Élményfestés – Hogyan fessünk bőrszínt?

Ha portrét vagy teljes alakos emberábrázolást szeretnénk festménnyé formálni, akkor biztosan elő fog kerülni az a kérdés, hogy hogyan tudjuk az emberi bőrt megfesteni árnyalatokkal, fényekkel és árnyékokkal együtt. Ebben a bejegyzésben tehát a bőrszín kérdését fogjuk körbejárni egy kicsit alaposabban.

 

Bőrszín típusok

Bőrünk színét elsősorban a melanin nevű pigmentanyag határozza meg, amelynek az a fő funkciója, hogy védje a bőrünket és ezen keresztül az egész szervezetünket az ultraibolya sugárzással szemben.

A Földön a sarkoktól haladva az Egyenlítő felé az ultraibolya sugárzás mértéke fokozatosan növekszik, ezért is van az, hogy az Egyenlítőhöz közel élő népek bőre a legsötétebb a világon. Az emberiség története során – az UV zónák vándorlása következtében – a különböző bőrszín típusok területi elhelyezkedése is folyamatosan változott.

A kutatók által elvégzett genetikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a modern ember őse sötét bőrű volt és a világosabb bőrtípusokat eredményező genetikai mutációk csak később alakultak ki, azoknál a népcsoportoknál, akik az Egyenlítőtől északra vándoroltak.

A világosabb bőrtípusok a közvetlen napfény hatására sötétebbé válnak, azaz lepirulnak vagy lebarnulnak, a bőrtípustól, a napfény intenzitásától és idejétől függően. Tulajdonképpen ez a reakció is az UV sugárzás elleni védekező mechanizmus következménye.

Ezek mellett az emberek bőrszínét az életkor is befolyásolja. Kisgyermekként mindenkinek világosabb a bőre, mint később, mondjuk fiatal felnőtt korban. Ennek oka a genetikai, a hormonális és a környezeti hatások összeadódásában keresendő. A kor további előrehaladtával a bőr melanin termelő képessége csökken, így idős korban már ismét halványul, kivilágosodik a bőr színe. Az idős emberek fokozottan fényérzékenyek is ezért és könnyebben leégnek.

 

A bőrszín, mint megkülönböztető jel

A világos bőrt a korábbi időkben számos kultúrában a magas társadalmi státusszal hozták összefüggésbe és a felsőbb körökhöz tartozók mindent el is követtek (a rizsportól a kémiai anyagokig), hogy a bőrüket minél világosabbnak mutassák. A szegény emberekre volt csak jellemző a munkavégzés, amely tevékenység közben sokat tartózkodtak a szabadban, így az ő bőrük természetes módon lett sötétebb és napbarnított.

A sötét bőr és a szegénység, ehhez kapcsolódóan pedig a civilizálatlanság közötti összefüggés sztereotípiaként sajnos napjainkban is tovább él. Ennek ellenére a 20. században a napbarnított bőr fokozatosan az egészség és a sportos élet szimbólumává vált. Az egészséges színű barna bőr divatjának manapság is csak a napsugárzás káros hatásai szabnak gátat, ugyanakkor dúl a szoláriumok használata iránti lelkesedés és az egyéb vegyi bőrbarnítás is elterjedt a világosabb bőrűek között. Akinek pedig sötétebb a bőre, mint amilyet szeretne, találhat magának módszereket a bőrszíne világosítására.

 

A bőrszín, mint kihívás

A legtöbb embernek, akik ecsetet fog a kezébe, a portré, az akt vagy bármilyen egyéb emberábrázolás terén a kezdeti időkben az egyik legnagyobb kihívást az jelentheti, hogy az ábrázolt személyen bőrszínét és annak árnyékos vagy épp fénnyel fedett tónusait helyesen ki tudja keverni, és a festményen azokat reálisan meg tudja jeleníteni. A régi mesterek csodálatosan élő, realisztikus bőrtónusokat tudtak festeni, tulajdonképpen ez volt az egyik titka a realisztikus emberábrázolásaiknak is.

A realista ábrázolás képessége alapvetően szükséges egy olyan festő számára is, aki egyébként nem realista, hanem inkább valamilyen modernebb stílusban alkot. Gondoljunk csak Pablo Picasso-ra vagy akár Salvador Dalí-ra.

Kezdőként főleg érdemes a realizmusból kiindulni, a későbbiekben már könnyebb lesz minden mást az ott megtapasztaltakhoz viszonyítanunk. Abban pedig megegyezhetünk, hogy a reális emberábrázolásokban mindenképpen szükség van a jó bőrtónusok kikeverésének képességére. A régi mesterek technikáinak tanulmányozása révén juthatunk el a helyes bőrtónusokhoz és a képesség megszerzéséhez.

Fontos felismernünk és elfogadnunk, hogy a gyári bőrszínek általában nem jók. Sokkal nehezebb a gyári bőrszínt a megfelelőre módosítani, mint inkább saját magunknak kikeverni a megfelelő színekből a szükséges tónusokat. Tudomásul kell vennünk, hogy az emberi bőrszínek annyira változatosak, sokrétűek és egyediek, hogy azokat nem lehet 2-3 tubus előre kevert színnel megfelelően visszaadni.

 

A bőrszín festése a gyakorlatban

A KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásainak anyagát sokféle képből válogatjuk össze. Ezek közé mindig igyekszünk beilleszteni olyanokat, amelyeken az emberábrázolást lehet gyakorolni és ezáltal a különböző bőrszín árnyalatok keverését is.

Válassz egy kedvedre való képet az Események menüpontban és gyere el hozzánk festeni. Profi instruktoraink segítségével garantált a siker, a művedet pedig haza is viheted, hogy mások is megcsodálhassák.

Blog

Hírességek, akik festenek is – David Bowie

David Bowie a modern zene egyik legmeghatározóbb alakja volt, aki nagyszerű stílus- és arányérzékkel olvasztotta össze a kortárs kultúra hatásait saját egyéni látásmódjával.  Bizarr megjelenése, színházi előadáshoz hasonlatos koncertjei tették egyedivé, mindenki által megjegyezhetővé. Igazi kaméleon volt, az énekes-dalszerzői munkásságán túl feltűnt filmekben, de még videójátékokban is szerepelt. Azt viszont már kevesen tudják róla, hogy az oly sok területen kreatív Bowie a festészetben is  tehetséges volt.   Bowie énekesi pályája és a véletlen David Bowie 1947. január 8-án született London Brixton nevű részén, idén lenne 75 éves. Utolsó albuma a 69. születésnapján jelent meg, halála előtt 2 nappal. Az aktív zenéléssel kezdetben szaxofonosként ismerkedett, de egy véletlen folytán énekesként is bemutatkozhatott, amikor egy londoni klubban be kellett valaki helyett ugrania a mikrofon mögé. Korai éveiben bluest és Elvis-szerű zenét játszott.   Különleges szemeit egy pofonnak “köszönheti” Bowie karakteres megjelenéséről nem csak a gondosan megválogatott öltözetek és frizurák gondoskodtak, hanem különleges szemei is. Az egyik szeme ugyanis sötétebb volt a másiknál, ami a heterokrómia tünete, de esetében az ok sokkal vadabb volt. Ugyanis 15 éves korában az egyik legjobb barátjával George Underwooddal  összeverekedett egy lány miatt. A barát kezén lévő gyűrű azonban olyan súlyosan megsértette Bowie egyik szemét, hogy az maradandó

Olvass tovább »

Legtöbbször lefestett emberek – Aphrodité

A cím nem egészen helytálló, hiszen a sokakat megihlető személyeket bemutató sorozatunkban  a mai cikk egy ókori istennőről, Aphroditéről szól. Számtalan művészeti alkotás témáját adja a szépség és a szerelem istennője, egészen az ókortól napjainkig.   A szerelem érzése semmihez nem fogható Az, hogy sokan éreztek késztetést Aphrodité ábrázolására, nem csoda, hiszen a szerelem az egyik legintenzívebb emberi érzelem, amely ha viszonzásra talál, egészen olyan eufóriát okoz, mint a drog. Ez nem csak egy jó hasonlat, hanem kutatásokkal bizonyított tény. Amikor valaki szívét nagyon összetörik, ugyanolyan testi és lelki tüneteket produkálhat, mint egy kábítószeres az elvonón. A New York-i Állami Egyetem MRI-vel vizsgálta a szerelmi bánatban szenvedők agyműködését, mely bizonyította ezt az elméletet. Amikor szerelmesek vagyunk, egy PEA nevű vegyület okozza ezt a semmihez nem hasonlítható érzést, s ez a vegyület rendkívül nagy hasonlóságot mutat az amfetaminnal. Aki szerelmi mámorban van, az nem éhes, nem álmos, pulzusa megnövekszik, izzad a tenyere, átalakul az értékrendje és folyamatosan a fellegekben jár.   Aphrodité egy merényletnek köszönheti létezését A legismertebb szerelemistennő, Aphrodité volt, akit a Római Birodalom nagy vallási szintézise után Vénuszként is szoktak nevezni. Születésének nem akármilyen előzménye az volt, hogy Gaianak, a Földanyának elege lett abból, hogy Uranosz, az ég istene

Olvass tovább »

Kiállítás ajánló – Françoise Gilot

Françoise Gilot lenyűgöző alkotásai és élénk egyénisége, rendkívüli műveltsége nyolc évtizedes, sokszínű munkásságában is megmutatkozik. Ilyen átfogó kiállítás az életművéből pedig, mint a jelenleg a Műcsarnokban megtekinthető Felszálló Főnix, eddig egész Európában nem volt. Gilot egészen két évvel ezelőtt, 100 évesen bekövetkezett haláláig utolsó tanúja és aktív résztvevője volt az európai művészet egyik legizgalmasabb korszakának. Matisse múzsája volt és az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót. Később pedig a járványos gyermekbénulás ellenszerét kifejlesztő orvos felesége lett és egész életében csodás művekkel ajándékozta meg a XX. századot.   Françoise Gilot élete Festészeti munkássága nyolc évtizedet ölel fel. Művészetelméleti könyveket, versesköteteket publikált és illusztrált, tanított egyetemen, táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket. 21 éves korában ismerkedett meg Picassóval, majd tíz évig volt a zseni múzsája és társa, akivel két közös gyermeke született. Ebben az időszakban találkozott az idős mesterrel, Henri Matisse-szal is, akit szintén megihletett és elvarázsolt. Gilot határozottsága és belső szabadságra való igénye csak nehezen fért össze Picasso személyiségének autoriter és narcisztikus vonásaival. Így aztán 10 év után szakított a festővel, és ő lett az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót.   Picasso után is van élet A festő a szakítás után valóságos kampányt indított egykori feleségének lejáratására, közös gyermekeiket is eltaszította. Gilot a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü