Töltsd az idődet kreatívan télen is!

A téli időszak általában a bekuckózásról, az otthoni tevékenységek folytatásáról szól alapesetben is. Ezek még hangsúlyosabbá váltak az idei évben, amikor sokan ki sem mozdulnak otthonról, csak a legszükségesebb esetekben.

Ahhoz azonban, hogy ne kerüljünk rossz hangulatba a bezártság és az elszigetelődés okán, érdemes az időnket okosan beosztva kreatív tevékenységekre is időt szakítani, amelyekkel ráadásul fokozhatjuk az otthonunk kellemes hangulatát, készülhetünk az ünnepekre és örömet okozhatunk a szeretteinknek is.

 

Illatgyertya készítés

A téli időszak megérkeztével hideg lesz odakint és a nap sokkal nagyobb részében van sötét, mint a nyári időszakban, így szívesebben töltjük az időt otthon. Előkerülnek a kötött holmik, a puha párnák és a meleg takarók. A fények használatát is úgy alakítjuk, hogy meghitt, melegséget sugárzó környezetben érezhessük jól magunkat.

A szerencsésebbeknél van kandalló vagy kályha, amelybe biztosan begyújtanak az első didergős estén és előkerülnek a hangulatot fokozó gyertyák is. Ezek közül a legjobbak az olyan típusok, amelyek valamilyen enyhe, de határozottan finom illatot árasztanak magukból az égés során, miközben a fényüknél beszélgetünk vagy éppen egymást masszírozzuk.

Egy kis kézügyességgel és néhány jól megválasztott alapanyaggal magunk is készíthetünk illatos gyertyákat otthoni használatra. Gyertyaviaszt és hozzá való kanócot beszerezhetünk a hobbiboltokban, az illatosításhoz használható olajokat pedig nagy választékban találunk az illatszerboltokban vagy egy erre szakosodott árusoknál a nagyobb piacokon.

Ha több időnk és türelmünk van, akkor készíthetünk illatgyertyát valódi virágok segítségével is, mégpedig úgy, hogy a kiválasztott virágokat (pl. levendulát) az olvasztott viaszban néhány percig tovább melegítjük, majd egy gézlapon keresztül átszűrve öntjük formába.

 

Kopogtató vagy asztaldísz készítés

Ne csak akkor gyűjtsünk terméseket és faleveleket, ha ezt a gyermekünk iskolai feladata előírja. Saját kedvünkre is tehetünk vele, ha az összegyűjtött terméseket kompozícióba rendezzük. Asztaldíszt készíthetünk egy lapos tálon ragasztó nélkül is, de még szebb lesz az eredmény, ha ragasztópisztoly segítségével egymáshoz erősítjük a felhasznált darabokat.

Ha az ajtóra vagy a falra szeretnénk felakasztható dekorációt készíteni, akkor gondoskodjunk akasztóról is és vegyük figyelembe, hogy az elkészült mű nem vízszintesen, hanem függőlegesen lesz elhelyezve, tehát érdemes a kompozíciót is ennek megfelelően elképzelni, majd megvalósítani.

A termések nagyon gazdag választékban állnak rendelkezésre az erdőkben vagy akár a hobbiboltokban. legyünk kreatívak és kombináljunk össze többfélét vagy az egyszerűség jegyében használjunk csak egyetlen fajtát. A vadgesztenyéből készített koszorú formájú ajtódísz például nem is igényel mást, maximum egy szép színű, széles szaténszalagot díszítésnek. A terméseken kívül használhatunk még bogyókat, leveleket, gyöngyöket, tollakat is. A variációk száma szinte végtelen, használjuk a fantáziánkat és a legvadabbnak tűnő kreatív ötleteinket is vessük be.

Karácsonyi hangulatú koszorút és díszeket is készíthetünk, akár ajándékba is. Mindenkinek jólesik olyan meglepetést kapni, amely valakinek a keze munkájával, az ideje befektetésével készül el.

 

Élményfestés az otthonodban

A zordabb időjárás többet tartja otthon az embereket, aminek az is lehet az eredménye, hogy jobban szembesülnek azzal, hogy mennyi változtatni vagy csinosítani való rész van még a lakásban. Vagy hogy hol vannak még üres, de jól dekorálható falak, falrészletek.

Ha saját magunk készítette festményt helyezünk a falra, az biztosan garantáltan egyedi lesz. Egy korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk róla, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a megfestendő képet. Ezeket figyelembe véve választhatsz a Kreatívliget Élményfestő Stúdió kínálatából a Helyszíni élményfestések menüpontban egy számodra kedves képet és a 3 órás foglalkozás alatt pedig elkészítheted azt.

Ha nincs kedved kimozdulni otthonról, akkor is van megoldásunk. A webshopunkban VIDEÓS élményfestő szettjeink közül is tudsz választani kedvedre valót. A szabadon megállítható és visszatekerhető videónkkal akkor alkotod meg a képet, amikor csak szeretnéd!

Szerintünk az egyik legjobb választás egy kreatív téli estére az élményfestés. Egy finom teát elkortyolgatva, fejlesztve a kreatív képességeket nagyszerű programlehetőség, amelyet akár ajándékba is adhatsz.

Blog

Élményfestés – Lótuszvirág

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető Buddha képeken is jellegzetes motívum a lótuszvirág. Ismerjük meg együtt ennek a csodaszép növénynek a szimbolikus jelentését és a különböző vallásokban betöltött szerepét!   A különleges lótuszvirág A lótuszok vízi–mocsári növények. Nagy méretű leveleik a víz felszíne fölé emelkednek, pajzs alakúak, szélük ép, felületük erősen viaszos, erezetük pedig villás. A lótuszvirág az iszapig lenyúló gyökerei segítségével minden éjszaka belemerül a vízbe, a következő reggelen pedig újra kivirágzik. Minden nap megcsodálhatjuk a gyönyörű virágait, aztán este újra a sötét vízfenéken tér nyugovóra. A szirmok viaszos védőrétegének köszönhetően szépsége soha nem változik. Így amikor minden reggelente kivirágzik, ugyanolyan szép lesz, mint ahogy azt az előző nap is láthattuk. A lótusz a vízbe merüléssel majd az ezt követő újjászületési képességével igencsak meglepte az embereket. Nem csoda, hogy máshogy magyarázni nem tudták a létezését így már az ókortól fogva a vallási szimbolikához kapcsolták.   A lótuszvirág a kultúrában és a vallásban A lótuszvirágot számos különböző kultúrában, illetve legfőképpen a keleti vallásokban a tisztaság, a megvilágosodás, a szellemi megújulás és az újjászületés szimbólumaként tartják számon. A tulajdonságai alapján elmondható róla, hogy az iszapos környezet ellenére is képes csodálatosan szép virágokat produkálni és tisztának maradni, mint akár egy tiszta lelkű ember.

Olvass tovább »

Élményfestés – Naplemente

Biztosak vagyunk benne, hogy sokaknak a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, többet süt a nap és később nyugszik le. Ezzel sokat javíthat a kedélyállapotunkon, mert a nappalok jó hosszúak és szép naplementéket is megcsodálhatunk. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, senkit nem terhel már a tanulás kényszere. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka. Ebben a felszabadult időszakban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket elkészítve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.   Balatoni tájképek Nekünk magyaroknak a Balaton nem egy egyszerű tó, hanem inkább már fogalom. Gyermekkori nyarak szép emléke, szerelem és csodálatos naplementék, színek, illatok, élmények kavalkádja a fejünkben és a szívünkben. Akár az északi, akár a déli part áll inkább közelebb a szívünkhöz, abban egyetérthetünk, hogy a Balaton egy jelkép. A magyarországi festők az 1850-es évektől fokozatosan fedezték fel maguknak a tó szépségét és jelenítették aztán meg a festményeiken, hogy a nagyközönség számára is megmutassák azt. A leghíresebb magyar festőművészek, akik

Olvass tovább »

Érdekességek a napraforgóról

Ha a napraforgók és a festmények egyszerre kerülnek szóba, akkor általában mindenkinek legelőször Vincent van Gogh napraforgós képei jutnak eszébe, nem véletlenül. Van Gogh hét napraforgós csendéletet festett. Az első négyet 1888 nyarán, majd ezeket az elkészült képeket téli magányában később még háromszor lemásolta. Ezek a festmények ma a világ legnagyobb múzeumaiban találhatók és a világ legdrágább képei közé tartoznak, akkoriban nem kellettek senkinek. Aki mindet meg szeretné nézni, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia és még akkor is csak ötöt tud megnézni. Van napraforgós festmény Londonban, Münchenben, Amszterdamban, Amerikában és Japánban is. Egy festményt titkos helyen őriz 1948 óta egy milliárdos, és soha nem adja kölcsön, csak a legjobb barátai láthatják, egy kép pedig elpusztult a második világháború alatt. Koyata Yamamoto, a híres műgyűjtő tengerparti háza is egy bombának vált áldozatául, és az ott keletkezett tűzben elégett Van Gogh egyik napraforgós képe is. Az egyetlen, amelynek kék volt a háttere. Van Gogh pár hónappal a napraforgós képek megfestése után levágta a saját fülét (más vélemények szerint barátja, Paul Gauguin vágta le neki), majd elmegyógyintézetbe került, és öngyilkos lett.   A napraforgók és a Fibonacci számsor A Fibonacci-számok a matematikában az egyik legismertebb sorozat elemei. A nulladik eleme 0,

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü