt modell  Az utcán élve felfedezte a Montparnasse-t, az akkori Párizs bohém művésznegyedét és hamarosan összebarátkozott Chaim Soutine művésznővel. Ő volt az, aki bevezette az ottani művész társadalomba, s Alice hamarosan olyan alkotók barátságát élvezte, mint Maurice Utrillo, Jean Cocteau, Moïse Kisling, Fujita

Olvass tovább »
Élményfestés fejleszthető kreativitás

A fejleszthető kreativitás

A kreativitás fejlesztése egyáltalán nem lehetetlen dolog. A legtöbb ember nem úgy születik, hogy magáénak tudhatja a szárnyaló kreativitást, de ahogy cseperedik és fejlődik gyermekkorában, úgy tudatosan terelgethető és tanítható arra, hogy más szemszögből is vizsgálja az elé kerülő helyzeteket és feladatokat. A kreativitás megléte vagy magas szintű mivolta nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki képes teljesen új dolgokat kitalálni és létrehozni, vagy egy rendkívüli és megismételhetetlen produktumot létrehozni, ami majd biztosan híressé teszi. A kreatív gondolkodás a mindennapi életben sokszor egyszerűen abban nyilvánul meg, hogy képes vagyunk máshogy látni a dolgokat, máshogy hozzáállni egy problémához és más (végső soron jobb, hatékonyabb vagy egyszerűbb) megoldást találni valamire, amire addig, a „szokásos” gondolkodásunkkal még nem sikerült. A kreativitás eszerint tehát nem csak a művészek, tudósok és zsenik kiváltsága, hanem mindenki lehetősége egy teljesebb életre, és ami a legjobb hír vele kapcsolatban az, hogy még felnőttkorban is lehetőségünk van a fejlesztésére. Mit érünk vele, ha fejlesztjük a kreativitásunkat? A kreativitás segítségével egészen egyszerűen jobban fogunk élni. A jobb minőségű élet pedig azt is jelenti, hogy jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben azáltal, hogy hatékonyabban tudunk dolgozni és feladatokat megoldani, ettől sikeresebbnek, különlegesebbnek érezzük majd magunkat, ez pedig az életünk más területein is

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü