Híres női festők – Margaret Keane

A napokban bejárta a világhálót a hír, hogy 2022. június 26-án, 94 éves korában elhunyt Margaret Keane, a híres amerikai festőnő, aki a nagy szemű gyerekeket ábrázoló portréiról volt híres. Ki is volt ő?

 

Korai évek

Peggy Doris Hawkins néven látta meg a napvilágot 1927-ben. Két éves korában egy elrontott műtét következtében maradandó halláskárosodást szenvedett, emiatt ő sokkal figyelmesebben szemlélte az emberek arcát, szemét beszéd közben. Valószínűleg ez is erősen közrejátszott abban, hogy a nagy szemű portréiról lett híres. 10 évesen festette első olajfestményét két kislányról, melyen az egyik sír, a másik nevet. A képet a nagymamájának adta ajándékba.

Az 1950-es években kezdetben ruhákat és babaágyakat festett, majd belekezdett a portréfestésbe. Főként gyerekeket, nőket és állatokat ábrázoló képei születtek.

 

Találkozása Walter Keane-nel

Margaret már házas volt, és volt egy gyermeke is, amikor találkozott az ingatlanértékesítéssel és hamisított képek eladásával foglalkozó Walter Keane-nel.  A férfi úgy mesélte el találkozásuk történetét, hogy amikor megpillantotta őt egy jól ismert north beach-i bisztróban, a nő nagy szemei szinte mágnesként vonzották. 1955-ben házasodtak össze.

 

A férj, mint csaló

Walter a sajátjaként kezdte árulni felesége képeit. Egyre nagyobb népszerűségre és haszonra tett szert. Míg ő tündökölt a dicsfényben, felesége otthon festette a képeket, szinte futószalag szerűen. A férfi elhitette vele, hogy az ő nevével sokkal könnyebb eladni a képeket, kisgyermekes és már egyszer elvált nő pedig nem mert ellentmondani neki. Évekig a férje zsebelte be az elismerést és a pénzt, utazgatott, bulizott és falta a nőket, míg Margaret fogoly volt a saját lakásában.

A férfi nem volt jó festő, de kétségkívül sikeres marketinges volt. Tévé interjúkban, újságokban szerepelt, saját kiállítást nyitott. Rájött, hogy nem csak az eredeti képeket tudja eladni, hanem az azokról készült posztereket is veszik, mint a cukrot. Képeit különböző ajándéktárgyakon, pólókon, bögréken, képeslapokon is árusították.

Az 1960-as évektől a világ legnépszerűbb és anyagilag legelismertebb festője lett.  A képeket számtalan galériában kiállították, San Franciscóban, New Yorkban, Chicagóban, New Orleansban. Hírességek arcképei készültek el, sztárok néztek le a vászonról nagy szemekkel: Gábor Zsazsa, Natalie Wood, Kim Novak, Robert Wagner, Joan Crawford, Dean Martin, Jerry Lewis mind kaptak egy-egy képet Walter Keane-től.

 

Sajátos festészeti stílus 

Margaret festményeit a rajtuk szereplők túlméretezett, őzike szerű szemeiről könnyedén fel lehet ismerni. Margaret azt nyilatkozta, hogy mindig is érdekelték a szemek. “ A gyerekeknek nagy szemeik vannak. Amikor portrét készítek, akkor a szemek lesznek az arc legkifejezőbb részei. És csak egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek.” Margaret Keane munkásságára nagy hatással volt többek között Van Gogh, Gustav Klimt, Picasso és Amedeo Modigliani.

Egyes kritikusok túl giccsesnek találták a képeit. Azonban az eladási statisztikák azt bizonyították, hogy a többség megőrül Keane festményei után. “Az emberek vagy utálják, vagy szeretik a festményeimet, középút általában nincs” – nyilatkozta egyszer Margaret.

 

Az igazság is kiderült

Margaret 1964-ben végre elhagyta Waltert, majd egy évvel később, 1965-ben elváltak. A volt férje továbbra is a saját neve alatt reklámozta és adta el jó pénzért a festményeket, Margaret csak részesedést kapott. Az igazságot még évekig nem fedte fel egy titkos megállapodásnak, és férje fenyegetéseinek köszönhetően. 1970-ben Margaret Keane egy rádióadásban a világ elé tárta, hogy ő az igazi alkotója azoknak a festményeknek, amelyeket volt férjének, Walter Keane-nek tulajdonítottak.

Ezután nem sokkal Bill Flag, a San Francisco Examiner riportere nyilvános festést rendezett a San Francisco-i Union Square-en, amelyen a média előtt festett volna egyszerre Margaret Keane és Walter Keane, ám Walter nem jelent meg az alkalmon. Margaret perre vitte a dolgot, és 1986-ben a honolului bíróságon a bíró arra kötelezte őket, hogy mindketten fessenek ott helyben a tárgyalóteremben egy jellegzetes nagy szemű portrét. Margaret 53 perc alatt készítette el a festményt, Walter azonban vállsérülésére hivatkozva egy ecsetvonást sem tett. A szakértők megállapították, hogy a híres képeket valóban Margaret Keane festette. Walter Keane élete végéig kitartott hazugsága mellett, miszerint ő készítette a híres képeket, és feleségét csalónak tartotta, aki meglopja őt. 2000-ben szegényen és magányosan halt meg.

 

Saját életet kezdeni

A válás után Margaret Hawaiira költözött, itt ismerkedett meg Dan McGuire sportújságíróval, aki 1970-ben feleségül vette. Margaret Keane több mint 25 évig élt Hawaiin, majd 1992-ben Kaliforniába költözött, megnyitotta saját galériáját San Franciscoban.

A festőnő életéről 2014-ben film is készült Amy Adams és Christopher Waltz főszereplésével. A filmet Tim Burton rendezte, a címe: Nagy szemek (Big Eyes).

 

Ha Te is szeretnéd kipróbálni egyedi stílusodat, gyere el hozzánk élményfestéseinkre, vagy válassz egyet az otthoni festő szettjeink közül.

Blog

Élményfestés – Férfi és nő

Vannak olyan dolgok, amelyek múlhatatlan és örök érvényű témák az emberi művészet történetében. Ilyen a szerelem, a misztikus kapcsolat férfi és nő között és az ehhez kapcsolódó érzések. Lehetünk boldogok vagy éppen boldogtalanok egy szerelem hatására. Ha pedig már benne vagyunk a kapcsolatban, biztosan lesznek benne szép és örömteli élményeink, de ugyanígy lesznek fájdalmas és nehéz pillanataink is. A művészek nem mindig a boldog pillanatokat örökítik meg a két nem kapcsolatából, de ha a saját otthonunk falára szeretnénk egy szép páros képet, akkor jobban tesszük, ha pozitív üzenettel és tartalommal ruházzuk fel azt és nem fájdalommal, meg az elmúlás érzésével.   A szeretet ábrázolása a festészetben A múlhatatlan témák közül az egyik legfontosabb a szeretet, amely, ha férfi és nő között áll fenn, akkor legtöbbször szerelemnek nevezzük. Minden bizonnyal mindig is volt, és mindig is lesz ilyen téma mindenfajta művészetben. A szeretet a létezés egyik értelme, a mitológiákban is megjelenő érzelem, az ember vágyának örök tárgya. Ahogy az átlagemberek, úgy a képzőművészek is annyiféleképpen tekintenek erre az érzelemre. Lehet mámorító boldogságunk forrása, de ugyanúgy szomorúságot és pokoli gyötrelmeket is okozhat a szerelem, attól függően, hogy az érzelem viszonzásra talál-e a vágyott partner oldaláról vagy sem.   Érzékiség és csókok Mi

Olvass tovább »

Híres női festők – Amrita Sérgil

Amrita Sérgil (vagy Sher-Gil) nevét többen ismerik szerte a világban, mint bármely más magyar festőét. Ugyanis Amrita anyai ágon magyar volt, sőt születése utáni első 8 évét Magyarországon töltötte, élete legfontosabb eseményei is ide kötik, életműve azonban hazánkban kevéssé ismert. A rendkívül változatos kulturális háttérrel rendelkező, nagyon fiatalon elhunyt festőnőt az indiai Frida Kahloként is szokták emlegetni.   Szüleinek megismerkedése is megérne egy regényt Kevés színesebb összetételű családot lehet elképzelni, mint ami Amritának jutott. Anyja, Erdőbaktai Gottesmann Marie-Antoinette magyar, francia, német és zsidó felmenőkkel büszkélkedett és egyaránt otthonosan mozgott Bécsben, Párizsban vagy Budapesten. Kiválóan zongorázott és énekelt, egy ideig még Puccini is mestere volt. Egy alkalommal, amikor Londonban lépett fel, meglátott egy hirdetést az újságban, amelyben a Viktória királynőnél vendégeskedő utolsó szikh király leánya mellé kerestek zenéhez értő társalkodónőt. Nem sokat habozott, jelentkezett és megkapta az állást. A gyönyörű, vörös hajú énekesnőért odavoltak a férfiak és felfigyelt rá a hercegnő vőlegénye, Umrao Singh Sher-Gil is. A hagyományos szikh turbánt hordó, hosszú hajat és szakállt növesztett Umrao a szanszkrit és a perzsa irodalom professzora volt, egyaránt jártas volt a nyugati és indiai filozófiában. Ezentúl pedig csillagászattal, képzőművészettel és fotográfiával is foglalkozott. Ezen érdemei közül azonban az keltette fel leginkább az ambiciózus

Olvass tovább »

Élményfestés – A teknős

Jellegzetes karakterű és fizimiskájú állatok a teknősök. Több kultúrában, vallásban és mondavilágban kiemelt szerepük volt és van még a jelenkorban is. Vajon tudunk-e róluk bármit is, azon kívül, hogy teknőt „hordanak” a hátukon, amely védelmi funkciót is ellát és hogy nagyon lassan képesek csak haladni a szárazföldön? Ebben a bejegyzésben igyekszünk minél több információt átadni olvasóinknak ezekről a különleges állatokról.   A teknősökről általában A teknősök a hüllők egyik meghatározó csoportja. Kihalt és még élő fajaik egyaránt vannak. Mintegy 200 millió évvel ezelőtt jelentek meg az első teknősfajok a Földön. Ma 327 ismert teknősfaj létezik, 14 családra osztva. A különböző fajok majdnem fele védett. A teknősök legfőbb jellegzetessége, amely minden más gerincestől megkülönbözteti őket, az a testüket hasi- és hátoldalon egyaránt beborító csontos páncélzat. A vízben élő teknősök alapvetően ragadozók, bár valamennyi növényi táplálékot is fogyasztanak. A szárazföldön élő fajták pedig növényevők, mivel a különösen lassú mozgásuk miatt nem tudnának semmilyen állatot sem zsákmányul ejteni.  A teknősök tojással szaporodnak. Különleges tulajdonságuk, hogy a legtöbb teknősfaj nemét a tojást érő hőmérséklet dönti el a kikelés előtt. a magas hőmérséklet nőnemű, az alacsonyabb hőmérséklet hímnemű teknőst eredményez. A teknősök rendjének Magyarországon egyetlen faja őshonos: a mocsári teknős. Emellett persze számos teknősfaj él

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü