Festők fordulatos élete – Gustav Klimt

A legtöbbet emlegetett osztrák származású festőről már találhattok egy bejegyzést a blogon, ahol a szecesszióról és Klimt festészetéről írtunk részletesebben. Ebben a cikkben kicsit „bulvárosabb” oldalról mutatjuk be Gustav Klimt életét és olyan eseményekről is szó lesz, amelyek egy kicsit megmutatják az esendő embert a világhírű festmények mögött és még az is lehet, hogy a részleteket megismerve azokat is egy kicsit más megvilágításba helyezik a számunkra.

 

Klimt és a nők

Kevés férfiportrét festett. Nőalakjai pedig rejtélyesek, szenvedélyesek, büszkék és érzékiek, fesztelenül szemérmetlenek, igazi végzet asszonyai. Modelljeit lágy, légiesen finom vonalakkal ábrázolta, és csillogó arannyal vagy sokszínű, virágos mezőkkel vette körül őket. Képein a romantikát ötvözte a vonzó, csábító asszonyok jellemzőivel.

Klimt nőket ábrázoló festményei meglehetősen érzékiek. Nem csak fiatal nők ábrázolására korlátozta a művészetét, hanem igyekezett a nőiesség minden formáját megörökíteni, a hamvas fiatalságtól kezdve a várandósságon át az öregkorig. Ezzel aztán Klimt a nőket csodálni való lényekké emelte.

Végül sosem házasodott meg és a nőkkel való együttélése pedig az édesanyjával, később pedig a nővéreivel valósult meg. Sem nagy szerelmével és múzsájával Emilie Flöge-vel, sem felvállalt gyermekei édesanyjával nem költözött össze soha.

A festő nőügyeiről keringő számtalan szóbeszédnek bizonyára megvolt az alapja. Bár ő maga a férfiak azon ritka csoportjába tartozott, akik a velük viszonyt folytató hölgyekről diszkréten hallgatnak és kilétüket nem verik nagydobra. Ami biztos, hogy két nőtől három olyan fia született, akiket elismert magáénak, a 11 további gyermekről pedig csak a szóbeszéd tartotta úgy, hogy Klimt volt az apjuk.

Ha végignézzük a nőkről készített portréit, az ábrázolásokból egyértelműen láthatjuk, hogy Gustav Klimt ugyan elköteleződni egyikük mellett sem tudott véglegesen, azért lelkes rajongója volt a női nemnek, és ezt a rajongást munkáinak minden részletében kifejezésre is juttatta.

 

Klimt és a botrányok

Történt egy sokat emlegetett botrányos eset 1894-ben, amikor a bécsi egyetem egy freskósorozatra adott megbízást a festőnek. Klimt több éven keresztül dolgozott az alkotásokon, amelyek a filozófia, az orvostudomány és az igazságszolgáltatás megszemélyesített alakjait kellett megjelenítsék a megbízás szerint. Ám amikor Klimt bemutatta az elkészült vázlatokat, az egyetem indoklás nélkül visszavonta a megrendelést és a már kifizetett előleget is visszakérte a festőtől.

Egy másik esetben, amikor a Szecesszió Mozgalmának 1902-ben megrendezett kiállítása Beethoven személyét és művészetét állította a középpontba a közönség reagált elutasítóan Klimt műveire. Erre az ünnepi alkalomra készült a napjainkban is megtekinthető Beethoven-fríz, amely az eredeti elképzelés szerint csak a tárlat időtartamára maradt volna fenn. Klimt a művet a IX. szimfónia szimbolikus átírásának tekintette. A nézők viszont elutasították és visszataszítónak tartották az ábrázolt figurákat, az alkotást magát pedig alacsony színvonalúnak ítélték.

 

Klimt és a fényképek

Klimt már pályája legelején is komoly sikereket aratott a festett portréival, amelyeket sok esetben nem élőben, modell alapján készített, hanem fényképek alapján. Fotókat aztán a későbbi korszakaiban is használt festményei alapjául. Még olyan képeslapokat is, amelyek annyira megtetszettek neki, hogy végül tájképeket festett belőlük. Kevesen tudják róla, hogy Klimt maga is készített fotókat.

 

Klimt emlékezete

A festő alkotásainak sok rajongója van napjainkban is, művei rekord árakon kelnek el az árveréseken. 2006-ban Adele Bloch-Bauer I című képét 135 millió dollárért vette meg a Neue Galerie New York-ból.

Klimt legismertebb alkotása nagy valószínűséggel A csók című festmény, aminek elkészülte Klimt ún. aranykorára esik. Ebben az időszakban nem csak sok arany színű festéket, hanem valódi laparanyat is használt képeihez, amitől azok még értékesebbé váltak. A csók című alkotása annyira lenyűgözte a Belvedere Múzeum csapatát, hogy 1908-ban úgy mutatták be, hogy a festő még igazából be sem fejezte.

Klimt munkásságának mi magunk is nagy rajongói vagyunk, ezért is szerepel mindig a kínálatunkban valamelyik megkapó szépségű festménye.

Örülünk neki, ha a cikkeink segítségével hozzád is eljut Gustav Klimt érzéki művészete. Nézz körül az Események menüpontban és keresd Klimt festményeit a kínálatban vagy tegyél javaslatot, hogy melyik művét látnád szívesen a megfesthető képek között!

Blog

Olajfesték vagy akrilfesték

Akrilfesték vagy olajfesték? – Tanácsok kezdő festőknek

A KreatívLiget élményfestéseken akrilfestéket használunk, de időről időre felmerül a kérdés a foglalkozásaink résztvevőiben, hogy milyen festéket válasszanak és vásároljanak, amikor otthon szeretnének nekiállni festeni. Ebben a bejegyzésben a festékválasztás témakörét járjuk körbe és adunk pár támpontot a döntés meghozásához.   A festékválasztás szempontjai   Csak úgy tudunk jól választani, ha végig gondoljuk, hogy milyen képet szeretnénk készíteni és azt mekkora anyagi és időráfordítással tudjuk kivitelezni. Ezeken kívül az sem volna baj, ha tisztában lennénk a saját képességeinkkel, illetve azzal, hogy melyik technika az, amelyik igazán közel áll hozzánk. Érdemes akár többféle technikát és festéket is kipróbálni, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett, bevásárolva a festékekből és a hozzá való eszközökből. Keressünk lehetőségeket a kipróbálásra és a gyakorlásra, valamint konzultáljunk a nálunk tapasztaltabb ismerősökkel, a művészellátó boltok eladóival vagy az élményfestés instruktoraival. Most két alapvető festéktípust fogunk összehasonlítani, hogy megkönnyítsük a döntést. A vízfestéket, mint lehetőséget most nem tárgyaljuk, hiszen a használata nagyban különbözik az itt említett másik két festéktípusétól.   Az olajfesték Egy kis történelem Ennek a festéktípusnak a korai elődeit a XV. században élt flamand festő Jan van Eyck kezdte el alkalmazni a képeihez és a használat során fokozatosan kísérletezte ki a számára legideálisabb összetételt, amely lehetővé tette,

Olvass tovább »

Élményfestés, mint születésnap

Egy szülinapi buli sokféle lehet, attól függően, hogy a születésnapos milyen érdeklődési és baráti körrel rendelkezik. Ahogy telnek az évek lassan minden lehetőséget és ötletet „kipipál” az ember, akár a saját, akár a gyermeke születésnapjáról van szó.   Születésnap és élményfestés egyben Ha egy igazán különleges szülinapot szeretnél szervezni magadnak, egy ismerősnek vagy éppen a gyermekednek, de nem jut eszedbe semmi izgalmas, mert már minden elképzelhető helyszínt és tematikát kipróbáltatok? Van egy jó tippünk a számodra. Gyertek el hozzánk egy közös élményfestésre. Ez garantáltan felejthetetlen élmény lesz minden egyes résztvevőnek, hiszen a képet, amit előre leegyeztetünk és majd festeni fogtok, a foglalkozás végén mindenki haza is viheti, így nem csak a születésnapos kaphat ajándékot. A közös alkotás öröme és eredménye pedig minden nap, amikor ránéztek, emlékeztetni fog benneteket arra, hogy milyen jó dolog is egy összetartó, baráti közösség vagy család tagjaként munkálkodni egy közös festőprogramon, de akár a mindennapokban is. Szakképzett instruktoraink irányítása és segítsége mellett történik a festés, ezért nincs szükség semmilyen előképzettségre vagy festési tapasztalatra. A foglalkozás 3 órája alatt a születésnapi vendégsereg minden tagja garantáltan meg tudja festeni saját festményét, amelyhez az eszközöket és anyagokat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió biztosítja. A helyszín lehet a stúdiónk vagy az

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Klimt: Egy hölgy arcképe

A mai cikkben bemutatott képet 1997-ben emelték le a falról piacenzai Ricci Oddi modern művészeti galériából. A képet Gustav Klimt készítette 1916-1917 táján és az ‘Egy hölgy arcképe’ címet viselte. A lopás előtt döbbenten álltak a művészetkedvelők és a rendőrök is, mígnem 2019-ben a kertészek megtalálták a festményt a galéria területén. A műremek a kertben egy fémajtóval fedett üregbe volt rejtve egy nejlonzacskóba tekerve. A felfedezést követően két férfi magára vállalta a rablást és “nagylelkűen” így nyilatkoztak: most ajándékként visszaadták azt a városnak.   Gustav Klimt egyetlen olyan képe, melyet átfestett 1916 és 1918 között Klimt számos nőt ábrázolt a festményein, egyaránt modellt álltak neki legmagasabb körökből származó hölgyek, és alsóbb osztályból származó fiatal lányok is. Az ellopott festményen egy barna hajú fiatal nő arca és felsőteste látható. Azonban, hogy pontosan kit ábrázol a kép, a mai napig nem tudjuk. A képpel kapcsolatos érdekesség, hogy csak 1996-ban, nem sokkal a lopás előtt fedezték fel egy röntgen során, hogy a hölgy portréja mögött egy másik kép rejlik. Klimt saját női portréját festette át, amelyet 1912-ben Drezdában állítottak ki, de később eltűnt és a művészettörténészek hiába keresték éveken át. Az átfestett képen egy fiatal nő látható kalapban és boával hasonló pózban. Az

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü