Élményfestés – Anne Marie Zilberman

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban megfesthető képek közül az egyik legnépszerűbb az ’Arany könnyek’ című, amelynél az akrilfesték mellett arany színű festéket is használunk.

Az arany mint szín és mint anyag használatát Gustav Klimt a szecessziós festészet nagy alakja fejlesztette tökélyre és ő volt az, aki a leggyakrabban alkalmazta a képein az arannyal festést. A legszebb színű nemesfémmel való kapcsolata egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, az édesapja ugyanis aranyművesként dolgozott. Az ’Arany könnyek’ című festmény azonban mégsem Klimt nevéhez fűződik, hanem Anne Marie Zilberman kortárs francia festőnő nevéhez, aki a kép eredetijét készítette.

 

 

Anne Marie Zilberman vagy Anne Marie Zylberman

 

Hiába kortárs festőnőről van szó, nem könnyű a nyomára akadni az internet tekervényes szövevényében sem, ráadásul a nevét hol i-vel, hol y-nal leírva láthatjuk, amelyek közül azért látszólag az utóbbi a helyes írásmód.

A hölgy saját Facebook oldala szerint a festészettel való foglalkozás nála afféle hobbi tevékenység lehet. A Párizsban megszerzett grafikusi diploma megszerzése után ugyanis stylistként dolgozott a Kenzo divatháznál, a Gerard Darelnél és a nagy múltú Lafayette áruháznál. Az életéről nem tudunk semmit, sem azt, hogy mikor és hol született, sem pedig azt, hogy jelenleg hol és alkot.

Ami viszont biztosan látható a képeit megtekintve az, hogy számára a festészet egy óda a nőiességhez, a nőhöz magához és a női energiákhoz, amelyek átszövik a világot. Az általa készített festményeken megjelenik az a fajta lágy, álomszerű és allegorikus ábrázolásmód, amely ilyen mélységekben csak egy női alkotónak lehet a sajátja.

Zilberman alkotásai az absztrakt és a figurális ábrázolás, valamint a különböző technikák kombinációinak összeolvadásával keletkeznek. Erőteljes szimbolikájukkal közvetítik a nő és a körülötte lévő valóságos világ közötti összeolvadás érzetét és ezt még inkább kihangsúlyozzák az ecsetvonások, a lágy vonalak és az olyan anyagok használata, mint az arany festék.

 

 

Festészet és költészet

 

A különböző művészeti ágak között elég gyakran van átfedés, illetve az is sokszor előfordul, hogy egy alkotó elkalandozik egy másik területre, kipróbálja magát egy nem megszokott teremtő folyamatban vagy éppen az ihlet ragadja úgy el, hogy ha akarna sem tudna ellenállni az alkotás vágyának.

Ilyen lehetett az az ihletett pillanat, amikor Pablo Picasso elkezdett írni vagy amikor Salvador Dalí ékszereket tervezett. És ilyen lehet az is, amikor Anne Marie verset ír. Az ’Arany könnyek’ így nem csak egy festmény, hanem egy költemény is. Franciául szép, dallamos. Magyarra még nem fordította le senki.

 

Larmes d’or

 

Dors, mon âme, dors

Pleure doucement sur ton sort,

Ton triste sort mélancolique

d’un ange déchu,

au front étrange, fiévreux,

malheureux.

Pleure, mon ange, pleure

Laisse couler tes larmes d’or

comme le pluie d’automne

qui berce amères les langueurs monotones.

Tes ailes sont coupées , ta plume inutile:

pleure donc, tu es si seule.

Le silence t’accompagne ,

cueilli, recueilli: accepte les défaites,

elles aussi donnent du prix à la vie.

 

Keresd az ’Arany könnyek’ című Anne Marie Zilberman festményt az Események menüpontban, válaszd ki a Neked megfelelő dátumot és gyere el a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba megfesteni ezt a csodálatos női portrét!

Blog

Tavaszi programajánló – Hieronymus Bosch kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

A  festőművészet kedvelőinek egy igazi csemegében lehet részük most a Szépművészeti Múzeumban. Ugyanis az utóbbi 50 év legjelentősebb Hieronymus Bosch tárlatát lehet megtekinteni Budapesten, idén áprilistól egészen július közepéig. A kiállítás közel 90 műalkotás megcsodálására ad lehetőséget és hihetetlen szervezési munka áll mögötte. Hiszen a főváros legjelentősebb képtárába mintegy 50 köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, olyan nívós helyekről, mint a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a The Morgan Library & Museum, New York, vagy a madridi Museo Nacional del Prado.   A fennmaradt Bosch életmű fele Budapesten van Bár a kiállítás közel  90 műalkotást vonultat fel, ebből 10 eredeti Bosch mű. Ugyanis Hieronymus Bosch-tól összesen húsz festmény és hasonló mennyiségű rajz maradt fenn, ezért ez a 10 kép is hatalmas eredmény, hiszen az életmű fele Budapesten van. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kötődő alkotások, valamint műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók. A kiállításon bepillantást nyerhetünk a Bosch-t körülvevő korszak, művészeti miliő, a németalföldi festészet hangulatába. Az összegyűjtött műalkotások és irodalmi források kontextusba helyezik ennek a páratlan alkotónak a szemléletmódját,  utánozhatatlan

Olvass tovább »

Újévi fogadalmak 2023-ra

Elérkezett az idei év vége is és hamarosan megint kezdődik egy új év. Ilyenkor sokan, sokféle fogadalmat tesznek, amelyeket sajnos elég gyakran hamar elfelejtenek. Vannak akik egy ideig még próbálkoznak betartani az ígéreteiket, de ahogy halad előre az idő, egyre inkább elmúlik a lelkesedésük. Talán sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy ez miért van így…   Miért nem tudjuk betartani az újévi fogadalmainkat? Valószínűleg azért, mert az emberek olyan fogadalmakat akarnak magukra erőltetni, amelyeket nem is igazán éreznek a magukénak. Olyan is előfordul, hogy nem okoz semmilyen örömet a számukra a megvalósításuk. A másik probléma azzal van, hogy túl nagy célokat határoznak meg maguknak az újévi fogadalmat tevők, amelyek előtt már rögtön az elején megtorpannak, és nem viszik azokat végig. Pedig a legtöbbször egy kis erőfeszítéssel is sok mindenen lehetséges változtatni. A nagy változtatások és fogadalmak helyett jobban tesszük, ha kisebb léptékben és kisebb célokban gondolkodunk. Az így elért sikerek pedig aztán elegendő motivációt adhatnak a folytatáshoz is. A rossz szokások elhagyása és a jó szokások beépítése a mindennapokba ne egy pár napos projekt legyen, hanem egy folyamat, amelyben több részre bonthatók a feladatok és így sokkal könnyebben teljesíthetők is. Idővel pedig észre fogjuk venni, hogy azok a változtatások, amelyeknek

Olvass tovább »

Fess velünk Gustav Klimt stílusában!

Klimt nevét és néhány alkotását általában még azok is ismerik, akiket egyáltalán nem, vagy csak felületesen foglalkoztatnak a képzőművészettel és a művészeti stílusokkal kapcsolatos ismeretek. Sokak számára pedig az ő neve összeforrt az osztrák szecesszióval. Tényleg nem függetleníthető tőle, de tudni érdemes, hogy munkássága ennél sokkal összetettebb és teljesen egyedi mintázatot mutat. Érthetjük ezt szó szerint is, hiszen a Gustav Klimt képeken megjelenő motívumok, anyaghasználat és ábrázolásmód összetéveszthetetlenül jellemzi a festőt. Persze akadtak és akadnak követői és másolói mindig, de azt a tudást és látásmódot, ami neki megadatott, nem lehet csak úgy lemásolni. A szecesszió, mint művészeti irányzat Klimt munkássága szempontjából is érdekes. Ezért pár mondatban összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.   A szecesszió Az impresszionizmus mellett a szecesszió a másik olyan művészeti irányzat, amely a XIX. és a XX. század fordulóján az akkori akadémikus művészettől való tudatos elfordulást, a hazugnak gondolt neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk stílusoktól való elszakadást jelenti, visszatérve a természetből elleshető motívumokhoz. Jellemző a stílusra a növényekből inspirált és a geometrikus mintákra épülő ornamentika. A hangsúlyos, élénk színek használata és az organikus formák előtérbe helyezése a szigorúan egyenes vonalak vagy a szabályos díszítőelemek helyett. A szecesszió építészei a lágy vonalvezetést és a lekerekített formákat alkalmazták a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü