Élményfestés – Tánc

A tánc egy olyan művészeti ág, amely a test – jellemzően ritmikus, zenére történő – mozgásával tud kifejezni érzelmeket, épít társadalmi kapcsolatokat, de spirituális mondanivalóval is bírhat.

A tánc az emberek közötti nonverbális kommunikáció eszközének tekinthető, de vannak módozatai, amelyek az állatok különböző közösségeiben is léteznek. Ilyenek például a méhek tánca vagy a párzási időszakban megfigyelhető pávatánc, illetve az ehhez hasonló megnyilvánulások más madárfajoknál.

A sportok közül a torna, a műkorcsolya, a jégtánc, illetve a szinkronúszás is tartalmaz táncos elemeket, és a különböző harcművészetek formagyakorlatait is gyakran hasonlítják táncokhoz, illetve a lépések hasonlóságára hívják fel a figyelmünket.

Az anyanyelvünk gyakran élettelen tárgyak mozgását is táncként írja le. Például táncolhatnak a fáról lehulló száraz levelek, ahogy kavargatja „őket” a szél, vagy akár a gyertya lángja a légmozgástól.

 

A balett

Majdnem minden táncstílus alapja. A balett megjelenése előtt a táncok esetlenebbek voltak és sokkal inkább ösztönszerűek. Ez az újfajta mozgásstílus sokkal lágyabb, sokkal finomabb mozdulatokat jelenít meg, ezzel is segítve az egyensúlyérzék, valamint a mozgás koordináció fejlesztését és fejlődését.

A balerinák sok kislány álmát testesítik meg, egyfajta ideális nőképet sugallva a számukra. Egy korábbi bejegyzésben a balerinák festészetben betöltött szerepéről írtunk részletesen, kiemelve Edgar Degas francia impresszionista festő műveit. Róla kevesen tudják, hogy a kifejező táncos mozdulatokat szobrok segítségével is nagyon érzékletesen tudta megjeleníteni.

 

Táncos festmények

A régi, nagy nevek mellett szeretnénk megemlíteni két kortárs festőművészt, akiknek a képei között több tánchoz kapcsolódót is találhatunk. Ezek a festmények mind nagyszerű példái a szenvedélyes mozgás ábrázolásának, és mint ilyenek, érdemesek a figyelemre.

Jack Vettriano

Egy skót festő, aki az 1992-ben festett ’The Singing Butler’ (Az éneklő komornyik) című képével, illetve annak kiemelkedő áron való eladásával mindörökre beírta magát a figyelemre méltó művészek közé. A mai napig is ez az egyik legkelendőbb művészeti nyomat a briteknél, miközben az alkotó jónéhány képet festett azóta. Ezek között az egyik kiemelt téma a tánc, a parti hangulatban ábrázolt emberek és az éjszakai élet a maga erotikus felhangjaival együtt.

Kissé talán szürrealista módon, de ugyanakkor elmélyülő szenvedéllyel és romantikával fűszerezve ábrázolja a táncot és a táncoló embereket.

Leonid Afremov

Ha egy csodálatosan színes, tudatosan megkomponált foltokból álló festményt látsz, amely még akkor is szinte ragyog, ha történetesen egy esőáztatta utcát ábrázol esti fényekkel, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy Leonid Afremov egyik munkájához van szerencséd.

Ő az a festő, akit szoktak a 21. század impresszionistájának is nevezni és tudható róla, hogy a munkáinak elterjedéséhez és kedvező fogadtatásához nagy részben hozzájárult az internet és az olyan – világhálón bárki számára elérhetővé váló – értékesítési csatornák, mint az Amazon vagy az eBay. Ez utóbbi segítségével sikerült eladni az első olyan festményeit, amelyeket nem megrendelésre, hanem a saját elgondolása és akarata szerint készített, a saját emlékei, érzései, benyomásai alapján.

A tőle megszokott színpompában libbenő táncosokkal is találkozhatunk a festményein. Ezeken kifinomult érzékkel mutatja meg a mozgás dinamikáját és érzéki mivoltát.

 

Táncosok az élményfestéseken

Ahogy Picassot, Matisse-t vagy Henri de Toulouse Lautrec-t, úgy minket is igencsak megihlettek a kecses táncosnők és fess partnereik, amikor a Kreatívliget Élményfestő Stúdióban megfesthető képek kínálatát állítottuk össze. Így aztán többféle táncos festményt is találhatnak az Események menüpontban böngésző érdeklődőink, ahol dátumok és festmények szerinti bontásban láthatók egymás mellett az alkalmak, talán némileg megkönnyítve ezzel a választást.

 

Gyere el hozzánk és fesd meg Te is a magad táncosait!

A festésre hívd el családtagjaidat, barátaidat, kollégáidat, de szervezhetsz nálunk lánybúcsút, legénybúcsút, szülinapi partit is, a felhőtlen szórakozás és a kikapcsolódás garantált. Ha egyedül jössz, akkor is nagyon jó társaságban tölthetsz el pár órát. Akár hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel is megismerkedhetsz nálunk. Várunk nagyon sok szeretettel stúdiónkban!

A korábbi foglalkozásokon készült fotókat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió Facebook oldalán tudod megnézni. Legyél részese hamarosan Te is egy ilyen élménynek!

Blog

Festők fordulatos élete – Hugo van der Goes

A mai cikkünkben egy középkori flamand festő, Hugo van der Goes életét és fő művét mutatjuk be. Sok tekintetben volt újszerű a munkássága, szinte megszállottan törekedett arra, hogy elődeit meghaladja, a festészetet megújítsa. Mint oly sok zseninek, neki sem adatott meg a kiegyensúlyozott lelkiállapot, élete vége felé egyre többet küzdött démonaival. Művei azonban inkább géniuszának állítanak emléket. Képeinek realizmusa, részletgazdagsága, az emberi testbeszéd és mimika jól eltalált finomságai mind-mind kiemelik őt kortársai közül.   A korai éveiről nem sokat tudunk Születésének, halálának pontos időpontját nem tudjuk,  annyi bizonyos, hogy a 15. században élt és alkotott. 1435-1440 között születhetett Gentben, halála pedig Brüsszelben következett be 1482 környékén. A genti festő céh megbecsült tagja lett és Gent város művészeti életében vezető szerepet töltött be. A mesteri címet 1467-ben nyerte el. Az irányú törekvése, hogy az adott kor festészeti sémáit meghaladja, fényesen sikerült neki.   Kolostorban lelt menedékre, de lelki nyugalmát itt sem találta A mesteri címe megszerzése után 10 évvel a Brüsszel melletti Ágoston rendi Vörös kolostorba vonult el egyre gyakoribb őrültségi rohamai miatt. Az itt töltött idejéről egy szerzetes részletes írásos megemlékezései tudósítanak bennünket. Kezdetben folytatta a festést és a barátai látogatásait is fogadta, 1480-ban még Habsburg Miksa is tiszteletét tette

Olvass tovább »

Kiállítás ajánló – Pierre-Auguste Renoir a Szépművészeti Múzeumban

Renoir – A festő és modelljei címmel nyílik új tárlat a Szépművészeti Múzeumban szeptember 22-én, a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben. A kiállítás 2023. szeptember 22. és 2024. január 7. között látogatható majd. A kiállítás kurátorai: Cécile Girardeau, Kovács Anna Zsófia, Paul Perrin   Renoir művészete a fókuszban A francia impresszionista és posztimpresszionista korszak jelentős művészeit bemutató kiállítások után (Monet és barátai, 2003; Van Gogh Budapesten, 2006; Cézanne és a múlt, 2012; Cezanne-tól Malevicsig; 2021) a Szépművészeti Múzeum ebben az évben Renoir életművét helyezi fókuszba. A tárlat apropója, hogy 2019-ben a múzeum megvásárolta a mester Fekvő női akt (Gabrielle) című kései remekművét. A szeptember nyíló kiállításon korai portrékon keresztül bemutatva láthatjuk majd, hogyan változott Renoir megközelítése modelljei státuszától függően (impresszionista barátok és hivatalos megrendelők). A kiállítás a Párizsban és külvárosaiban divatos szabadidős tevékenységek iránti érdeklődését is feltérképezi, egyúttal alkalmat nyújtva arra is, hogy bemutassák, hogyan modernizálta Renoir a 18. századra jellemző fête galante, a „gáláns ünnepségek” témáját. A tárlaton a Fiatal lányok zongoránál című alkotásváltozatain figyelhetjük meg, hogyan ábrázolta Renoir modelljeit enteriőrben. Az otthon, az intimitás témáját a festő családportréin is felfedezhetjük. Számos, a kiállításon szereplő 1869 és 1919 között festett akton kísérhetjük figyelemmel Renoir törekvését

Olvass tovább »

Fogadalmak az újévre

Elérkezett az év vége és hamarosan kezdődik egy új év. Ilyenkor sokan, sokféle fogadalmat tesznek, amelyeket sajnos elég gyakran hamar elfelejtenek vagy feladnak. Vannak akik egy ideig még próbálkoznak betartani az ígéreteiket, de ahogy halad előre az idő, egyre inkább elmúlik a lelkesedésük.   Miért nem tudjuk betartani az újévi fogadalmainkat? Valószínűleg azért, mert az emberek olyan dolgokat akarnak magukra erőltetni, amelyeket nem is igazán éreznek a magukénak. Olyan is előfordul, hogy nem okoz semmilyen örömet a számukra a megvalósítás. A másik probléma azzal van, hogy túl nagy célokat határoznak meg maguknak az újévi fogadalmat tevők, amely előtt már rögtön az elején megtorpannak. Pedig a legtöbbször egy kis erőfeszítéssel is sok mindenen lehetséges változtatni. A nagy változtatások és fogadalmak helyett jobb kisebb léptékben és kisebb célokban gondolkodni. Az így elért sikerek pedig elegendő motivációt adhatnak a folytatáshoz is. A rossz szokások elhagyása és a jó szokások beépítése a mindennapokba ne egy pár napos projekt legyen, hanem egy folyamat, amelyben több részre bonthatók a feladatok és így sokkal könnyebben teljesíthetők is. Idővel pedig észre fogjuk venni, hogy azok a változtatások, amelyeknek pozitív hatását érezzük, visznek majd előre a céljaink felé.   Mitől jó egy újévi fogadalom? A leggyakoribb fogadalmak közé tartozik

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü