Élményfestés tiniknek

Korábbi cikkeinkben már részletesen írtunk arról, hogy mi az élményfestés, a kreativitás fejlesztésének lehetőségeiről és arról, hogy milyen hatásai vannak az élményfestésnek az agyunkra. A leírtakat elsősorban felnőttekre vonatkoztattuk, pedig a tinédzserek és a fiatal, még fejlődében lévő felnőttek esetében még inkább előnyös lehet, ha egy számukra is kellemes időtöltés közben az agyuk, a kreativitásuk, a kézügyességük és a rajzkészségük is fejlődni tud.

Nincsenek könnyű helyzetben a mai kor tinédzserei. Legalábbis, ami az érzelmi hullámzásaikra adott magyarázatokat illeti. Míg régebben csupán a hormonok tombolásának tulajdoníthattuk a szülőket sokszor döbbent rémülettel eltöltő viselkedési mintákat, úgy a tudomány jelen állása szerint ez önmagában nem ad teljes magyarázatot a serdülőkben végbemenő viselkedésbeli változásokra.

 

Az agy fejlődése kamaszkorban

A kamaszok agyában lejátszódó robbanásszerű fejlődést valóban hormonális változások indítják be. Ugyanakkor a kutatók ma már az agy bizonyos területeinek éretlenségével magyarázzák a kamaszokra jellemző kockázatvállaló, függő és stresszes viselkedést. Ez az amiben sokszor a felnőtt korosztály, a szülők egyáltalán nem látják a logikát.

Az emberi agy fejlődése során az érzelmeket és a szexualitást szabályozó halántéklebenyben fokozatosan épülnek ki újabb és újabb összeköttetések a különböző agyterületekkel. Ez így zajlik a gyerekkortól fogva egészen a fiatal felnőtt korig. Az agy teljes térfogatának azonban valamivel több mint az egyharmadát a homloklebeny teszi ki, ahol a szinaptikus kapcsolatok csak a húszas éveink elején alakulnak ki teljesen.

De miért adhat magyarázatot a homloklebeny éretlensége a kamaszok viselkedésére? Azért, mert ez az agyi terület felelős a veszélyek és a kockázatok megfelelő felméréséért, az ítélőképességért, illetve az öntudatért is. Nem meglepő tehát, ha a kamaszok túlburjánzó érzelmi reakciói potenciális „katasztrófahelyzetek” forrásai lehetnek. Mivel az ő agyuk érzelmeket és az ítélőképességet szabályozó területei még nem állnak összeköttetésben egymással.

Az agykutatásban szerzett eredmények alapján tehát az a legfontosabb, hogy megértsük és elfogadjuk, a kamaszok fejlődésben lévő agyában még nincs minden terület kifejlett állapotban és összeköttetésben. Ez pedig a reakcióikra és a tetteikre is jelentősen kihat.

Inspiráció kamaszoknak

Láthatjuk, hogy a fejlődéshez sok türelem szükséges a szülők részéről, de mi javaslunk még egy lehetőséget, ez pedig a képzőművészetek bármelyik formája. Természetesen ide tartozik a festés is, amely a legközelebb áll a szívünkhöz, hiszen ez a fajta alkotás tölti ki a napjainkat.

Egy kamasz esetében a legjobb, amit tehet, ha hagyja kiteljesedni a benne szunnyadó kreatív energiákat és rajzol, firkál, színez vagy akár fest egy képet. Akkor is jó, ha így tesz, ha nincsenek kimondottan művészi hajlamai, mert ezekben az alkotó folyamatokban nem elsősorban a végeredmény esztétikai értéke a lényeges. Inkább az a tény, hogy rajzolás vagy festés közben a jobb agyfélteke működését tudjuk aktivizálni, amely terület felelős a kreatív ötletekért és innovációkért is az agyunkban.

Ha nincs ötlete, hogy mit is rajzolhatna vagy festhetne az előtte lévő papírlapra vagy vászonra, akkor készíthet absztrakt művet is. Egyszerűen fessen színes pacákat egy papírra, de az is jó ötlet, ha előre megrajzolt formákat színez vagy fest ki művészi alapossággal.

Még az is lehet, hogy a jövő egyik ígéretes tehetsége fog lassan kibontakozni a folyamat közben.

Élményfestés kamaszoknak

Minden fiatal felnőttben ott van a kreatív alkotás iránti vágy és sokukban annak a képessége is, hogy egy színes ceruza, egy filctoll, egy zsírkréta vagy egy vízfesték készlet egy darab üres papírral könnyen lekösse a figyelmüket. Ugyanígy az élményfestés is nagyon izgalmas és örömteli program lehet a kamaszoknak, amely gyakorlott instruktoraink segítségével garantált sikerélmény lesz minden résztvevő számára.

Ne késlekedj, nézd meg az aktuálisan szervezett foglalkozásainkat, illetve azok időpontjait az Események menüpontban. Különösen olyan szemmel nézz körül, hogy melyek azok a képek, amiket a hozzád közel álló kamasz is szívesen elkészítene. Ha pedig Te magad vagy az érdeklődő kamasz, küldd el a linket a szüleidnek, hogy milyen témák iránt érzed magad fogékonynak. Amennyiben születésnap szervezéssel kapcsolatban érdeklődnél, keresd a Privát események menüpontot és írj nekünk üzenetet! Szeretettel várunk!

Blog

Élményfestés – Tavaszi festmények

A tavasz sok ember kedvenc évszaka, ami nem csoda, hiszen a természet újjászületésénél és virágba borulásánál kevés szívderítőbb látvány és hozzá kapcsolódó érzés van a világon. A kipattanó rügyek és virágok illata, a megjelenő lombkoronák színei igazán jó hatással vannak a tél hideg és szürke napjai után. Nem véletlen, hogy a téltemető és tavaszváró népszokások még napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek. A tél után mindenki vágyik már a melengető napsütésre és a tavasszal együtt járó jóságokra. A tavaszi hangulatú képek segítségével akár egész évben megőrizhetjük otthonunkban ennek az évszaknak az üdeségét és frissességét.   A tavasz színei A tavaszi virágok éppen akkor jelennek meg, és vidítanak fel bennünket, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk – a tél vége felé. Finom pasztellszíneikkel és vidám foltjaikkal változtatják a környezetünket üde csodává szinte pár nap alatt, amikor megérkeznek az első virágbontogató, melengető napsugarak. Ahogy a ruháink vagy a bútoraink színét is mi magunk választjuk ki, ugyanígy érdemes a környezetünkben megtalálható virágok színét is jól meghatároznunk. Jó, ha oda tudunk figyelni a színek jótékony hatására, ha épp rosszkedvűek vagyunk vagy akár depresszióra hajlamosak a napfény hiánya miatt. A színeknek különböző frekvenciái vannak és a fény egyfajta energiaforrás is egyben. Így a különböző színek más

Olvass tovább »

Híres virágos festmények

Virágokat festeni és rajzolni egészen hamar „megtanulunk”. Kisgyermekként az egyik első olyan motívum, amelyet szerepeltetni tudunk a saját műveinken. A népi művészeti ágaknál is sokféle módon előfordulnak a virágok, legyen az akár díszítőfestés egy tárgyon, egy hímzés a ruházaton vagy valamilyen lakástextilen. A virágok sokfélesége a természetben lenyűgöző. A betöltött szerepükön kívül mint látvány és mint ihletadó „alapanyag” a legszebb festményekhez egyaránt fontosak. Minden kornak és stílusnak megvoltak a maga virágcsendéletei vagy más olyan alkotásai, amelyeken valamilyen formában megjelennek a virágok. Ezek közül a nagyszerű művek közül választottunk ki most néhányat. A cikkben szereplő festmények talán a leghíresebbek, de mindenképp egytől egyig figyelemre méltóak még akkor is, ha valakinek esetleg nem tetszenek.   Claude Monet – Vízililiomok (Tavirózsák) Tulajdonképpen nem is egy képről van szó, hanem egy teljes sorozatról, amelyek Monet leghíresebb képei közé tartoznak. Összesen mintegy 250 festményt készített erről a csodás témáról. Kevesen tudják, hogy Monet szenvedélyes kertész volt. Amikor aztán a sikeres festményeladások lehetővé tették a számára anyagilag, vásárolt egy telket, amin egy tó is volt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy gyönyörű kertet varázsoljon belőle. Ez a tó és kert lett később festményeinek fő témája is. Élete utolsó 30 évében a saját kertje lett a fő

Olvass tovább »

A tökéletes karácsonyi ajándék nyomában

A lassan 2 éve velünk lévő koronavírus világjárvány alapjaiban változtatta meg a karácsonyunkat és az ezzel járó ajándék vásárlási szokásainkat. A tavalyi karácsonyhoz képest idén kevesebb korlátozással kell szembenéznünk, hiszen az összegyűltek létszáma nincs limitálva, valamint nem kell este 8-ig hazaérnünk. Ugyanakkor a baráti, családi összejövetelek szervezését a legtöbb esetben nagyobb körültekintés előzi meg. Az ajándékok kiválasztásában fontos szempont lett, hogy akár online is meg tudjuk vásárolni, esetleg otthon készíthessük el, vagy a megajándékozott elsősorban otthona biztonságában tudja élvezni a meglepetést.   Az ajándékozás funkciója Az ember szociális lény, szeret mások társaságában lenni, az ajándékozás pedig szociális cselekedet, az emberi kapcsolataink mélyítésére, megtartására szolgálhat. Az ajándékozással az a célunk, hogy az általunk szeretett személyt boldogabbá tegyük, kifejezésre juttassuk szeretetünket. Tudományosan igazolt tény, hogy a magukat boldognak tartó személyek szoros emberi kapcsolatokkal rendelkeznek és naponta bő egy órával több időt töltenek szeretteikkel. Az ajándékozás kapcsolatépítő funkcióval is bír, hiszen mind az ajándékozót, mind az ajándékozottat boldogabbá teszi. Hogy ez hatás érvényesülhessen, olyan ajándékot érdemes választani, amelyre rápillantva, vagy a mindennapokban használva sokszor emlékezteti a megajándékozottat az ajándékozóra.   A DIY ajándékok virágkorát éljük Ami az ajándékokat illeti, felértékelődtek a kézzel készített ajándékok. Ezek egyrészt könnyebben személyre szabhatóak, másrészt az ajándékozott számára

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü