Élményfestés 3D technikával

Amikor azt olvassuk vagy halljuk, hogy a festészet is lehet 3D, akkor elsőre lehet, hogy valami virtuális valóságban végzett alkotó tevékenység jut eszünkbe, amit az emberek a jövőben fognak végezni, speciális szemüvegben. Biztosan van ilyen kezdeményezés is, de amiről ebben a bejegyzésben szó lesz, az egy kicsit nagyobb hagyományokkal rendelkező technika, mint a 21. század futurisztikus elképzelései.

Valójában a 3D festészet évszázadok óta létező dolog, ráadásul nem is egyféle technika létezik, amelyek a segítségével elérhetjük, hogy a kétdimenziós vászonból a festményünk bizonyos részei kiemelkedjenek és az alkalmazott színekkel, valamint a felhasznált anyagokkal elérjék azt, hogy a képet valóságosan is három dimenzióba tudjuk helyezni.

 

Az impasto festőtechnika

Ez egy olyan festészeti eljárás, amely a vászonra felvitt festék minél sűrűbb állagú alkalmazásán alapul. Az alkalmazott festék lehet olaj, de lehet akár akrilfesték is.

Az technika fő jellemzője, hogy az így készült képek erős textúrájúak, szó szerint jól láthatóvá vállnak az ecsetvonások. A felvitt festéket gyakran az egész vászon felületén nagyon vastagon alkalmazzák egészen a festési folyamat kezdetétől a végéig.

Az olajfesték azért nagyon jól használható anyag az impasto technikához, mert vastagon felvihető, kellően sűrű és lassan szárad. Az impresszionisták általában úgy hozták létre a műveiket, hogy nagy mennyiségű festéket helyeztek az ecsetre, és rövid, egyirányú ecsetvonások sorozatával festették meg az egész képet. A sűrű festékanyagot csak erős, a szokásosnál merevebb és strapabíróbb eszközökkel lehet a vászonra fölhordani. Az ecsetek közül a merevebb szőrű, sertésszőrből készült, ún. sörte ecsetek alkalmasak leginkább ehhez a technikához.

A technika lehetővé teszi a festő számára, hogy jobban ellenőrizze munka közben a fény hatását. A textúrák és a háromdimenziós hatás segíti az impresszionisták által használt kifejezésmódot, amelyben a fény hatása erősen hangsúlyos a festményeken, főleg a tájábrázolásoknál. A rövid ecsetvonásokkal vastagon felhordott erőteljes színek a festmény tárgyának a lényegét ragadják meg és nem vesznek el a részletekben. A részletek kidolgozását ez a technika nem is teszi lehetővé.

Ezt a festőtechnikát a történelem legnagyobb művészei már az impresszionisták kora előtt is előszeretettel alkalmazták. A Rembrandt van Rijn holland festőnek tulajdonított híres Aranysisakos férfi című festmény az impasto festőtechnika alkalmazásának egyik legszebb történelmi példája. Még akkor is kiemelkedő jelentőségű, ha egyes művészettörténészek szerint nem biztos, hogy a nagy mester keze munkája. Amit biztosan tudunk, hogy az 1600-as években készült.

A 19. század végén pedig Vincent Van Gogh az impasto festőtechnika alkalmazóinak egyik leghíresebb képviselője. Van Gogh festői pályafutásának (és életének) utolsó éveiben nagyon markáns, erőteljes festési technikát használt. Egyes képein teljesen olyan, mintha a vastagon felhordott sűrű festékrétegekbe direkt árkokat vájt volna a merev szőrű sörteecsettel. Az alkalmazott technika lehetővé tette a számára, hogy a – napjainkban már az ő nevével fémjelzett – markáns, rovátka szerű felületek létrejöjjenek a vásznon. Így érzékeltette a harmadik dimenziót és egyfajta sajátos térbeliséget adva a képeknek.

 

A festőkéses technika

Ennél a technikánál a festék felvitelét a vászonra nem ecsettel, hanem ún. festőkéssel végzik. A festőkés a modern kori festészetben előszeretettel használt eszköz, ami lényegében olyan, mint egy spatula. Többféle méretűt és formájút is lehet kapni a nagyobb művészkellék boltokban. A festőkéses technikával készült képek vibráló mozgalmasságát semmi sem múlja felül. A folt szerűen felvitt festék miatt messzebbről nézve érvényesül igazán jól a látványuk.

Ennek a technikának az a lényege, hogy egy képet úgy alkotunk meg, hogy nem készítünk pontos ecsetvonásokat. Tulajdonképpen nem is ecsettel dolgozunk, hanem a foltok különböző színeinek variálásával érzékeltetjük a képen elhelyezett alakokat, a tájat és a fényeket. Napjainkban ezen technika alkalmazásának jeles képviselője az orosz-izraeli származású Leonid Afremov, akinek több képe is megtalálható a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető festmények között.

A korábbi festészeti korszakokban a festőkéses folttechnika legnevesebb képviselői kétséget kizáróan az impresszionista és poszt-impresszionista időkből kerültek ki. Claude Monet, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne és Alfred Sisley képei között is találhatunk bőven inspirációt, ha a festőkéses technikát szeretnénk tanulmányozni.

 

Gyere el hozzánk egy élményfestésre és éld át az alkotás semmihez sem hasonlítható érzését Te is! Keresd az aktuálisan elérhető foglalkozásokat az Események menüpontban.

Blog

Nyári élményfestő programok

Sok embernek a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, és nappal pedig egyértelműen többet süt a nap, mint bármelyik másik évszakban. Sokat javíthat a kedélyállapotunkon az is, hogy a nappalok jó hosszúak. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, a fiatalságnak több szabadideje lesz. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka. Ebben a felszabadultságban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket megfestve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.   Nyári festmények Görög hangulat a festményeken Aki járt valaha Santorini szigetén, élőben is láthatta az igazi loulaki kéket. Senki sem gondolná, hogy a képeslapokon látható görög nyaralóhelyeken, amelyek olyan elérhetetlennek tűnnek sokak számára a templomok kék kupolái egy olyan festékkel vannak festve, amely nagyjából minden háztartásban megtalálható. A régi időkben az emberek olyan színt használtak festésre, amit találtak. Ezek közül a kék volt a leggyakoribb, amelynek az oka egy régen használt, ’loulaki’ néven ismert, élénk kék színű tisztítószer volt. A neve szó szerinti fordításban magyarul indigót jelent. Ez

Olvass tovább »

Rendelj élményfestést webáruházból!

Kreatívnak kell lennünk nem csak az stúdióban dolgozva, hanem akkor is, ha a külső körülmények következményeként nem lehet személyesen részt venni az élményfestés foglalkozásokon, és mi mégis szeretnék eljuttatni azt az alkotni vágyókhoz. Már megnyitotta virtuális kapuit a KreatívLiget webáruház, ahonnan minden festeni szándékozó kreatív személy meg tudja rendelni a számára kedves festmények alapanyagait és többféle lehetőség közül választhat, hogy azt milyen módon festi meg.   Online élményfestés Az online festés egy olyan új szolgáltatásunk, amellyel megoldhatóvá válik, hogy otthonodba rendelve a szükséges anyagokat és egyéb kellékeket a megváltozott lehetőségeket figyelembe véve vehetsz részt egy élményfestés foglalkozáson. Az online élményfestés foglalkozások online bejelentkezéssel zajlanak. Ennek során az instruktor minden tudnivalót elmond, és lépésről-lépésre veled együtt készíti el a képet. Lehetőséged van kérdezni a foglalkozás teljes ideje alatt, ha esetleg elakadnál és valamiben segítségre van szükséged. Az élményfestés kiválasztása és webáruházban történő megvásárlása után az esemény napján küldünk részedre egy linket, amivel csatlakozni tudsz majd az online foglalkozáshoz. Az élményfestés időtartama 3 óra, a résztvevők maximális létszáma pedig 6 fő. Ezt azért határozzuk így meg, hogy mindenkire tudjunk figyelni online körülmények között is és ne érezze elveszve magát egyik résztvevő sem.   Videós élményfestés A webáruházból a VIDEÓS élményfestő szettjeink közül

Olvass tovább »

Élményfestés – Csónakok és vitorlások

Földünk valamivel több mint kétharmad részét tengerek és óceánok borítják. Ezeken kívül pedig tavak és folyók is szép számmal akadnak a szárazföldek belsejében is. Ez így van már elég régóta, így az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás már évezredek óta az, hogy valahogy át tudjon kelni a vizeken. Ennek érdekében olyan eszközöket kellett építenie már őseinknek is, amelyek egyszerre alkalmasak vízi járműnek és szállítóeszköznek. Megszülettek tehát a csónakok, a hajók és a vitorlások, amelyek az évszázadok folyamán sokféle módozatban és stílusban fejlődtek. Nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a hajók megihlették a képzőművészeket is, amelynek eredményeként csodás festmények és más alkotások születtek az évszázadok alatt.   A hajózás története Senki sem tudja, pontosan mióta használ az ember vízi járműveket. Az elsőket a természet szolgáltatta, kidőlt vagy hordalék fatörzsek formájában. Az épített hajók felé vezető úton a következő lépést a helyi lehetőségektől függően a bödönhajó vagy a tutaj valamelyik típusa jelentette. Szálfákban gazdag területeken a fatörzsből kivájt bödönhajó és a tutaj, az olyan nádban gazdag területeken, mint Egyiptom, Mezopotámia vagy akár a Titicaca-tó vidéke, a nádból készült tutaj vagy csónak terjedt el inkább. Ahol nád vagy hordalékfa sem nagyon fordult elő, ott állati bőrökből és csontokból készítettek járműveket. Ilyenek volt például

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü