Élményfestés felnőtteknek

Az alkotás egy semmihez sem hasonlítható kreatív elfoglaltság, amely azon túl, hogy értéket teremt, a folyamat külön is értékes. Hiszen közben is nagyon jól érezheti magát, aki benne van az élményben. Ami még jó hír, hogy bármely korosztály számára elérhető, egyáltalán nem csak a gyerekek és a fiatalok számára élvezet egy saját alkotás létrehozása és a fejlődés ezáltal.

Alkotni lehet spontán, önmagunktól vagy valamilyen környezeti behatástól megihletve, de az is teljesen rendben van, ha valaki úgy tanul meg festeni, hogy egy már korábban elkészült képet másol le. Ezzel tulajdonképpen begyakorolja a mozdulatokat, az ecsetkezelési technikákat és a színkeverési trükköket. Még a legnagyobb festők között is találunk olyanokat, akik – főleg a pályájuk elején – már korábban is létező festményeket másoltak. Ők ezt a tevékenységüket egyáltalán nem szégyellték. Tisztában voltak vele, hogy ez is lehet a tanulás egyik módja, ráadásul annak meglehetősen hatékony.

 

Az élményfestés lényege

Sokan gondolnak úgy a művészeti tevékenységekre, hogy az tőlük valami távol álló dolog, ők ahhoz nem értenek, művelni nem tudják és egyébként is. Tulajdonképpen időrablás az egész, mert nem hasznos és nem tudunk a segítségével fejlődni.

Nálunk a KreatívLigetnél mindannyiunk fontos küldetése, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét és azt, hogy bármelyikünk tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, ami az agyát is különleges módon stimulálja.

Minden alkalommal úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és soha nem okozott neki különösebb örömet.

Ezt az állapotot úgy tudjuk elérni, hogy a bonyolultabb festményeket előrajzoljuk vagy segítünk olyan vázrajzot készíteni, aminek az alapján már könnyebben lesz megfesthető a kép. A foglalkozást lebonyolító instruktor pedig a festés közben folyamatosan lépésről-lépésre magyarázva vezeti a kép elkészítésének menetét.

Az élményfestő foglalkozás során nem az adott festmény, és annak tartalma a fontos igazán, hanem maga az alkotási folyamat. Ez segít elindítani az alkotókedv áramlását és bizonyos esetekben további festésre vagy más alkotások elkészítésére sarkall. A tevékenység főleg azoknak lehet új és érdekes, akik nem szokták ilyen módon eltölteni a szabadidejüket, de valami különlegesen inspiráló dolgot keresnek már régóta.

 

Az élményfestés eredete

A közösségi (élmény)festés ötlete eredetileg Amerikából származik és onnan terjedt el először Nyugat-Európában. Az utóbbi pár évben pedig Magyarországon is nagyon népszerű tevékenységgé vált. Ez azért is lehet így, mert az élményfestés egyszerre lehet relaxációs és aktivizáló hatású. Valamint ne feledjük: Az elkészült mű öröme sokáig velünk marad, ami egy felfokozott érzelmi állapotban tart, kihatva ezzel a hétköznapi tevékenységeinkre is.

A festés az emberek általános (korábbi) tapasztalatai egy magányos tevékenység, ami bizonyos fokú belső elmélyülést igényel. A közösségi festés alkalmai által mégis társas élménnyé válik, hiszen egyszerre többen vesznek részt egy-egy ilyen foglalkozáson. Ha összejön egy jó csapat, akkor a résztvevők egymást is segítik és inspirálják.

 

KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozások

Az aktuálisan elérhető élményfestés időpontokat mindig az Események menüpontban találod. Itt azt az információt is egyértelműen feltüntetjük, hogy mely képeket ajánljuk gyerekeknek, melyeket felnőtteknek és melyek azok, amiket pedig páros elfoglaltságnak.

Képzett instruktoraink a foglalkozásokon segítenek abban, hogy végül mindenki sikerélménnyel és egy csodás – saját maga által elkészített – festménnyel távozzon tőlünk.

Blog

Élményfestés – Naplemente

Azt a csodás pár percet, amikor a Nap olyan közel kerül a horizonthoz, hogy már majdnem eltűnik a szemünk elől, de még elidőzik ott egy kicsit, miközben elképesztő színárnyalatokat produkálva festi meg az eget, sokan és sokféleképpen megfestették már, amióta világ a világ. Ezzel pedig megsokszorozták azt az élményt, amit nehezen tudnánk csak elmagyarázni egy olyan embertársunknak, aki nem láthatja a saját szemével, mert születése óta vak.   Tények a naplementéről A napnyugta az a napi rendszerességgel lejátszódó jelenség, amely során a Föld forgásának következtében a Nap eltűnik a szemünk elől a nyugati horizonton. Az asztronómia tudománya szerint a napnyugta az egy pillanat, amikor a napkorong legfelsőbb része is eltűnik a látóhatár alatt. A Napból érkező sugarak a földi atmoszférában fénytörést szenvednek, ezért mikor a Napot lenyugodni látjuk, az valójában már nagyjából egy napátmérőnyivel a horizont alatt található. Szürkületnek a napnyugtától a teljes sötétség beálltáig tartó időszakot nevezzük. A szürkület vége és az éjszaka kezdete az az időpont, mikor a Nap már 18°-kal a látóhatár alatt van. Az északi sarkkörtől északra, ill. a déli sarkkörtől délre naplementét nem láthatunk napi rendszerességgel, csupán évente egyszer, a hat hónapig tartó sarki nappal és a sarki éjszaka váltakozásakor. A napnyugta következtében különleges légköri

Olvass tovább »

Élményfestés 3D technikával

Amikor azt olvassuk vagy halljuk, hogy a festészet is lehet 3D, akkor elsőre lehet, hogy valami virtuális valóságban végzett alkotó tevékenység jut eszünkbe, amit az emberek a jövőben fognak végezni, speciális szemüvegben. Biztosan van ilyen kezdeményezés is, de amiről ebben a bejegyzésben szó lesz, az egy kicsit nagyobb hagyományokkal rendelkező technika, mint a 21. század futurisztikus elképzelései. Valójában a 3D festészet évszázadok óta létező dolog, ráadásul nem is egyféle technika létezik, amelyek a segítségével elérhetjük, hogy a kétdimenziós vászonból a festményünk bizonyos részei kiemelkedjenek és az alkalmazott színekkel, valamint a felhasznált anyagokkal elérjék azt, hogy a képet valóságosan is három dimenzióba tudjuk helyezni.   Az impasto festőtechnika Ez egy olyan festészeti eljárás, amely a vászonra felvitt festék minél sűrűbb állagú alkalmazásán alapul. Az alkalmazott festék lehet olaj, de lehet akár akrilfesték is. Az technika fő jellemzője, hogy az így készült képek erős textúrájúak, szó szerint jól láthatóvá vállnak az ecsetvonások. A felvitt festéket gyakran az egész vászon felületén nagyon vastagon alkalmazzák egészen a festési folyamat kezdetétől a végéig. Az olajfesték azért nagyon jól használható anyag az impasto technikához, mert vastagon felvihető, kellően sűrű és lassan szárad. Az impresszionisták általában úgy hozták létre a műveiket, hogy nagy mennyiségű festéket helyeztek az ecsetre, és

Olvass tovább »
A nő

Híres és kevésbé ismert női festők

Még a legtájékozottabb művészetkedvelők is zavarba jönnek, ha olyan nőket kell felsorolniuk, akik a festészet területén maradandót alkottak. A XX. század időszakából még biztosan eszünkbe jutnak női festők, de ahogy haladunk visszafelé az időben, úgy válhatunk egyre bizonytalanabbá, hogy egyáltalán voltak-e a régebbi korszakokban olyan hölgyek, akik a festészetben találták meg a hivatásukat. Biztosan állítjuk, hogy minden korban voltak női festők és persze az is bizonyos, hogy nem mindegyiküknek maradt fenn a neve vagy a képei az utókor számára.  Ezzel a bejegyzéssel azt szeretnénk elérni, hogy akiket viszont név szerint ismerhetünk, kerüljenek bele minél több műértő látókörébe és a festményeik váljanak az érdeklődésük tárgyává. Születési dátumaik szerinti sorrendben íme a női festők, akik közül nem mindegyik lesz ismerős, de reméljük fel tudjuk kelteni olvasóink érdeklődését irántuk és lesz olyan, aki még jobban utána fog járni a történetüknek és a munkásságuknak.   Caterina van Hemessen (1528 – 1588) Úgy tűnik, hogy Caterina volt az első nő, aki ráírta a saját nevét a festményére. A kép ráadásul azért is különleges, mert a művésznő saját magát ábrázolta festés közben. a pontos ráírt szöveg szerint: „Én, Catharina van Hemessen 1548-ban festettem le magam, 20 évesen.” Ez azért is érdekes momentum, mert ezzel a képpel

Olvass tovább »
főoldaleseményekkereséskosármenü