Egzotikus tájak festményeken

Az egzotikus tájak több okból is lehetnek szívünknek és szemünknek kedvesek. Vagy azért, mert már jártunk ilyen tájon, és szeretjük felidézni az ott megszerzett élményeket, vagy azért, mert még sosem jártunk ilyen helyen, de nagyon szeretnénk. Az is lehet, hogy egy számunkra kedves művész szűrőjén keresztül láttuk vagy látjuk olyannak ezeket a tájakat, amely jó hatással van ránk és a közérzetünkre.

Az biztos, hogy a visszaemlékezés vagy akár az álmodozás, tervezgetés időszakában is jó az egzotikus tájképeket nézegetni, illetve még jobb azokban egy alkotó folyamat keretein belül elmerülni.

 

Az egzotikus jelentése

Távoli vidékről valót jelent elsősorban. Lehet az akár nép, növény, állat vagy akár nyelv is. Ami egzotikus az távoli, tengerentúli, főleg forró égövi, legyenek azok akár az ezen a vidéken élő emberek, növények vagy tenyésző állatok, illetve velük kapcsolatos, hozzájuk tartozó tárgy, dolog vagy hely.

Átvitt értelemben: ami egzotikus, az lehet rendkívüli vagy különös is, a megszokottól nagyon eltérő és rendszerint egy távoli világrész hangulatát sugalló.

 

Egzotikum a festészetben

Paul Gauguin jutott eszünkbe az egzotikus festményekről, biztosan nem véletlenül. A párizsi születésű Eugène Henri Paul Gauguin a 19. századi festészet egyik kiemelkedő alakja. Az ő festményei méltó helyet érdemelnek a posztimpresszionizmus igazi alkotásai között Cézanne és Van Gogh művei mellett. Alkotásai a világ számos múzeumában megtalálhatóak, még Magyarországra is jutott festménye, amely megcsodálható a Magyar Nemzeti Galériában.

Gauguin élete igazán kalandos volt, élt Peruban, Panamában, Tahitin, de a Marquise- és Martinique-szigeteken is. Nem túl hosszú élete során volt tengerész és tőzsdeügynök. Festeni csak később kezdett el, már 28 éves volt, amikor az első tájképét kiállították. Vincent van Gogh-al való barátsága számos műalkotást és némi stílusváltozást is eredményezett, később azonban a két festő megszakította a kapcsolatot, amelynek egyik fő oka minden bizonnyal a levágott fület eredményező veszekedésük lehetett.

Gauguin a bennszülöttekkel való együttélése Tahitin festészetének legdominánsabb tematikáját, életének pedig talán legmeghatározóbb élményét adta.

A festő Martinique szigeteken töltött hónapjai alatt is készített tájképeket. Ebben az időszakban térben messzire került impresszionista festőtársaitól, de a stílusra jellemző vonásokat mégis megőrizte, és játékos vonalakkal tette kiemelkedővé a sziget élővilágát. Képein megelevenítette az erős fényeket és ragyogó színeket, amelyek vonzóvá tehetik a szem számára a buja növényzetet.

Az egzotikus tájak és tengerpartok a jelenkor művészeinek is elegendő ihletet szolgáltatnak ahhoz, hogy különleges és szemet gyönyörködtető képek születhessenek a témában.

 

Alkoss Te is egzotikus tájképet!

Az aktuális kínálatot megtalálod az Események menüpontban, ahol a festmények időpontokhoz rendelve vannak felsorolva. Eszerint választhatsz közülük olyat, amely minden szempontból megfelel az igényeidnek. Egzotikus és más tájképekkel is folyamatosan készülünk, ezek a témák a legkedveltebbek közé tartoznak a hozzánk érkező alkotók körében.

A KreatívLiget Webshopból már házhoz is rendelheted a számodra kedves képek alapanyagait. A letölthető, valamint többször is visszanézhető útmutató alapján az otthoni alkotás is igazán szórakoztató lesz. Nincs olyan festmény, amit ne tudnál megfesteni videós szettjeink segítségével. Egy dobozban egy teljes élményfestést megkapsz, minden szükséges eszközzel és segítséggel. Az élményfestés szettek segítségével szeretteidet is felejthetetlen pillanatokkal ajándékozhatod meg.

Tartozz Te is a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kreatív közösségéhez és csatlakozz a Facebook oldalunk követőihez!

Blog

Élményfestés – Arany és türkiz

A hétköznapi életünkben is van jelentősége a körülöttünk előforduló színpároknak, színpárosításoknak. Fokozottan érdekes az, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat azokban az életterekben, ahol sokat tartózkodunk. Színekkel kifejezhetünk hangulatokat, érzéseket, sugározhatunk nyugalmat, de akár gazdagságot és hatalmat is megjeleníthetünk.   A szín fogalma Színesnek nevezzük a fényt, ha különböző hullámhosszokon eltérő intenzitása van, a nem átlátszó felületeket, ha különböző hullámhosszokon más és más mértékben verik vissza a fényt és az átlátszó vagy áttetsző anyagokat is, ha különböző hullámhosszokon különböző mértékben bocsátják át a rájuk vetülő fényt. Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy a szín nem más, mint a szemünkbe érkező fénynek az a tulajdonsága, hogy különböző hullámhosszúságú összetevői más intenzitásúak.   A színek hatása A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben és az erre a témára irányuló vizsgálatok szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz, amely társítások ráadásul a világ nagy részén egyformán működnek. Ilyen szín-érzelem társítás például az, hogy a depressziós vagy szorongó állapotot legjobban a szürke szín fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga szín jeleníti meg. A színválasztásaink legtöbbször tükrözik az életünk aktuális helyzeteit, állapotát és az ezek miatt kialakuló hangulatunkat is, de ne feledjük, hogy ez a jelenség akár meg is fordítható.

Olvass tovább »

Élményfestés – Világítótorony

Amióta az emberek a vizekre merészkedtek és elkezdtek hajókkal közlekedni, felmerült az igény azokra az irányjelzőkre, amelyek segítettek visszatalálni a kikötőkbe, illetve elkerülni a kiálló szirteket és zátonyokat. A világításról kezdetben tűzzel, a modern korban elektromos lámpákkal gondoskodtak. Világítótornyok már az ókorban is épültek, amelyek közül a legismertebb pharoszi (vagy más néven alexandriai) világítótorony. Magasságát nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy 100 méternél magasabb volt. Még az is elképzelhető, hogy a 130 métert is elérte, ezzel a gízai nagy piramis és a Hafré-piramis után a világ harmadik legmagasabb épülete volt akkoriban. Az ókori világ hetedik csodájaként is szokás emlegetni. A torony fontosságát az ókorban jelzi az is, hogy a képe szerepelt a római pénzérméken, ahogyan napjainkban is szokás a forgalomban levő bankjegyeket, érméket híres épületekkel vagy jelentős személyek arcképével díszíteni.   A világítótornyok romantikája és rémtörténetei A világítótornyok alapvető feladata a navigáció segítése, amivel néha életeket is mentenek. Vannak azonban köztük olyanok, amelyek ennél is többet nyújtanak, és a turisták kedvelt célpontjai. Romantikus helyszínek, ahol évről évre érdeklődő emberek ezrei fordulnak meg és készítenek csodálatos fotókat a naplementében. Nagyon sok olyan világítótorony van, amelyhez valamilyen történet is kapcsolódik, ezáltal még vonzóbbá téve a helyet. Előfordulnak kedves és romantikus történetek, de

Olvass tovább »

Élményfestés – Csodaszép nyírfák

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak. Erről szólt a bejegyzésünk az erdőkről. Az egyik olyan fatípus pedig, amely a külső jegyei alapján különösen egyedi mintázatot mutat és ezáltal feltűnőbb, „fotogénebb”, festményen is jó hangulatú háttere bármilyen ábrázolása, az a nyírfa.   A nyírfa A nyír közepes méretű fáiról felismerhető, lombhullató fafajta, magyar nevét a vesszőkön képződő bibircseiről kapta. Kérge fehér színű, helyenként feketés foltokkal, míg ágai lecsüngenek. Levelei háromszög alakú, többszörösen fűrészes szegéllyel rendelkeznek, melyek ősszel sárga színűre változnak. Barkavirágzata van, melyből a könnyű magokat beérésüket követően a szél messzire hordja. Számos madárfaj és egyéb állatfajok otthona a nyírfaerdő, és a fákon számos rovarfaj telepedik meg. A nyírfaerdők a szellős, félárnyékos mivoltukból kifolyólag gazdag aljnövényzettel és fejlett cserjeszinttel rendelkeznek. A közönséges nyírfát gyakran ültetik kertekbe, parkokba díszfaként, valamint a faipar kedvelt alapanyaga, egyebek mellett tüzelőnek, lóversenypályákon akadályok alapanyagaként, továbbá seprűnyélnek is felhasználják. Erdészeti szempontból azonban gyomfának tekintik. A nyírfa számos részét felhasználja a hagyományos természetgyógyászat, mivel a kéreg triterpént tartalmaz, aminek gyógyító hatását már régen felismerték.   A nyírfa gyógyhatása Leveleit június-július folyamán gyűjtik.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü